Innspill fra Blå Kors til arbeidet med statsbudsjettet for 2021
Innspill til arbeidet med statsbudsjettet for 2021
Med hjerte, kunnskap og kraft skaper Blå Kors muligheter for mening og mestring. Blå Kors arbeider med og for mennesker som strever med å mestre hverdagen. Vi retter oss spesielt mot dem som på grunn av egen eller andres rus eller spillavhengighet er i en vanskelig livssituasjon. Blå Kors jobber med forebyggende tiltak, spesielt mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling. Som ideell aktør har Blå Kors i over hundre år gjort en viktig innsats for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet.
Vi håper det kan finnes rom i statsbudsjettet til viktige satsinger på forebygging, da disse er av nasjonal karakter og under utvikling. Vi har følgende prioritering på helse- og omsorgsområdet:
Terapi og rådgivning til unge mellom 14-35 år som har vokst opp i hjem med rusproblemer
Kap 781, post 79
Blå Kors Kompasset tilbyr gratis terapi og rådgivning til unge mellom 14-35 år som har vokst opp med foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer. I flere år har Blå Kors Kompasset fått øremerkede tilskudd over statsbudsjettet. Det er vi glad for at blir videreført i 2021.
Blå Kors Kompasset har stor pågang av unge, særlig i de store byene. Vi ønsker å gi et tilbud til alle unge i målgruppa, og i 2019 ble vi landsdekkende ved at vi etablerte et tilbud med videobasert samtaleterapi på nett. Digitalisering av helsetjenester er et prioritert område i helsepolitikken, og internettbaserte behandlingsmuligheter innenfor psykisk helse vektlegges. I koronatiden har vi gitt digital terapi til alle våre brukere. Erfaringene så langt er gode, og vi forventer økende etterspørsel etter dette tilbudet fremover. Et følgeforskningsprosjekt i regi av forskere ved Nasjonalt senter for e-helseforskning ble startet opp i mars 2020. Vi ser fram til de første resultatene av studien, som inkluderer data fra pandemisituasjonen, på nyåret 2021.
I 2021 ønsker vi å etablere en ny avdeling for Blå Kors Kompasset i Kristiansand. I dag finnes det ingen avdeling av Blå Kors Kompasset mellom Oslo og Rogaland. Kristiansand er et område med store behov og et stort studiemiljø med mange tilreisende studenter. Her vil vi også kunne levere en god tjeneste da Blå Kors er godt etablert i området allerede.
I statsbudsjettet for 2021 ber vi om:
- 3 MNOK til å etablere av en ny avdeling for Blå Kors Kompasset i Kristiansand.
Anonyme chat tjenester for barn og unge i alderen 9-19 år
Blå Kors Chat senter består av to nasjonale chat-tjenester:
- SnakkOmMobbing.no
- SnakkOmPsyken.no
Begge chat tjenestene er betjent med fagpersonell, og er lavterskeltilbud til barn og unge som har behov for å snakke med trygge voksne. Chat tjenestene mottar henvendelser fra hele landet og i 2020 beregner vi å motta ca. 16 000 henvendelser.
Tematikken på begge chattene er ofte forbundet med barn og unges fortvilelse, redsel, usikkerhet, manglende selvfølelse, selvskading og selvmordstanker. Alvorlig problematikk som krever faglig kompetanse og erfaring hos chat vertene. Vi opplever at barn og unge kjenner på trygghet ved å kunne chatte anonymt, og vi får fine, ærlige og åpne samtaler gjennom denne kommunikasjonsformen.
Forskning står sentralt for begge chat tjenestene, og vi har pr. dags dato samarbeid med Universitetet i Agder og Avdeling for Barn og Unges Psykiske Helse v/SSHF. Artikkel for SnakkOmMobbing.no er blitt publisert i «Psykisk helse», og ny artikkel publiseres i 2020.
SnakkOmMobbing.no er delfinansiert via øremerkede tilskudd på 3,4 mill. fra Helsedirektoratet.
SnakkOmPsyken.no har vært finansiert i 2 år med støtte fra Stiftelsen Dam og Folkehelseprogrammet i Agder. Denne støtten bortfaller vesentlig fra 2021. Det er heller ikke bevilget tilskudd over statsbudsjettet til denne tjenesten for 2021. Det er behov for en mer langsiktig finansiering for å trygge tilbudet, den faglige kompetansen, og sikre at barn og unges opplevelser og erfaringer formidles til annet støtteapparat og samfunnet for øvrig.
I statsbudsjettet for 2021 ber vi om:
- 2,9MNOK til å sikre videre drift av chattetilbudet SnakkOmPsyken. Den økonomiske situasjonen i 2021 kan bli alvorlig og et kutt vil ramme svært mange.
Statsbudsjett kap 765, post 72
Vi gjør samtidig oppmerksom på at vi søker Helsedirektoratet om midler over Statsbudsjettet kap 765 post 72, Aktivitetstilbud rettet mot personer med psykiske problemer, rusmiddelproblemer eller prostitusjonserfaring knyttet til vårt arbeid på dette området.