Kapittel 770 Tannhelse og Kapittel 2711 Spesialisthelsetjeneste mv. post 72 – Tannhelse.
Notat statsbudsjett – høring fra NTF
Den norske tannlegeforening (NTF) takker for muligheten til å komme med innspill knyttet til tannhelsekapitlene i statsbudsjettet. Det kommenteres på Kapittel 770 Tannhelse og Kapittel 2711 Spesialisthelsetjeneste mv. post 72 – Tannhelse.
Lange ventetider for TOO pasienter
15 mill. kroner gis til styrking av det fylkeskommunale tilbudet til pasienter utsatt for tortur, overgrep og odontofobi (angst for tannbehandling)- TOO. Til sammen er det budsjettert med 100 millioner til dette tilbudet. Det er viktig at dette tilbudet styrkes. I mange fylker er det lange ventelister, både for å komme inn til første vurderingssamtale og for oppstart av tverrfaglig behandling med psykolog og tannlege. Over 1000 personer sto på venteliste for første vurdering ved rapporteringen for 2019. Kun 3 fylker innfridde målet om maksimalt 8 ukers ventetid for nye pasienter som ønsker å komme til vurdering, og i 5 fylker var det mellom et og to års ventetid. Dette er svært bekymringsfullt, fordi denne gruppen er svært sårbar. De fleste har et omfattende behov for tannbehandling og ofte redusert livskvalitet som følge av smerter og store problemer med den orale helsen. NTF var kritiske til kuttet som kom i folketrygdens stønadsregelverk før dette tilbudet var tilstrekkelig bygget opp i offentlig sektor, og tallene viser at disse pasientene ikke har et godt nok tilbud i dag. Det er bra at tilbudet styrkes, men disse pasientene må sikres et adekvat tilbud med korte ventelister.
Koronapandemien
Pandemien har hatt og har store konsekvenser, også for tannhelsetjenesten. Tannhelsetjenesten er sterkt preget av situasjonen vi står midt oppe i, og det har vært en meget krevende og utfordrende tid. Tannhelsetjenesten, både i privat og offentlig sektor, har hatt store økonomiske tap grunnet covid-19, og NTF er bekymret for hele tannhelsetjenesten og befolkningens tannhelsetilbud.
Den offentlige tannhelsetjenesten har hatt store utgifter knyttet til oppretting og drift av akuttklinikker for pasienter som er smittet/mistenkt smittet av covid19 eller har symptomer, og til innkjøp av smittevernutstyr. Tjenesten har også vært og er pålagt begrensninger av smittevernhensyn, noe som medfører betydelig inntektssvikt grunnet tapte behandlingsinntekter fra betalende pasienter. Regjeringens forslag i revidert budsjett til bevilgninger til fylkeskommunene kompenserer ikke disse utgiftene og de tapte inntektene.
Manglende finansiering vil gå utover tilbudet til de prioriterte pasientgruppene. Den offentlige tannhelsetjenesten må sikres tilstrekkelige midler til å til å ivareta sine oppgaver, både i dagens spesielle situasjon og ikke minst etter pandemien.
Den private tannhelsetjenesten har, sammen med den offentlige tannhelsetjenesten, lagt ned en betydelig innsats for å sikre hele befolkningen et adekvat tannhelsetilbud gjennom krisen. For å avlaste resten av helsetjenesten ble privat tannhelsetjeneste pålagt å holde åpent for å sikre befolkningen tilgang til akutt og nødvendig tannbehandling. Samtidig har all annen behandling blitt utsatt, og omsetningen var dermed tilnærmet null i en lang periode. Nå er tjenesten i gang igjen, men også her medfører smittevernhensyn betydelig redusert aktivitet og dermed lavere omsetning. Også privat sektor opplever betydelig økte priser på nødvendig smittevernutstyr og vanskeligheter med å få tak i slikt utstyr. Kompensasjonsordningen for private virksomheter dekker kun en svært liten del av de faste kostnadene (kun få av faste servicekostnader og ikke lønnsutgifter selv om vi måtte holde åpent uten inntekt) og ikke noe av inntekts/omsetningstapet.
Den økonomiske situasjonen er derfor kritisk for svært mange av virksomhetene i privat sektor. Det er nå helt nødvendig med tiltak som kan sikre at virksomhetene i privat sektor overlever denne krisen.
Bekymring for tannhelsetilbudet til befolkningen
NTF er svært bekymret for at denne pågående situasjonen skal resultere i at verken den offentlige eller den private tannhelsetjenesten vil klare å opprettholde et adekvat tilbud til befolkningen fremover. Vi får dessuten tilbakemeldinger om at mange pasienter utsetter nødvendig behandling på grunn av den usikre økonomiske situasjonen vi nå er i. Dette vil på sikt gå ut over tannhelsen i befolkningen. Det er bra at statsbudsjettet legger opp til en økning av takstene i dagens stønadsordning for tannbehandling. Men NTF har i lang tid etterspurt en helhetlig gjennomgang av folketrygdens stønadsordning (sett i sammenheng med resten av tjenesten) og en styrking av ordningen for å sikre adekvate og nødvendige tannhelsetjenester til hele befolkningen, utjevning av sosial ulikhet i tannhelse, og dessuten at midlene brukes på riktig måte.
Spesialistutdanning
Det er av stor betydning at tilskuddene til spesialistutdanningen ved universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø sikrer tilstrekkelig utdanningskapasitet for spesialistkandidater ved universitetene. NTF er bekymret over at tilskuddsbeløpene per spesialistkandidat har blitt nedjustert over flere år, og at tilskuddet ikke oppjusteres i årets budsjett. De odontologiske lærestedene er helt avhengig av tilstrekkelig finansiering av spesialistutdanningen. Når det gjelder lønnstilskudd til spesialistkandidater er det viktig at tilskuddene gis til alle som tar spesialistutdanning. NTF er kritiske til at det i dag kun gis lønnstilskudd til utvalgte spesialiteter og mener at dette er dårlig begrunnet.
Regionale odontologiske kompetansesentre
De regionale odontologiske kompetansesentre (ROK) har fra 2018 -2021 fått tilskudd på nesten 400 mill. Regjeringsplattformen fra 2019 (Granavolden) beskrev blant annet at det skulle gjennomføres en kartlegging av oppgavene til de regionale kompetansesentrene for tannhelse og evaluere dem.
NTF er bekymret over at det nå skrives at denne evalueringen av kompetansesentrene ikke iverksettes før en rekke andre kartlegginger, samt evaluering av tannhelsetilbudet til pasienter utsatt for tortur, overgrep og odontofobi (angst for tannbehandling) er gjennomført. NTF mener at det er på høy tid med en evaluering av ROK og at denne evalueringen ses i sammenheng med en gjennomgang av tannhelsetjenesteloven, stønadsordningen og også andre prosjekter i tannhelsetjenesten.
Satsingsområder utsettes
NOU 2018:16 «Det viktigste først» om prinsipper for prioritering i den kommunale helse-og omsorgstjenesten og for offentlig finansierte tannhelsetjenester forelå i 2018. Det bekymrer NTF at oppfølgingen av rapporten utsettes fordi rapporten omhandler viktige forhold knyttet til prioritering og finansiering av tannhelsetjenester til befolkningen.
NTF er bekymret for at det mangler en helhetlig plan for det totale tannhelsetilbudet til befolkningen.