Høringsinnspill fra Norske Lakseelver

Høring: Videokonferansehøring: Meld. St. 19 (2019-2020) Miljøkriminalitet
Innspillsdato: 06.10.2020

Sjøfiske med garn etter sårbare og truede laksebestander er alvorlig miljøkrim

Norge har rundt 450 elver med unike bestander av atlantisk laks. Denne fisken har vært sentral i å bygge Norge som turistdestinasjon og har lagt grunnlaget for vår store oppdrettsindustri. Det er den eneste arten, med unntak av isbjørn, som har en egen internasjonal konvensjon.

Men villaksen er truet. På landsbasis er det kun en tredjedel av elvene som har et naturlig høstbart overskudd av laks. Da er det viktig med en forvaltning som tar hensyn til de svakeste bestandene etter et føre-var-prinsipp.

I en fjord kan det være mange lakseelver. Noen står det bra til med, mens andre kan være stengt for fiske på grunn av lite laks. Da er det viktig ikke å beskatte de få laksene som er igjen, noe som fort kan skje om man setter en not og garn i sjøen og fanger tilfeldige fisk som svømmer forbi. Dette kalles fiske på «blanda bestander», og kan ikke aksepteres i en moderne naturforvaltning. Garn og not i sjø fanger alt for effektivt og vilkårlig til at det er forsvarlig å opprettholde dette fisket. Å stoppe dette fisket vil også være i tråd med internasjonale føringer som Norge har forpliktet seg til. Norge er nå eneste land som driver et omfattende sjøfiske på blandede bestander. Her kan du se en kort animasjonsfilm om sjølaksefiske på blanda bestander:

Norske Lakseelver er derfor også bekymret over det store omfanget av ulovlig laksefiske som skjer i sjøen. Dette skjer i ly av det lovlige fisket, og mye villaks omsettes utenom regulerte salgskanaler. I høringen til nye straffebestemmelser for ulovlig laksefiske, viste en del av høringssvarene fra sjølaksefiskere at de ikke tar inn over seg behovet for å ha et strengere strafferegime på området. NL frykter at dette er holdninger som lett kan omsettes i lemfeldig holdning til fisketidsregler, noe som styrker behovet for oppsyn. SNO må derfor gis tilstrekkelig midler til å styrke oppsynsvirksomheten.

Fra Norges rapport til NASCO i 2018 (The North Atlantic Salmon Conservation Organisation) anslås det at de urapporterte/ulovlige fangstene i sjø utgjør 197 tonn. Det er hele 61 % av den rapporterte fangsten på 323 tonn. Deler av denne fangsten skjer i ly av det lovlige sjølaksefiske. Så lenge det er åpnet for et lovlig fiske på blanda bestander i sjøen, er det derfor vanskelig å få bukt med det ulovlige fisket. Denne ukontrollerte beskatningen må få konsekvenser i form av strengere reguleringen av det lovlige fisket i sjø.

For å vanskeliggjøre uregulert omsetting av villaks fanget i sjø, mener Norske Lakseelver at det må stilles krav om at all laks innleveres til godkjente fiskemottak, og at direktesalg til forbruker forbys.

Det er i denne sammenheng et poeng at det i perioden 2008-2019 var i snitt 17,8 % av de som betalte avgift for å fiske i sjø som ikke rapporterte inn til SSB. Miljødirektoratet får ikke data på hvilke fiskere dette er av SSB, og kan følgelig ikke følge opp manglende rapportering.
NL mener at personvernhensyn ikke kan benyttes som argument i slike saker og ber om at praksis endres, slik at myndighetene kan følge opp brudd på rapporteringsplikten.

Norske Lakseelver mener i tillegg at det må være et krav at det rapporteres digitalt fortløpende fra sjølaksefisket. Dette som et ledd i å forebygge og avdekke miljøkriminalitet.
Prøveforsøk fra Miljødirektoratet med frivillig digital registrering, har vist seg å ikke virke, ettersom det ikke benyttes av fiskerne. Da må det bli obligatorisk og en forutsetning for å få rett til fornyet fiskerett i kommende år. Dataene som rapporteres må være tilgjengelige på fjordnivå, slik at elveforvalterne kan få en samlet oversikt over fangsttall i sjø når fiske i elv skal reguleres/fredes.

Om Norske Lakseelver
Norske Lakseelver representerer elveeierlag og forvaltningslag i 107 medlemsvassdrag. Dermed representerer vi indirekte om lag 10 000 grunneiere med fiskerett i elv, og er den største private aktøren i forvaltningen av norsk villaks. Medlemskap i Norske Lakseelver er frivillig.

For mer info, kontakt:

Torfinn Evensen, generalsekretær på 45 02 16 37 eller torfinn@lakseelver.no

Pål Mugaas, kommunikasjonsansvarlig på 91 56 82 29 eller paal@lakseelver.no