Praktikantdirektivet: ingen enighet i Rådet
Praktikantdirektivet sto på dagsorden da EUs arbeidsministre møttes 2. desember, men det ungarske formannskapet lyktes ikke med å samle medlemslandene om en felles posisjon. Danmark, Sverige og Finland stemte for den siste kompromissteksten, mens flere av landene som ikke ga sin støtte pekte på at teksten var for lite ambisiøs. Det var også budskapet fra den nye arbeidskommissæren Roxana Mînzatus i hennes tale til rådsmøtet. Under den ungarske formannskapsperioden er det tilført flere endringer i direktivteksten, blant annet for å imøtekomme bekymringer fra nordiske EU-land.
Kommisjonen la 20. mars i år frem forslaget til praktikantdirektiv (traineeship-direktivet), som skal forbedre arbeidsvilkår for praktikanter og avskaffe faste ansettelsesforhold som er kamuflert som praksisopphold. Det ble samtidig lagt frem forslag til oppdatering av rådshenstillingen om å styrke kvalitetsrammeverket for praksisopphold, og en handlingsplan mot arbeidskraftmangel.
I rådsmøtet 2. desember la det ungarske formannskapet frem en fremdriftsrapport om rådshenstillingen, og medlemslandene vedtok konklusjoner om arbeidskraftmangel. Formannskapet hadde også et håp om at medlemslandene ville godta den siste kompromissteksten for praktikantdirektivet, men de klarte ikke oppnå et kvalifisert flertall. Resultatet var ikke overraskende, ettersom Rådets underutvalg (Coreper) heller ikke kom til enighet om en felles posisjon da de diskuterte saken på et møte 27. november.
Agence Europe skriver at det i den siste kompromissteksten er gjort flere endringer. Formannskapet har blant annet svart på enkelte medlemslands bekymringer for at teksten ikke respektere nasjonale praktikantløsninger, ved å spesifisere at direktivet ikke forplikter dem til å opprette et nytt spesifikt ansettelsesforhold for praktikanter. I løpet av den ungarske formannskapsperioden er det også tilført endringer i teksten som et svar på bekymringer fra nordiske EU-land, ved å innføre mulige unntak for behandling av praktikanter under tariffavtaler og gjenta prinsippet om arbeidslivets parters autonomi.
Ifølge Agence Europe sa Kommisjonens representant på Coreper-møtet at de var «deeply concerned about the effect of the amendments envisaged by the Council on the scope, coherence and added value of the Commission’s proposal», og ba om at uttalelsen ble inkludert i møtets protokoll (minutes). Etter Kommisjonens syn er ikke Rådets endringer i tråd med forslagets opprinnelige mål. Kommisjonen ba også det ungarske formannskapet om å ikke forsøke å få enighet om det nåværende tekstutkastet på rådsmøtet 2. desember.
Den danske regjeringen skrev i et samlenotat forut for rådsmøtet at mange medlemsland har hatt spørsmål til forslagets anvendelsesområde og bestemmelser knyttet til kontroll og tilsyn: «Den seneste kompromistekst indeholder således en undtagelse fra anvendelsesområdet for praktik som led i formel uddannelse eller erhvervsuddannelse. Hertil kommer en undtagelse for praktik som led i aktive arbejdsmarkedspolitikker. Ligeledes er det præciseret, at kontrol og inspektion skal tilvejebringes i overensstemmelse med national lov og praksis, og kravene til arbejdsgiverne er gjort mindre detaljerede». Den svenske riksdagen har tidligere vurdert at Kommisjonens direktivforslag strider imot nærhetsprinsippet (subsidiaritetsprinsippet).
De nordiske EU-landene var blant landene som støttet kompromissforslaget på rådsmøtet 2. desember, mens Tyskland, Spania, Portugal, Polen, Slovenia, Bulgaria, Romania, Belgia, Nederland, Kypros og Østerrike ikke kunne støtte formannskapets tekst. De fleste av disse trakk frem at teksten var for lite ambisiøs og at de trengte mer tid, skriver Agence Europe. Det var også budskapet i den første offentlige talen til den nye arbeidskommisæren og visepresidenten Roxana Mînzatu (Romania), hvor hun påpekte at kompromissteksten ikke ville gjøre det mulig å forbedre arbeidsforholdene for praktikanter eller bekjempe såkalte «falske» praksisplasser.
Det ungarske formannskapet skal nå vurdere om de ønsker å gjøre et siste forsøk, eller om saken skal sendes direkte videre til det påtroppende polske formannskapet. I Europaparlamentet er behandlingen av praktikantdirektivet fortsatt i en tidlig fase.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg