Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Rådskonklusjoner om sikkerhet og forsvar

27. mai godkjente Rådet «Council Conclusions on EU Security and Defence». Her angir Rådet fem prioriteringer som medlemsstatene oppfordres til å gjennomføre så snart som mulig knyttet til (1) Ukraina-støtte, (2) bedre bruk av felles midler sammen, (3) økt reaksjonsdyktighet, (4) styrking av EUs motstandsdyktighet og sikring av adgang til strategiske områder og (5) partnerskap.

Den 27. mai godkjente Rådet «Council Conclusions on EU Security and Defence» , jf. pressemelding fra Europakommisjonen. Her angir Rådet fem prioriteringer som medlemsstatene oppfordres til å gjennomføre så snart som mulig.  

Vi omtalte «The European Defence Industrial Strategy» som ble lagt frem 5. mars 2024 i EU/EØS-nytt 14. mars 2024. Strategien fremsetter en langtidsvisjon for å oppnå forsvarsindustriell beredskap i EU. Som et første tiltak for å gjennomføre strategien la Kommisjonen samtidig frem et europeisk forsvarsindustriprogram (EDIP) og et rammeverk med tiltak for å sikre rettidig forsyning av forsvarsprodukter i EU. Den danske regjeringen har utarbeidet en EU-note til Europaudvalget om den forsvarsindustrielle pakken, og omtaler den som «Et paradigmeskift i europæisk forsvarsindustri.» Noten omtaler strategien som også fremsetter fem hovedprioriteringer: (1) felles og bedre investering i forsvarsmateriell, (2) økt reaksjonsdyktighet og forsyningssikkerhet, (3) finansiering, (4) integrasjon med andre politikkområder og (5) partnerskap. Disse punktene sammenfaller i stor med rådskonklusjonene fra 27. mai:

  1. Urokkelig støtte til Ukraina: EU vil bruke alle midler til rådighet for å støtte landet, herunder det nylig opprettede bistandsfondet for Ukraina (som del av EPF) og rådgiving gjennom EUMAM Ukraine. Forpliktelser overfor Ukraina fremheves, samt bestrebelser på å imøtekomme presserende behov for ammunisjon, luftforsvar, artillerisystemer og droner.
  2. Bedre bruk av felles midler sammen: Rådskonklusjonene påpeker behovet for å sikre tilgjengeligheten av forsvarsprodukter og styrke EUs forsvarsteknologiske og -industrielle base (EDTIB). I den forbindelse understreker Rådet at det er behov for å forbedre EDTIBs tilgang til offentlig og privat finansiering.
  3. Økt reaksjonsdyktighet: Rådet ser med tilfredshet på arbeidet som utføres av sivile og miltære CSDP-operasjoner i ulike deler av verden, og oppmuntrer medlemsstatene til operasjonaliseringen av EU Rapid Deployment Capacity innen 2025, samt å hurtigst mulig gjennomføre tilsagnet «Military Mobility Pledge 2024» (se vedlegget på s.33).
  4. Styrking av EUs motstandsdyktighet og adgang til strategiske områder: Rådet minner om betydningen av å styrke forebygging, oppsporing, resiliens og reaksjon på hybride trusler, informasjonsmanipulasjon og cybertrusler, og henviser her til utviklingen av dedikerte instrument som Cyber Diplomacy Toolbox og EU Hybrid Toolbox. Videre minner man om «the importance of the space, maritime and air domains for the EU’s security and defence and call for the swift implementation of the Joint communication on the climate and security nexus.”
  5. Fremme partnerskap: EU vil styrke, utdype og utvide partnerskap som er basert på felles verdier og interesser. Her ønsker Rådet FN og EUs strategiske partnerskap velkommen. EUs strategiske partnerskap med NATO er avgjørende for euroatlantisk sikkerhet og stabilitet. EU vil ytterligere styrke og utvide dette partnerskapet gjennom politisk dialog og samarbeid innenfor rammen av de tre felleserklæringene (fra 2016, 2018 og 2023). Med sikte på å ta partnerskapet til neste nivå, understrekes behovet for å utvikle og vedta et fremtidsrettet gjennomføringsdokument som omfatter hele spekteret av EU-NATO-samarbeid (før slutten av 2024). Rådet ønsker velkommen undertegnelsen av sikkerhets- og forsvarssamarbeidsavtaler med Moldova, og Norge.

For ytterligere informasjon, se lenke til bakgrunnsinformasjon om EU-samarbeidet innen sikkerhet og forsvar, rådskonklusjonene, A Strategic Compass for the EU, fremdritsrapporten fra 2024 om gjennomføringen av «The Strategic Compass for Security and Defence», og European Union Rapid Deployment Capacity.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 03.06.2024 10:44
: