Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Rådskonklusjoner om digitale prioriteringer, cybersikkerhet og valgpåvirkning

EU-landenes ministre med ansvar for det digitale området møttes i telekområdsmøtet 21. mai, hvor det ble vedtatt konklusjoner om fremtiden til EUs digitale politikk og cybersikkerhet. På dagsorden sto også en debatt om implementering av nylig vedtatt lovgivning, som medlemslandene ønsker å gjøre til hovedprioritet under den neste lovgivningsperioden, og et formelt vedtak av KI-forordningen. I et annet rådsmøte samme dag ble det vedtatt konklusjoner om beskyttelse av valgprosesser mot utenlandsk innblanding. Her oppfordres EU-institusjonene og medlemslandene til å intensivere innsatsen i forbindelse med det kommende europaparlamentsvalget.

«Today was in fact – without exaggerating - a historic day. We adopted the AI act, the first law of its kind in the world that ensures human-centric, innovative, and safe artificial intelligence for our citizens and businesses. But the work doesn’t stop there. We exchanged views on how to best implement recently adopted laws in the digital and cyber field and approved conclusions on the future of EU digital policy and cybersecurity identifying the main priorities for the next legislative cycle», uttalter visepresident Petra De Sutter fra det spanske formannskapet i Rådets omtale av møtet.

I debatten om implementering av nylig vedtatt lovgivning på digital- og cyberfeltet, utvekslet EU-ministrene synspunkter på hvordan man kan sikre en effektiv gjennomføring av det nye lovverket med sikte på en konsekvent implementering og håndheving, og hvordan man kan videreutvikle nødvendig samarbeid med privat sektor og andre relevante interessenter. Medlemslandene understreket at det i gjennomføringen bør tas hensyn til den siste geopolitiske utviklingen for å styrke ambisjonen om en europeisk strategisk autonomi som bevarer den åpne økonomien.

Det ble vedtatt rådskonklusjoner om hovedprioriteringer for EUs digitale politikk for den neste lovgivningsperioden. Her påpeker medlemslandene at en effektiv gjennomføring av nylig vedtatte lover, med minst mulig byråkratisk byrde for offentlige og private aktører, er hovedprioritet i neste lovgivningssesjon. Andre prioriteringer er en felles EU-tilnærming til innovative teknologier, samfunnseffekter av digitalisering, hvor medlemslandene anerkjenner behovet for å fremme innovasjon og maksimere fordelene ved digitalisering for alle, samtidig som det innføres sikkerhetstiltak knyttet til risiko og utfordringer i forbindelse med digitale teknologier og tjenester, herunder forskjellsbehandling, desinformasjon, ulovlig nettinnhold, cybervold, identitetstyveri, sikkerhetsbrudd, databeskyttelsesspørsmål, og manglende tilgang og valgmuligheter for brukerne. Rådskonklusjonene fremhever også en sikker og motstandsdyktig infrastruktur i hele EU, grønn og digital omstilling, digital forvaltning, samt den internasjonale dimensjonen av EUs digitale politikk, hvor medlemslandene blant annet er positive til utviklingen av bilaterale og regionale digitale partnerskap og digitale handelsavtaler.

Medlemslandene vedtok også rådskonklusjoner om fremtidens cybersikkerhet. Konklusjonene trekker frem gjennomføring av vedtatt lovgivning, styrke koordinering og samarbeid, og å unngå fragmentering av cybersikkerhetsregler i sektorspesifikk lovgivning. Medlemslandene oppfordret også Kommisjonen og EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetssaker til å legge frem en revidert cybersikkerhetsstrategi.

21. mai ble det også avholdt et rådsmøte i generelle anliggender (General Affairs Council), hvor medlemslandene vedtok konklusjoner om demokratisk motstandskraft og beskyttelse av valgprosesser mot utenlandsk innblanding. I forbindelse med det kommende europaparlamentsvalget oppfordrer Rådet EU-institusjonene og medlemslandene til å intensivere innsatsen for å overvåke forsøk fra utenlandske aktører på å blande seg inn i den demokratiske prosessen. Kommisjonen, EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetssaker og medlemslandene anmodes om å utnytte alle etablerte mekanismer, nettverk og verktøy for å sikre et tett EU-samarbeid og støtte valgintegriteten, uten at det er til hinder for en åpen demokratisk debatt. Rådet understreker også pressens avgjørende rolle, og behovet for å fremme digitale ferdigheter blant borgerne for å styrke samfunnets motstandskraft overfor utenlandsk informasjonsmanipulering og -påvirkning.

I forbindelse med konklusjonene om demokratisk motstandskraft og valginnblanding, ble det lagt frem en felleserklæring fra seksten medlemsland med konkrete forslag for å styrke denne beskyttelsen på nasjonalt og europeisk nivå, som Kommisjonen blir bedt om å vurdere for den neste lovgivningsperioden.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 03.06.2024 09:57
: