Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Hva har skjedd i sommer?

Her omtaler vi kort et utvalg hendelser innenfor ulike fagområder som har funnet sted siden forrige nyhetsbrev.

Matvareberedskap
Ekspertgruppen knyttet til matvareberedskapsmekanismen (European Food Security Crisis preparedness and response Mechanism, EFSCM) publiserte 24. juli nye anbefalinger som setter et generelt rammeverk for tiltak som skal iverksettes av alle medlemmer og observatører. Anbefalingene skal bidra inn i den kommende rapporten om Europas sivil- og forsvarsberedskap, som Finlands tidligere president Sauli Niinistö har fått i oppdrag å utarbeide.

Helse
Rådet vedtok 21. juni en rådsanbefaling om bekjempelse av kreftformer som kan forebygges ved vaksinasjon. Rådsanbefalingen ble lagt frem av Europakommisjonen 31. januar. Medlemslandene vedtok også konklusjoner hvor Kommisjonen blir oppfordret til å fortsatt prioritere helse i den kommende femårsperioden. I konklusjonene påpeker Rådet at EUs helsesystem står overfor betydelige utfordringer, som mangel på helsepersonell og forsyningssikkerhet for legemidler/medisinsk utstyr. Kommisjonens helseberedskapsmyndighet (HERA) la 10. juli frem en teknisk rapport om sårbarheter i forsyningskjeden for kritiske medisiner.

Digitalt
Kommisjonen presenterte 2. juli den andre statusrapporten om Det digitale tiår (Digital Decade), som gir en oversikt over fremdrift i forhold til å nå 2030-målene i politikkprogrammet Digital Decade Policy Programme. For første gang følges rapporten av en analyse av medlemslandenes strategiske veikart. Kommisjonen har også åpnet en evalueringshøring, som avsluttes 20. september. KI-forordningen om europeisk regelverk for kunstig intelligens trådte i kraft 1. august. Kommisjonen åpnet en høring 30. juli om pålitelige KI-modeller til generelle formål i henhold til KI-forordningen. Høringen avsluttes 18. september. Kommisjonen har også åpnet en høring om retningslinjer for beskyttelse av mindreårige i henhold til forordningen om digitale tjenester (Digital Service Act). Høringen avsluttes 30. september. De nye retningslinjene er ventet vedtatt i løpet av første halvår 2025. eID digital lommebok: Kommisjonen presenterte 12. august flere utkast til gjennomføringsforordninger, med tilbakemeldingsfrist 9. september.

Arbeid og sosial
Rådet ble 20. juni enige om en forhandlingsposisjon for direktivet om europeiske samarbeidsutvalg, som skal gjøre representasjon av arbeidstakere i store multinasjonale selskaper mer effektive. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt direktivforslaget til hovedorganisasjonene for innspill, skriver regjeringen i EØS-notatet (oppdatert 5. juni). EU-byrået for grunnleggende rettigheter (European Union Agency for Fundamental Rights, FRA) publiserte 1. august retningslinjer for arbeidsinspektører for å styrke beskyttelsen av migrantarbeidere mot utnyttelse. En håndbok for inspektører er ventet høsten 2024 for å supplere retningslinjene.

EØS-midlene
Medlemslandene i Rådet godkjente 25. juni den fremforhandlede avtalen om EØS-midlene og tollfrie kvoter for norsk sjømat. Avtalen innebærer at de tre EØS EFTA-landene vil bidra med 3 268 millioner euro over en periode på 7 år til de 15 minst velstående medlemslandene i EU, skriver EU-delegasjonen. Rådet vedtok 25. juni også konklusjoner over status for EUs forbindelser med vesteuropeiske land som ikke er EU-medlemmer (Norge, Island, Liechtenstein, Andorra, San Marino og Monaco, samt Færøyene).

EU-utvidelse
25. juni åpnet de formelle forhandlingene om EU-medlemskap for Ukraina og Moldova. Europaportalen.se skriver at de mer substansielle medlemskapsforhandlingene er ventet å starte under det polske EU-formannskapet, etter nyttår.

Finans
Kommisjonen vedtok 24. juli en delegert rettsakt som utsetter tilsynskrav knyttet til markedsrisiko i henhold til Basel III med ett år. Kommisjonen presenterte 26. juni konvergensrapporten for 2024, som bedømmer hvilke fremskritt som medlemslandene utenfor euro-området har gjort for å innføre euroen.

Samferdsel
Kommisjonen offentliggjorde 22. juli nye retningslinjer som skal gi mer klarhet om flypassasjerers rettigheter, og gjøre det lettere å harmonisere nasjonale håndhevingsorganer. Kommisjonen meddelte 17. juli at de har valgt ut 134 transportprosjekter som vil motta over 7 milliarder euro i midler fra Connecting Europe Facility (CET).

Forskning, utdanning og innovasjon
Kommisjonen publiserte 27. juni rapporten Science, research and innovation performance of the EU : A competitive Europe for a sustainable future. Rapporten påpeker at EU-investeringer i forskning og innovasjon har økt i løpet av de siste to årene, men fortsatt er langt unna målet om 3 prosent av GDP, skriver Agence Europe. Kommisjonen publiserte i juli European Innovation Scoreboard 2024, en årlig statusrapport som sammenligner innovasjonsytelsen til medlemslandene, 12 europeiske naboland (deriblant Norge) og 11 globale konkurrenter. Kommisjonen presenterte i juli også et 2-årig veikart for initiativet for et europeisk studentkort (European Student Card Initiative, ESCI), hvor målet er forenkle studentmobilitet gjennom et felleseuropeisk studentkort.

Energi
EUs energibyrå (ACER) og Council of European Energy Regulators (CEER) presenterte 11. juli et felles innspill, hvor de ba Kommisjonen, Rådet og Europaparlamentet å prioritere 5 nøkkelutfordringer innen elektrisitet og infrastruktur i den kommende mandatperioden.

Informasjon fra Kommisjonen – et utvalg saker på energiområdet:
Towards a roadmap for accelerating the deployment of Hydrogen Valleys across Europe: challenges and opportunities (Arbeidsdokument)
Grønn klimanøytral industri: First Net-Zero Academy to train 100,000 workers in the EU solar photovoltaic value chain|Her kan du lese mer om Net Zero Industry Act 
Priority list for the development of network codes and guidelines on electricity for the period 2024-2027 and on gas for 2024 and beyond (høring)
Energy Charter Treaty: EU notifies its withdrawal (pressemelding fra Rådet)

Kjemikalier
Rådet vedtok 22. juli formelt forordningen om digital merking av gjødselprodukter.

Dyrevelferd
Rådet vedtok 26. juni sin foreløpige posisjon til forordningsforslaget om dyrevelferd for katter og hunder. Lovforslaget vil for første gang fastsette minimumsregler for katter og hunders velferd på EU-nivå.

Kriseberedskap
Rådet ble 26. juni enige om en forhandlingsposisjon til forordningsforslaget om tvangslisens for krisehåndtering. Med en tvangslisens kan en regjering tillate at en tredjepart anvender en immateriell rettighet uten rettighetshavers tillatelse på visse betingelser. Katastrofeberedskap: Rådet behandlet forslaget til en kommisjonsrekommandasjon om en plan for å forbedre reaksjonen på forstyrrende grensekryssende hendelser den 25. juni.

Ukraina
Støtte til ammunisjonsproduksjon: gjennomføringsrapport lagt frem av Kommisjonen 8. juli.
Ukrainske flyktninger: Rådet forlenger midlertidig beskyttelse inntil mars 2026.
Rådsvedtak: Council gives green light to first payment of nearly €4.2 billion under the Ukraine Facility

Personvern
Kommisjonen publiserte 25. juli den andre rapporten om implementeringen av personvernforordningen (GDPR), fire år etter den første rapporten. Rapporten fastslår at gjennomføringen av forordningen har vært en suksess, men peker også på flere områder som kan forbedres, blant annet utviklingen av internasjonale prosedyrer.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 29.08.2024 10:49
: