Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Europeisk helseunion - meddelelse fra Kommisjonen

Europakommisjonen la den 22. mai frem en meddelelse om EUs helseunion. Meddelelsen redegjør for hvilke initiativ som er iverksatt så langt og fremgangen innen EUs helsepolitikk de siste årene. Den norske regjeringen arbeider for en norsk tilknytning til EUs helseberedskapssamarbeid på så like vilkår som EUs medlemsstater som mulig.

«I løbet af de seneste 5 år har den måde, hvorpå vi arbejder og samarbejder på sundhedsområdet, ændret sig fundamentalt. Det sammenhold og den solidaritet, der opstod, da vi stod over for den vanskeligste sundhedskrise i moderne tid, har ført til oprettelsen af en stærk europæisk sundhedsunion. (…) Vi har omdannet vores vision til virkelighed og vil fortsat udvikle vores sundhedsunion for vores borgere i de kommende år.» (Stella Kyriakides, kommissær med ansvar for helse og matvaresikkerhet)

Europakommisjonen la den 22. mai frem meddelelsen «Communication on the European Health Union». Meddelelsen redegjør for fremgangen innen EUs helsepolitikk de siste årene. Den europeiske helseunionen bygger på erfaringene fra covid-19-krisen, og visjonen har vært å sikre at EU-landene er bedre rustet til å svare på fremtidige helsekriser sammen, samtidig som de støtter innovativ helsepolitikk for alle EUs innbyggere. For nærmere informasjon, se faktaark om «A strong European Health Union for all» utarbeidet av Kommisjonen. EU/EØS-nytt omtalte tiltak for å samordne EUs helseberedskap i nyhetsbrevet fra 18. november 2020 (jf. informasjon om helseberedskapspakken på Europalov).

Meddelelsen fremhever at «The European Health Union (…) is based on the principles that equity in access is a fundamental human right and that health policy can no longer be limited to its pre-pandemic boundaries – joint action at European level is crucial to Europe’s societal wellbeing, our strategic autonomy and our geopolitical stability.» Nøkkelpilarene i helseunionen er: (1) Et nytt rammeverk for helsekriser med mer effektive regler og en ny helseberedskapsmyndighet i EU (HERA), (2) forsyningssikkerhet for legemidler og (3) en moderne helsepolitikk som inkluderer bruk av ny teknologi. Tiltakene er blant annet støttet av EU-programmet EU4Health. Norge deltar på lik linje med EU-landene i EU4Health.

Meddelelsen redegjør videre for ulike EU-tiltak knyttet til alvorlige grensekryssende helsetrusler, opprettelse av helseberedskap og -responsmyndigheten (HERA) og et styrket mandat for European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) og det europeiske legemiddelbyrået EMA. Tiltak for å bedre sikkerheten, tilgjengeligheten og tilgangen til medisiner og bruk av humane substanser i humanmedisin, er omtalt særskilt. Kampen mot antimikrobiell resistens står også sentralt. Videre omtaler meddelelsen tiltak for å fremme motstandsdyktige, tilgjengelige og inkluderende helsesystem, forebygging av ikke-smittsomme sykdommer og EUs plan for å bekjempe kreft og sjeldne sykdommer. EU har også lagt frem tiltak for å fremme bedre psykisk helse (A comprehensive approach to Mental Health), i tillegg til et banebrytende initiativ for å digitalisere helsevesenet (European Health Data Space). EUs globale helsestrategi omtales særskilt.

Meddelelsens siste kapittel (s. 18) «Looking ahead» oppsummerer som følger: «Overall, and thanks to the cooperation between the Commission and the Member States, the EU is in the area of health now in a much stronger position than five years ago. But complacency is not an option.» EU ville ha nytte av styrket medisinsk forskning og et løft innen bioteknologi og bioproduksjon. Europas befolkning eldes, og det har konsekvenser for helsepolitikken. Effektive behandlinger for tilstander som Alzheimers og Parkinsons sykdom krever betydelige forskningsinvesteringer og internasjonalt samarbeid. Ikke-smittsomme sykdommer er fortsatt en toppprioritet. «Over the coming years, the European Health Union will continue to evolve and grow to further promote the health and wellbeing of people across the EU and beyond.»

Pressemeldingen fremhever tiltak som er nådd så langt, herunder etablering av HERA som nevnt over, samt:

Budskapet fra kommissær Kyriakides på presentasjonen 22. mai var at også ny Kommisjon bør ha helse på toppen av sin politiske agenda. Hun fremhevet at klimaendringer og deres innvirkning på folkehelsen er en alvorlig global trussel som må tilnærmes fra et «One Health»-perspektiv. Helse- og klimaendringer må være horisontale og en del av all EUs politikk, sa Kyriakides. For ytterligere informasjon om meddelelsen, se pressemeldingen fra Kommisjonen, meddelelsen og Kommisjonens uttalelser fra 22. mai.

Helseberedskapssamarbeid med EU
Informasjonspakken til Europautvalget fra 24. oktober 2023 informerer om helseberedskapssamarbeidet i EU og regjeringens arbeid med å knytte Norge nærmere til dette. Også «Meld. St. 5 (2023–2024) En motstandsdyktig helseberedskap— Fra pandemi til krig i Europa» omtaler helsesamarbeidet med EU særskilt (se kapittel 3.5 Europeisk motstandsdyktighet). Her fremgår det blant annet at regjeringen vil «arbeide for norsk tilknytning til EUs styrkede helseberedskapssamarbeid på så like vilkår som EUs medlemsstater som muligUtenriksminister Barth Eide sa på møtet i Europautvalget i oktober at «EU vurderer Norge som en god partner på helsefeltet. Samtidig har EU vært tydelig på at Norge ikke er omfattet av EUs helseberedskap i form av vaksiner, legemidler eller andre medisinske mottiltak ved en ny krise. Dette er et samarbeid som går ut over EØS-avtalen. Til det trenger Norge derfor en egen bilateral avtale om tilknytning til EUs helseunion. Vi er ikke i formelle forhandlinger ennå, men det pågår forberedende samtaler.» I utenriksministerens redegjørelse til Stortinget om viktige EU/EØS-saker 23. april 2024 omtalte Barth Eide dialogen med EU: «Før formelle forhandlinger om en tilknytningsavtale kan starte, må EUs medlemsland vedta et forhandlingsmandat

Helsedirektoratet avholdt for øvrig et seminar i februar 2024 med tittelen Norge på full fart inn i EUs helseunion – hvilke muligheter ligger i EU4Health? Det foreligger opptak av seminaret.

Oppdaterte fakta-ark for de ulike politikkområdene er tilgjengelig her:
Fakta-ark om A strong European Health Union for all
Fakta-ark om Europe's Beating Cancer Plan
Fakta-ark om Pharma - Putting patients in the centre
Fakta-ark om A comprehensive approach to Mental Health
Fakta-ark om European Health Data Space
Fakta-ark om European Union actions to ensure better health
Fakta-ark om HERA

Følg saken på Europalov her.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 27.05.2024 13:42
: