Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Danmark: Tiltak for bedre og mindre kostbar EU-lovgivning

Det er viktig å sikre at økonomiske konsekvenser av ny EU-lovgivning blir tilstrekkelig belyst før EU vedtar nytt regelverk. I et såkalt non-paper («Towards better and less costly EU legislation») til den tiltredende Europakommisjonen etterlyser Danmark bedre kostnadsestimat på medlemsstatsnivå når forslag til nytt EU-regelverk legges frem. En særskilt kommissær med ansvar for å levere konsekvensutredninger av høy kvalitet bør utpekes, mener Danmark.

Den danske regjeringen har sendt innspill til den kommende Europakommisjonen vedrørende EU-saker med økonomiske konsekvenser og gjennomføring av EU-lovgivning. Innspillet, et såkalt «non-paper», er utarbeidet av Finansministeriet, Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet og Økonomiministeriet. Med overskriften «Towards better and less costly EU legislation» omtaler Danmark hvordan stigende kostnader knyttet til EU-lovgivning utgjør en betydelig byrde for medlemsland og virksomheter, i tillegg til at kostnader kan svekke europeisk konkurranseevne og folkelig støtte til EU-initiativ. Konsekvensutredninger spiller en viktig rolle når det gjelder å identifisere kostnadseffektive tiltak. Det er derfor viktig at Europakommisjonen foretar slike av høy kvalitet (til rett tid), og at analysen tar hensyn til de kumulative effektene av nye lovforslag, fremhever Danmark. Konsekvensutredninger presenteres imidlertid ikke alltid, særlig gjelder dette delegerte rettsakter og gjennomføringsrettsakter, og de inneholder sjelden estimat for de økonomiske konsekvensene av ny EU-lovgivning i medlemsstaten, eller oppdateringer når forslaget blir vesentlig endret i løpet av forhandlingene. Dette gjør at forslag ofte forhandles uten tilstrekkelig informasjon om økonomiske konsekvenser for næringsliv, myndigheter og innbyggere. Danmark legger derfor frem følgende forslag for å bøte på dette:

  1. En kommissær for konsekvensutredninger og gjennomføring: EU bør utpeke en kommissær med ansvar for konsekvensutredninger og implementering av EU-lovgivning. Kommissæren bør ha som mandat å overvåke hele livssyklusen til EUs lovgivning og sikre politisk eierskap til konsekvensutredninger som grunnlag for beslutningstaking. Mandatet vil innebære ansvar for at konsekvensene av foreslått EU-lovgivning vurderes grundig og oppdateres under forhandlingene om nødvendig. Kommissæren vil være et samlingspunkt (focal point) for medlemslandene og Europaparlamentet, og bør delta i rådsmøter med jevne mellomrom. Mandatet bør også innebære å overvåke hvordan vedtatt EU-regelverk gjennomføres og håndheves, og ansvar for å evaluere om vedtatt lovgivning er effektiv med hensyn til å nå de politiske målene som er satt.
  2. Bedre konsekvensutredninger med kostnadsestimater på medlemsstatsnivå:  Retningslinjene for EUs Better regulation bør oppdateres, slik at utredningene inneholder informasjon om økonomiske konsekvenser på medlemsstatsnivå. Dette inkluderer påvirkninger på nasjonale budsjetter og virksomheter for å møte medlemslandsspesifikke utfordringer fra begynnelsen, noe som reduserer sannsynligheten for forsinkelser og kostnadsoverskridelser. Kravet bør gjelde for alle konsekvensutredninger. Hvis et EU-forslag ikke er ledsaget av en konsekvensutredning bør Kommisjonen gi en offentlig forklaring på dette, inkludert en tidslinje for utstedelse av den forsinkede utredningen. Når et EU-forslag endres betraktelig i løpet av en forhandlingsprosess, bør også konsekvensutredningen oppdateres. Kostnadsestimatene for myndigheter og virksomheter bør tilgjengeliggjøres. En viss usikkerhetsmargin kan aksepteres så lenge beregningsmetodene er presentert, slik at medlemsstatene kan utføre sine egne vurderinger basert på tilsvarende metodikk, fremhever Danmark.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 25.09.2024 09:22
: