77 organisasjoner: CSAM-forordningen må vedtas snarlig
I et brev til EUs beslutningstakere i anledning verdensdagen for forebygging av vold, overgrep og seksuell utnyttelse av barn, ber 77 NGOer fra blant annet EUs medlemsland og Norge om at CSAM-forordningen bør vedtas snarlig. Europaparlamentet har vedtatt sin posisjon, men saken er fortsatt til behandling i Rådet. Saken er ventelig på agendaen for et rådsmøte 12.-13. desember.
I anledning Verdensdagen for forebygging av vold, overgrep og seksuell utnyttelse av barn 18. november sendte 77 organisasjoner fra blant annet EUs medlemsstater, UK, Norge, Liberia, Sør-Korea, Thailand, India, Singapore, Taiwan og Thailand et åpent brev til EUs beslutningstakere der man ber om at forordningsforslaget om fastsettelse av regler for å forebygge og bekjempe seksuelt overgrep mot barn (Child Sexual Abuse Regulation - CSAM) vedtas snarlig. Forslaget, som ble lagt frem av Kommisjonen 11. mai 2022, legger et nytt rammeverk for å forebygge og bekjempe seksuelt overgrep mot barn på nett. Bakgrunnen for forslaget var at dagens system, som bygger på frivillig sporing og rapportering fra selskapenes side, ikke er tilstrekkelig. Forordningsforslaget pålegger leverandører å spore, rapportere og fjerne bilder og video som viser seksuelle overgrep begått mot barn (kilde: EØS-notatet).
Brevet viser til at omtrent 1 av 5 barn i Europa har opplevd en eller annen form for seksuell vold. I en uregulert online verden blir barn lettere manipulert, og det vises til at online grooming har økt betraktelig fra 2021 til 2023. Brevet fremhever videre at «the Regulation must enable the prevention, detection, removal and reporting of all forms of child sexual abuse content (including grooming) in all online spaces where children are present, including encrypted spaces.» Brevet omtaler også forslaget «recast directive on Child Sexual Abuse», og fremhever at «The Directive must criminalise child sexual abuse online as much as offline, extend the limitation periods for reporting and require States to provide an evidence-based, trauma-informed and child-centric response to child sexual abuse.» For nærmere informasjon om direktivforslaget, se EPs legislative train.
Vi omtalte LIBE-komiteens posisjon til CSAM-forordningen i EU/EØS-nytt 21. november 2023. Komiteen innskrenket da adgangen til bruk av såkalte sporingsordre sammenliknet med Kommisjonens forslag, særlig ved å stille krav til målretting og ved å ta ende til ende-krypterte tjenester ut av nedslagsfeltet. Forkjempere for personvern og privatliv på nett uttrykte seg da positive til endringene, mens organisasjoner som jobber for beskyttelse av barn er bekymret for utilstrekkelig virkemidler mot overgrep.
I november 2023 innledet Europaparlamentet interinstitusjonelle forhandlinger. EUs medlemsland (Rådet) har ennå ikke kommet til enighet om en forhandlingsposisjon. Status er, ifølger EPs Legislative train (per oktober 2024), at « A presidency compromise is currently on the table of the Council.» Saken vil kunne behandles på neste møte Justice and Home Affairs Council neste måned (agenda for møtet fremgår på s. 30). Sentralt i diskusjonene er avveiingen mellom beskyttelse mot masseovervåkning og vern om privatliv i digitale fora, og behovet for effektive verktøy for å forebygge og avdekke overgrepsmateriale av barn.
Ytterligere informasjon:
Europaparlamentets Legislative Train
Combating child sexual abuse online (Briefing fra EPRS)
Combating child sexual abuse: Revising Directive (2011/93/EU) – recast (Briefing fra EPRS)
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg