Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EUs resultattavle for justisområdet 2024

Europakommisjonen har publisert sin årlige oversikt over rettssystemenes effektivitet, kvalitet og uavhengighet i medlemslandene (EU Justice Scoreboard 2024). Undersøkelsen viser at allmenhetens oppfattelse av rettsvesenets uavhengighet har styrket seg, også i land som har stått overfor systemiske utfordringer.

«The latest EU Justice Scoreboard shows that our efforts to strengthen judicial independence across the EU are bearing fruit. By highlighting key areas for improvement and celebrating progress, we aim to foster trust in our legal institutions and ensure that justice is independent and accessible to all», uttaler Kommisjonens visepresident Věra Jourová i pressemeldingen 11. juni.

Årets utgave av resultattavlen inneholder flere nye data om rettssystemets tilgjengelighet, blant annet ordninger for å støtte deltagelse av personer med nedsatt funksjonsevne i juridiske yrker, og forbrukeres tilgang til rettssystemet gjennom kollektive gruppesøksmål. Nytt i år er også flere spesifikke opplysninger om rettsvesenets uavhengighet, for eksempel knyttet til utnevnelse av rettsformenn (court presidents), nasjonale rammeverk for rapportering av aktiva og avskjedigelser av riksadvokater. De viktigste funnene i rapporten er:

  • Oppfattelsen av rettsvesenets uavhengighet har blitt bedre, også i land som har stått overfor systemiske utfordringer. Resultattavlen baserer dette på to Eurobarometer-undersøkelser, henholdsvis for allmenheten og virksomheter.
  • Ny innsikt i hvordan utnevnelser av aktorer og avskjedigelser i påtalemyndigheten finner sted i EU-landene.
  • Det er fremskritt knyttet til digitalisering av rettsprosessene, men det er fortsatt rom for forbedringer når det gjelder muligheten for å anlegge sak eller fremme et krav på nett.
  • I de fleste medlemslandene er det spesifikke ordninger for å støtte deltakelse av personer med funksjonsnedsettelse i juridiske yrker.
  • Det er varierende grad av tilrettelegging der barn er involvert som fornærmet eller mistenkt/tiltalt.     

Opplysningene i resultattavlen vil bidra inn i Kommisjonens årlige rapport om rettsstatssituasjonen i medlemslandene, 2024 Rule of Law Report, som forventes vedtatt i juni/juli.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 20.06.2024 11:21
: