Polen overtar formannskapet i EU 1. januar 2025, og vil dermed lede arbeidet i Rådet det kommende halvåret. Formannskapsprogrammet angir prioriteringer og hovedretning til dette arbeidet. Med mottoet «Security, Europe!» angir Polen sikkerhet i bred forstand som en hovedprioritering i sin formannskapsperiode. Polens formannskapsprogram har syv hovedpilarer, som på ulike måter har et sikkerhetsaspekt: (1) forsvar og sikkerhet, (2) indre sikkerhet og beskyttelse av EUs grenser, (3) motstand mot utenlandsk innblanding og desinformasjon, (4) sikkerhet for næringslivet, (5) energiomstilling, (6) et konkurransedyktig og robust jordbruk (matsikkerhet) og (7) helsesikkerhet. Artikkelen gir en tematisk oppsummering av formannskapets prioriteringer og henviser til antatte EØS-relevante rettsakter som skal diskuteres videre i Rådet under formannskapet.
Forrige uke avsa EFTA-domstolen to nye avgjørelser om barns stilling under unionsborgerdirektivet og reglene om fri bevegelighet i EØS. Begge sakene har sitt utspring i Norge. Den ene saken (E-16/23) er et traktatbruddssøksmål fra ESA mot Norge, og gjelder rett til opphold etter unionsborgerdirektivet for barn som er EØS-borgere, og avledet rett til opphold for deres omsorgspersoner fra tredjeland. Norge hadde her ment at unionsborgerdirektivet ikke gir slike avledede rettigheter til tredjelandsborgere, og at det dermed var en forskjell på EØS-retten og EU-retten på dette punktet. Dette var EFTA-domstolen ikke enig i. Den andre saken (E-15/24 A mot B), er en foreleggelsessak fra Borgarting lagmannsrett, og gjelder norske regler som krever samtykke av den andre forelderen dersom en forelder ønsker å flytte med barn til utlandet. EFTA-domstolen åpnet her for at et slikt krav kunne være nødvendig av hensyn til barnets beste, så lenge nasjonale domstoler tar hensyn også til retten til fri bevegelighet og ikke legger til grunn «en presumsjon om at det alltid er til barnets beste å bli værende i Norge». I denne artikkelen gjengir vi hovedinnholdet i begge avgjørelsene.
EU-landenes telekom-ministre vedtok konklusjoner om Kommisjonens hvitbok om EUs fremtidige digitale infrastruktur og mandatet til EUs cybersikkerhetsbyrå ENISA, da de møttes i Brussel 6. desember. Det var bred enighet om å styrke ENISAs kapasitet og kompetanse, spesielt i lys av det økende trusselbildet, mens flere medlemsland etterlyste en konsekvensvurdering av Draghi-rapportens anbefaling om å etablere lønnsomme pan-europeiske operatører for å fremme europeisk konkurransekraft. Ministrene diskuterte også hvordan man skal nå målene i politikkprogrammet Digital Decade.