Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EU-strategi om omstilling til ren energi

Kommisjonen la frem meddelelsen «The Clean Transition Dialogues – stocktaking. A strong European industry for a sustainable Europe» den 10. april. Meddelsen identifiserer en rekke tiltak som skal bidra til å gjennomføre EUs grønne omstilling på en effektiv måte. Tiltakene er identifisert i samarbeid med industrien og arbeidslivets parter. «Dialogerne viste, at vores partnere er fast besluttet på at gøre arbejdet færdigt og opfylde vores ambitiøse og vigtige mål. Med udgangspunkt i deres viden vil Europa fortsat støtte industrien i opbygningen af en forretningsmodel, der er egnet til en dekarboniseret økonomi.» (Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen)

EUs Green Deal har som visjon å gjøre Europa til det første klimanøytrale kontinentet i verden. For å fremme gjennomføringen på en best mulig måte har Kommisjonen lansert en rekke «Clean Transition Dialogues» med sentrale industrisektorer (hydrogen, energiintensiv og clean tech industri, kritiske råmaterialer, energiinfrastruktur, skogbasert bioøkonomi, byer, stål og mobilitet) og arbeidslivets parter. Tiltaket ble lansert i State of the Union-tale i 2023. Kommisjonen fremhever at «the Clean Transition Dialogues are an important way to work together with industry and social partners to implement it in the most effective way.»

Europas avkarbonisering må i økende grad drives av markedskreftene, mener kommissær Maroš Šefčovič. Europas industri og arbeidslivets parter står i spissen for omstillingen av Europas økonomi. Industrien er under press på grunn av den forverrede sikkerhetsmessige, geopolitiske og økonomiske situasjonen, samt mangelen på like konkurransevilkår. Industrien har kommet med mange innspill til Kommisjonen, jf. blant annet "Antwerpen-erklæringen" (10-punktsplan), som er en policy-erklæring for EU dagsordenen. Europa bare kan bli selvhjulpen hvis energiintensive industrier forblir i EU og investerer i Europa.

Meddelelsen «The Clean Transition Dialogues – stocktaking. A strong European industry for a sustainable Europe» peker på en rekke tema som har blitt identifisert i dialogene som til nå er avholdt:

  • Et forenklet regulatorisk rammeverk og effektiv implementering
  • Tiltak for å sikre rikelig og rimelig ren energi 
  • Moderne infrastruktur som ryggraden i europeisk industri
  • Enklere tilgang til finansiering
  • Utnytte EUs indre marked i et konkurransepreget verdensbilde

NHO omtaler meddelelsen nærmere. Se også pressemelding, fakta-ark og press remarks for ytterligere opplysninger.

 

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 16.04.2024 10:35
: