Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Nye forslag skal gi digital reiselegitimasjon i 2030

Europakommisjonen har lagt frem forslag for å digitalisere pass og ID-kort, som igjen skal gi smidigere og sikrere grensekontroll av personer som reiser til og fra Schengen-området. Den digitale løsningen vil være frivillig å ta i bruk for reisende.

«Today’s proposal to digitalise passports and identity cards paves the way for a more seamless and secure travel experience. It allows travellers to move smoother and faster across the EU. We know this is what many Europeans see as an advantage of our Union», uttaler visepresident Věra Jourová i Kommisjonens pressemelding 8. oktober.

Kommisjonen har lagt frem to forordningsforslag, som henholdsvis skal gi et felles rammeverk for bruk av digital reiselegitimasjon (merket EØS-relevant), og etablere en app (EU Digital Travel application) hvor reisende kan legge inn og lagre digitale versjoner av reiselegitimasjonen som i dag er lagret i fysiske pass og identifikasjonskort. Dette inkluderer informasjon i passet eller identifikasjonskortets brikke (chip) og innehavers bilde, men ikke fingeravtrykk. Sistnevnte forordningsforslag synes å være vurdert som Schengen-relevant.

Det nye regelverket skal:

  • Gi smidigere og raskere grensepasseringer. Både EU-borgere og tredjelandsborgere vil kunne sende inn sine digitale pass eller ID-kort i forkant av reisen for en tidlig grensekontroll når de reiser til eller fra EU.
  • Tilrettelegge for bevegelsesfrihet og redusere administrative byrder for EU-borgere. Medlemslandene kan tillate EU-borgere å bruke digitale identitetskort for registrering og identifikasjon, for eksempel registrering hos nasjonale myndigheter ved opphold i et annet medlemsland.
  • Forbedre effektiviteten i grensekontrollene. På grunn av forhåndskontroll av digital reiselegitimasjon vil grensemyndigheter kunne bruke tid og ressurser på å avdekke kriminalitet.
  • Bedre sikkerheten i Schengen-området. Digital reiselegitimasjon skal gjøre det enklere for myndigheter å verifisere gyldigheten av reisedokumenter, samt vanskeliggjøre svindel og ulovlige grensepasseringer.

EUs digitale reiseapp skal utvikles av Kommisjonen, med bistand fra eu-LISA, og vil være tilgjengelig for alle EU-borgere og tredjelandsborgere, som har et biometrisk pass eller et EU-identitetskort, og som reiser til eller fra Schengen-området. Den digitale reiselegitimasjonen skal kunne lagres på en mobiltelefon. Bruk av appen vil kreve brukersamtykke før behandling av personopplysninger, i tillegg vil medlemslandene bli pålagt å gi nasjonale grensemyndigheter omfattende opplæring i datasikkerhet og databeskyttelsesregler før de får tilgang til dataene.

Kommisjonen skriver at bruk av digital reiselegitimasjon vil være frivillig for reisende, men nasjonale myndigheter vil måtte akseptere digital reiselegitimasjon ved grensekontroller. Reisende som ikke ønsker å bruke den digitale løsningen, vil fortsatt kunne bruke fysiske pass og ID-kort ved grensekontroller.

Lovforslagene skal nå til behandling i Europaparlamentet og Rådet. Appen og nødvendige tekniske standarder vil bli utviklet når forslagene er vedtatt.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 11.10.2024 09:21
: