Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Nye EU-forslag primo 2024 og EUs strategiske agenda for 2024-2029

Europakommisjonen har publisert en liste over hvilke nye lovforslag og andre initiativ som skal legges fram i første del av 2024. Artikkelen gir en oversikt over forslagene som er planlagt for januar og februar. I tillegg omtales det påbegynte arbeidet med EUs strategiske agenda for perioden 2024-2029.

Europakommisjonen har publisert en liste over hvilke nye lovforslag og andre initiativ som skal legges fram i første del av 2024. Kommisjonens foreløpig liste er sist oppdatert 11. desember i fjor. Listen angir saker Kommisjonen planlegger å legge frem til og med februar. Politico skriver at «There are actually only six weeks in 2024 in which files can get done; the rest of the year will be hijacked by the June election and the pursuit of jobs in the next Commission.» Oversikten fra Kommisjonen omfatter kun viktige politiske initiativ. Et utvalg av noen av sakene omtales under. For fullstendig oversikt over 2024, se planlagte nye initiativ for 2024 (fakta-ark), og vedlegg til Kommisjonens arbeidsprogram for 2024.

Januar – økonomisk sikkerhetspakke og helsesaker
Kommisjonen planlegger å fremme en revisjon av the European Works Council Directive den 16. januar. Direktivet er omtalt i arbeidsprogrammet for 2424 (under «An economy that works for people»). Kommisjonen vil også legge frem en økonomisk sikkerhetspakke (Economic security package) den 24. januar. Denne lovpakken inkluderer en meddelelse, en forordning om screening av utenlandske direkte investeringer, to hvitbøker (om henholdsvis eksportkontroll og «dual use research») samt et initiativ om utgående investeringer og en rådsanbefaling om forskningssikkerhet. Når det gjelder rådsanbefalingen om forskningssikkerhet har en rekke land gitt innspill til denne, herunder Norge. Innspillene kan leses her: Danmark, Nederland, Norge.

Den økonomiske sikkerhetspakken antas å være en oppfølging av blant annet den europeiske økonomiske sikkerhetsstrategien som Kommisjonen la frem 20. juni 2023, jf. blant annet omtale i EU/EØS-nytt 29. august 2023. Strategien foreslår et felles rammeverk for å vurdere EUs økonomiske sikkerhet på fire hovedområder: forsyningskjeder, kritisk infrastruktur, teknologisikkerhet og risiko for økonomisk avhengighet. Se eventuelt oversikt over iverksatte tiltak og kommende forslag i et notat til Folketingets Europaudvalg (s. 6-8) om strategien.

Ifølge Kommisjonens oversikt for januar vil man den 31. januar legge frem en revisjon av rådsanbefalingen om et røykfritt miljø. Anbefalingen var annonsert i Europas Beating Cancer Plan, og initiativet har som mål å bringe gjeldende anbefaling i tråd med markedsutviklingen og inkludere bruken av tobakk og relaterte produkter i visse uterom. Samme dag skal også rådsanbefalingen om vaksinering mot virus som kan forårsake kreft senere i livet legges frem. Dette er et at de ti flaggskipsinitiativene i EUs Beating Cancer Plan.

Februar – klimamål 2040, karbonhåndtering, forsvarsstrategi og EU-reformer
Ifølge oversikten fra desember vil Kommisjonen legge frem utkast til EUs klimamål for 2040 den 6. februar, jf. høringsdokumenter på Have your say. Samme dag legges det frem en meddelelse om industriell karbonhåndtering («industrial carbon management - carbon capture, utilisation and storage deployment») under EUs grønne giv. Initiativet vil vurdere hvilken rolle disse teknologiene kan spille for å avkarbonisere EUs økonomi innen 2030, 2040 og 2050, nødvendige tiltak for å optimalisere potensialet, inkludert utplassering av EU-dekkende CO2-transport- og lagringsinfrastrukturer.

Bekjempelse av seksuelle overgrep og seksuell utnyttelse av barn og barnepornografi står også på Kommisjonens agenda den 6. februar.

Den 14. februar skal Kommisjonen legge frem to initiativ under «An Economy that Works for People»; (1) «EU biotech and biomanufacturing initiative» (ikke-lovgivende), samt (2) «Advanced materials for industrial leadership.» 21. februar vil initiativet for å åpne European supercomputer capacity to ethical and responsible artificial intelligence start-ups fremlegges, i tillegg til en konnektivitetspakke om digitale nettverk og infrastruktur.

Den 27. februar vil Kommisjonen legge frem en meddelelse om før-utvidelsesreformer, for å se hvordan politikken vil bli påvirket av en større union og hvordan de europeiske institusjonene vil fungere, jf. omtale i Kommisjonens arbeidsprogram for 2024. Samme dag legges Den europeiske forvarsindustristrategien og European defence investment programme (EDIP) frem, jf. omtale på Kommisjonens hjemmeside.

EUs strategiske agenda 2024-2029
Kommisjonens mandatperiode er nå inne i en sluttfase. Hvert femte år blir EU-lederne enige om EUs politiske prioriteringer for de neste 5 årene. Diskusjonene mellom EUs medlemsland ledes av Presidenten for Det europeiske råd. På det uformelle statsministermøtet i Granada 6. oktober 2023 var det første gang EU-lederne debatterte EUs fremtidige strategiske agenda for perioden 2024-2029. Granada-erklæringen angir blant annet sikkerhet og forsvar, motstandskraft og global konkurransekraft, et innovasjonsdrevet indre marked, energi, globalt engasjement og EU-utvidelse som sentrale politikkområder. I tillegg har Presidenten for Det europeiske Råd vedtatt en erklæring om migrasjon. I november 2023 ledet Presidenten for Det europeiske Råd ytterligere diskusjoner med EUs medlemsland gjennom en serie med møter. Tema for diskusjonene var:  

  • Politikk: Hvilke retningslinjer og programmer må forbedres for å styrke EUs globale status og hvordan? Hvilken sektorpolitikk trenger reformer i forbindelse med fremtidig utvidelse og hvordan?
  • Finansiering: Hvor bør EU fokusere sitt budsjett? Hvordan sikrer EU at man støtter felles prioriteringer best? Hvordan finansieres budsjettet i praksis?
  • Beslutningstaking: Hvordan kan EU forbedre sin beslutningstaking?

Strategien skal vedtas i juni 2024, i forbindelse med valget til Europaparlamentet og før tiltredelse av en ny Europakommisjon, og vil erstatte strategien for 2019-2024.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 10.01.2024 09:54
: