Enighet i Rådet om emballasjeforordningen
Medlemslandene oppnådde 18. desember en felles forhandlingsposisjon om forslaget til ny emballasjeforordning. Lovforslaget erstatter dagens direktiv, som er tatt inn i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett. Målet med forordningsforslaget er å takle den økende mengden emballasjeavfall som produseres i EU og harmonisere emballasjemarkedet, samt å fremme den sirkulære økonomien. En del av kravene har imidlertid møtt betydelig motstand, og i vedtaket fjerner Rådet blant annet gjenbruksmål for vinflasker og gjeninnfører unntaket for pappesker fra gjenbruksmålet for transportemballasje, etter press fra enkelte av medlemslandene. Med vedtaket er Rådet klar for trilogforhandlinger med Europaparlamentet og Kommisjonen.
«Today’s general approach gives a strong message that the EU is committed to reducing and preventing packaging waste from all sources. This regulation is crucial in our path to a circular economy and a climate-neutral Europe», uttaler minister Teresa Ribera Rodríguez fra det daværende spanske formannskapet i Rådets pressemelding 18. desember.
I vedtaket støtter Rådet Kommisjonens overordne mål for reduksjon av emballasjeavfall; 5 prosent innen 2030, 10 prosent innen 2035 og 15 prosent innen 2040. Disse målene vil bli revidert av Kommisjonen åtte år etter at regelverket trer i kraft. Det ble også vedtatt en mulighet for medlemslandene til å fastsette tiltak for å forebygge emballasjeavfall som går utover minimumsmålene.
I Kommisjonens lovforslag blir det satt et krav om at all emballasje på EU-markedet skal være resirkulerbar innen 2030, og virksomheter som kafeer, butikker og serveringssteder blir presset til å bytte fra engangs- til gjenbruksemballasje gjennom obligatoriske mål. Euractiv skriver at Kommisjonens foreslåtte gjenbruksmål har blitt kritisert av enkelte medlemsland, blant annet Italia og Finland, som mente de ville utgjøre en risiko for etablerte nasjonale resirkuleringssystemer. For å imøtekomme dette har det spanske formannskapet blant annet foreslått å fjerne gjenbruksmål for vinflasker og å gjeninnføre unntaket for pappesker fra gjenbruksmålet for transportemballasje. Rådet har også innført en ny mulighet for virksomheter til å danne grupper (pools) for å oppfylle gjenbruksmål for drikkevarer.
Rådet skriver i pressemeldingen at det nye regelverket innebærer at medlemslandene innen 2029 må sørge for innsamling av minst 90 prosent av engangsplastflasker og aluminiumsbokser, og for å nå det målet skal det etableres pant- og returordninger. Minimumskravene til pant- og returordninger gjelder ikke for ordninger som allerede er innført før forordningen trer i kraft, dersom de aktuelle ordningene oppfyller målet om 90 prosent innen 2029. Rådet har innført et unntak for denne bestemmelsen for EU-land som oppnår en innsamlingsgrad på over 78 prosent innen 2026.
Med vedtaket er Rådet klar for trilogforhandlinger med Europaparlamentet og Kommisjonen. Parlamentet vedtok sin posisjon 24. oktober, hvor de blant annet fjerner gjenbruksmål for «take away»-emballasje og drikkevareemballasje. Zero Waste Europe skriver i en kommentar at Rådets posisjon representerer «an improvement over the backwards position of the Parliament, setting a strong foundation for upcoming negotiations in the trilogues». Belgia overtok formannskapet i Rådet ved nyttår, og har et mål om å sluttføre forhandlingene i løpet av sin formannskapsperiode.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg