Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nye prosedyrer for behandling av EU-saker i Folketinget

Folketingets Europaudvalg vedtok den 28. september en ny prosedyre for behandling av EU-saker. Vedtaket skjer med basis i anbefalinger fra EU-reformgruppen som ble nedsatt av Folketingets Europaudvalg i 2020. Reformgruppen undersøkte hvordan Folketinget kan styrke sin kontroll og innflytelse på europapolitikken. Den nye prosedyren gjennomfører reformgruppens anbefalinger på en rekke områder; herunder at (1) Folketingets fagkomiteer må involveres tidligere og i høyere grad, at (2) regjeringens mandat må innhentes tidligere og at (3) Europaudvalget får bedre arbeidsbetingelser.

Folketingets Europaudvalg vedtok en ny prosedyre for behandling av EU-saker den 28. september, jf. pressemelding. Vedtaket skjer på bakgrunn av anbefalinger fra EU-reformgruppen som ble nedsatt av Folketingets Europautvalg i 2020. Reformgruppen skulle undersøke hvordan Folketinget kan styrke sin kontroll og innflytelse på europapolitikken. EU-reformgruppen presenterte sine anbefalinger i en rapport den 13. oktober 2021. Rapporten fremhever at «Folketinget inddrages for lidt og for sent og har derfor kun minimal indflydelse på den europæiske lovgivning, som kommer til at gælde for danske borgere og virksomheder. At så få folketingspolitikere beskæftiger sig med EU trods EU-lovgivningens stigende betydning, udgør et demokratisk problem. Folketinget er som oftest fraværende i den afgørende fase, inden et forslag bliver fremsat, hvor indflydelsen er størst – og ligeledes fraværende i debatten om EU’s strategiske dagsorden, der sætter rammerne for, hvilken retning EU-samarbejdet skal gå i. Når det drejer sig om EU-forslag, der er fremsat, indhenter regeringen ofte mandater for sent til, at Folketinget reelt har indflydelse. Samtidig beskæftiger fagudvalg, fagordførere og partiledere sig kun i begrænset omfang med EU.»

Den nye prosedyren gjennomfører reformgruppens anbefalinger på en rekke områder:

  1. Folketingets fagkomiteer må involveres tidligere og i høyere grad
  2. Regjeringens mandat må innhentes tidligere
  3. Europaudvalget får bedre arbeidsbetingelser

Folketingets fagkomiteer må involveres tidligere og i høyere grad

EU-saker som anses å ha stor betydning for Danmark vil nå bli forelagt fagkomiteene kort tid etter at forslagene er fremsatt i EU. Det anslås at dette vil gjelde 10-15 saker årlig. Foreleggelsen skal skje senest 8 uker etter at Europakommisjonen har fremmet sitt forslag. På lukkede møter vil relevante ministre redegjøre for regjeringens holdning og drøfte saken med komitemedlemmene. Målet er å gi fagkomitemedlemmene mulighet til å påvirke regjeringens holdning og beslutningsprosessen i tidlig fase av EUs lovgivningsprosess.

Regjeringens mandat må innhentes tidligere
EU-saker der regjeringen ønsker mandat fra Europaudvalget vil bli forelagt utvalget tidligere i prosessen. Tidligere ble disse sakene forelagt kort tid før Rådet vedtok sin posisjon. Med nylige vedtatte prosedyrer skal regjeringen nå søke å innhente mandat senest 8 uker før Rådet treffer sin beslutning. Dette gir medlemmene av Europaudvalget mer tid til å undersøke og drøfte sakene før de gir mandat til regjeringen.

Europaudvalget får bedre arbeidsbetingelser
For å fremme samarbeid og involvering i beslutningsprosessen vil mandat til Europaudvalget bli fremsatt skriftlig en uke før endelig vedtak. Dette gir saksordførerne mulighet til å involvere fagkomiteer (saksordførere) og politiske grupper tidlig i beslutningsprosessen og sikre bred involvering.

Ytterligere informasjon
For ytterligere informasjon om EU-reformgruppen og konkrete anbefalinger, se her. Saken omtales også nærmere i Altinget.dk fra 3. oktober. Folketingets nye utvalg som skal følge miljøsaker særlig tett omtales i EU/EØS-nytt 29. mars 2023.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 06.10.2023 10:22
: