Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Fusjonskontroll: Europakommisjonen forenkler administrative prosedyrer for sammenslåing av virksomheter

Europakommisjonen vedtok 20. april en regelpakke om ytterligere forenkling av prosedyrer for fusjonskontroll. Endringene tar sikte på å forenkle og strømlinjeforme fusjonskontrollprosedyren. De nye reglene skal øke omfanget av og presisere hvilke saker som kan behandles etter forenklet prosedyre, strømlinje behandlingen av saker og forbedre metoden for forsendelse av dokumenter til Kommisjonen. «Redusering av administrativ byrde er en prioritet (…). Forenklingspakken (…) som ble vedtatt i dag, utvider omfanget av vår forenklede prosedyre for å vurdere uproblematiske fusjoner. De nye reglene gjør også varslingsprosessen betydelig enklere for partene til fordel ikke bare for selskaper og rådgivere, men også for Kommisjonen, som vil kunne fokusere sine ressurser på de mest komplekse sakene», uttaler Margrethe Vestager, visepresident i Europakommisjonen. Revidert fusjonsgjennomføringsforordning er merket EØS-relevant fra Kommisjonens side og omhandler to rettsakter som er tatt inn i EØS-avtalen.

Europakommisjonen vedtok 20. april en regelpakke om ytterligere forenkling av prosedyrer for fusjonskontroll i henhold til EUs fusjonsforordning. Pakken omfatter:

Formålet er å forenkle og utvide Kommisjonens behandling av uproblematiske fusjoner ("forenklede saker"). Regelpakken skal bidra til å redusere rapporteringskrav med 25 %, som bebudet i meddelelsen EU competitiveness beyond 2030. De nye reglene anvendes fra 1. september 2023. Den første rettsakten, revidert fusjonsgjennomføringsforordning, gjennomfører rådsforordning (EF) nr. 139/2004 av 20. januar om tilsyn med foretakssammenslutninger og opphever kommisjonsforordning (EF) nr. 802/2004 av 7. april 2004. Revidert fusjonsgjennomføringsforordning er merket EØS-relevant fra Kommisjonens side. Begge de to rettsaktene som den omhandler er tatt inn i EØS-avtalen.

Bakgrunn
Kommisjonen har plikt til å vurdere fusjoner og overtakelse av virksomheter med en omsetning over et visst nivå (artikkel 1 i fusjonsforordningen) og hindre fusjoner som i betydelig grad vil hemme konkurransen i EUs indre marked. I 2000 innførte Kommisjonen en forenklet prosedyre for behandling av uproblematiske fusjoner. I 2013 vedtok Kommisjonen en forenklingspakke som ytterligere strømlinjeformet og forenklet fusjonskontrollen. En evaluering av prosedyre- og kompetensemessige aspekt av EUs fusjonskontroll fra 2021 viste at selv om forenklingspakken fra 2013 hadde økt bruken av forenklet prosedyre og minsket den administrative byrden, så var det fortsatt saker som var uproblematiske som ikke var omfattet av forenklet prosedyre. I mars 2021 offentliggjorde Kommisjonen sin innledende konsekvensanalyse og presenterte en offentlig høring om de muligheter som var beskrevet i konsekvensanalysen. Etter vurderingen av tilbakemeldingene gjennomgikk Kommisjonen reglene og la dem ut på høring i mai 2022. For ytterligere opplysninger henvises til resuméet av konsekvensanalyserapporten.

Viktigste endringer i 2023-fusjoneringsforenklingspakken
Endringene tar sikte på å forenkle og strømlinjeforme både den forenklede og den normale fusjonskontrollprosedyren. De nye reglene skal:

  • Øke omfanget av og presisere hvilke saker som kan behandles etter forenklet prosedyre
  • Strømlinje behandlingen av forenklede saker
  • Strømlinje behandlingen av ikke-forenklede saker
  • Optimere metoden for forsendelse av dokumenter til Kommisjonen (elektronisk standard)

Europakommisjonens forklarende note, som ledsager de reviderte reglene, og dokumentet med spørsmål og svar inneholder nærmere detaljer om de viktigste endringene.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 25.04.2023 10:56
: