Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Kommisjonens arbeidsprogram for 2024

Europakommisjonens arbeidsprogram for 2024 ble lagt frem 17. oktober. Programmet følger opp strategien for å fremme EUs langsiktige konkurransekraft og fokuserer på forenklinger for næringslivet, i tillegg til enkelte nye initiativ under de seks politiske hovedprioriteringene. Kommisjonspresident Ursula von der Leyen sier at målet med nye initiativer er å sikre EUs konkurransekraft og økonomiske sikkerhet, mot et bakteppe av store geopolitiske, økonomiske, samfunnsmessige og teknologiske utfordringer. I foreløpige kommentarer til programmet kritiseres Kommisjonen for ikke å følge opp på tidligere lovede initiativ, som en revisjon av kjemikalieregelverket REACH, en større reform av de europeiske dyrevelferdsreglene, og et nytt initiativ om bærekraftige matvarer knyttet til jord til bord-strategien.

17.  oktober la Europakommisjonen frem sitt arbeidsprogram for 2024 - «Delivering today and preparing for tomorrow». Hvert år vedtar Kommisjonen et arbeidsprogram som beskriver de viktigste initiativene for det kommende året. Programmet følger opp strategien for å fremme EUs langsiktige konkurransekraft og støtte til små og mellomstore bedrifter, og har fokus på forenklinger for næringslivet. I tillegg annonseres enkelte nye initiativer under de seks politiske hovedambisjonene til Kommisjonen. Kommisjonspresident Ursula von der Leyen sier at målet med nye initiativer i 2024 er å sikre EUs konkurransekraft og økonomiske sikkerhet, mot et bakteppe av store geopolitiske, økonomiske, samfunnsmessige og teknologiske utfordringer.

Nye initiativer
Det er begrenset med nye initiativer i programmet. Kommisjonens begrunnelse for dette er at mer enn 90 prosent av initiativene i henhold til de politiske retningslinjene for 2019-2024 allerede er fulgt opp, samt at det er kort tid til Europaparlamentsvalget. De planlagte initiativene bygger på von der Leyens tale om Unionens tilstand i september og hensiktserklæringen i forbindelse med denne.

Fakta-arket gir oversikt over hvilke nye initiativer som planlegges på de seks prioriterte områdene til Kommisjonen. EU-nyt om Kommissionens arbejdsprogram for 2024, utarbeidet til Folketinget, gir også en oversikt over de i alt 15 nye initiativene som planlegges. Når det gjelder EUs grønne omstilling viser programmet til oppstart av prosessen for å etablere et klimamål for 2040 (for å holde EU på kurs mot klimanøytralitet innen 2050), en europeisk vindkraftpakke for å fremskynde utplasseringen av vindturbiner (denne pakken ser ut til å bli lagt frem 24. oktober), et initiativ om industriell karbonhåndtering og et initiativ om vannresiliens for å sikre tilgang til vann. For nærmere informasjon om øvrige politikkområder, se meddelelsen (s. 9-14).

Forenklinger for næringslivet
I tillegg til initiativene som nevnt over fokuserer arbeidsprogrammet på å reduserte administrative byrder. Kommisjonen fokuserer på «Bedre regulering, reduksjon av byrder og mindre byråkrati», og målet er å redusere byrder for næringslivet med 25 prosent for å opprettholde dets konkurransekraft. Arbeidsprogrammet legger frem en rekke forenklingsforslag på en rekke områder. Nærmere informasjon om tiltak her fremgår i fakta-arket til Kommisjonen, samt på s. 5-7 i meddelelsen.

Samme dag som Kommisjonen presenterte sitt arbeidsprogram la den også frem flere nye forslag (to forordninger, en beslutning og et gjennomføringsdirektiv) som en oppfølging av strategien for å fremme EUs langsiktige konkurransekraft og støtte til små og mellomstore bedrifter (SMEs relief pacakage). Her er oversikt over forslagene:

De tre førstnevnte forslagene (se her) er markert som EØS-relevante fra Kommisjonens side.

Foreløpige kommentarer
Altinget.dk skriver i en omtale av arbeidsprogrammet at Kommisjonen blir kritisert for ikke å følge opp på tidligere lovede initiativ, som en revisjon av kjemikalieregelverket REACH, en større reform av de europeiske dyrevelferdsreglene, og et nytt initiativ om bærekraftige matvarer knyttet til jord til bord-strategien. Se nærmere omtale i pressemelding fra Det europeiske miljøbyrået (EEB), som uttaler: «Although the European Commission’s Work Programme 2024 (…) shows plans to deliver on ongoing files related to air, water and nature restoration, plans to follow through on promises made on chemicals, animal welfare and food systems have been dropped, betraying the Commission’s commitment to protecting human health and the environment.»

Ifølge Agence Europe er mottakelsen av arbeidsprogrammet i Europaparlamentet delt. Enkelte politiske grupper var fornøyd med fokuset på å redusere byrder for næringslivet, mens andre beklaget mangelen på ambisjoner på ulike områder, som økologi og sosiale spørsmål. «Your work programme for 2024 has only one objective: to simplify constraints for industry. (...) Your line is the turning point of social austerity combined with ecological renunciation», beklaget David Cormand (Greens/EFA, Frankrike).

Kommisjonens arbeidsprogram er også nærmere omtalt på Europaportalen.se.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 23.10.2023 10:57
: