Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Maritim sikkerhet: EU oppdaterer strategi for å beskytte maritime områder mot nye trusler

Den 10. mars presenterte Europakommisjonen og EUs Høyrepresentant en oppdatert EU-strategi for å beskytte maritime områder mot nye trusler. Tilhørende strategien er en handlingsplan som viser hvordan strategien skal gjennomføres. Strategien er et rammeverk for EUs innsats for å beskytte sine interesser til sjøs. Strategien skal implementeres av EU og EUs medlemsland i samsvar med deres respektive kompetanse. Strategien og handlingsplanen spesifiserer en rekke tiltak for å fremme EUs maritime sikkerhet.

I pressemelding av 10. mars presenterer Europakommisjonen og EUs Høyrepresentant en felles meddelelse om en oppdatert EU-strategi for maritim sikkerhet for å beskytte mot nye trusler. De har også vedtatt en handlingsplan, som viser hvordan strategien skal gjennomføres. «Vi bør ta havets strategiske betydning alvorlig. Den maritime dimensjonen er avgjørende for EUs strategiske autonomi, da EUs og medlemslands velstand avhenger av et sikkert og trygt hav», uttaler kommissær Virginijus Sinkevičius. «I en tid med voksende geopolitiske spenninger er EU nødt til å lære og snakke maktspråk også til sjøs. Med denne oppdaterte strategien gjør vi full bruk av våre verktøy for å fremme våre interesser og den regelbaserte orden til sjøs sammen med våre partnere», uttaler Josep Borell, EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetssaker.

Bakgrunn
EUs strategi for maritim sikkerhet og den tilhørende handlingsplanen ble vedtatt i 2014, ref. omtale i EU/EØS-nytt 12. mars 2014. Handlingsplanen ble sist oppdatert i 2018. Den foreslåtte oppdateringen følger opp rådskonklusjonene om maritim sikkerhet fra juni 2021, der Kommisjonen og EUs Høyrepresentant ble bedt om å vurdere behovet for en oppdatering. Siden 2014 har EUs maritime sikkerhetsstrategi (EUMSS) og tilhørende handlingsplan gitt et rammeverk for å svare på sikkerhetsutfordringer til sjøs, og har stimulert til tettere samarbeid mellom sivile og militære myndigheter. Strategien har bidratt til å styrke EUs autonomi og kapasitet til å svare på maritime sikkerhetstrusler og utfordringer.

Tilpasning til nye trusler
Maritim sikkerhet er av stor betydning for EU. Til sammen har EUs medlemsland verdens største samlede eksklusive økonomiske sone. EUs økonomi er i stor grad avhengig av et trygt hav. Over 80 prosent av verdenshandelen foregår sjøveien, og rundt to tredjedeler av verdens olje og gass utvinnes til sjøs eller transporteres til sjøs. Opptil 99 prosent av globale datastrømmer sendes via undersjøiske kabler. Sikkerhetstrusler og -utfordringer har økt siden vedtakelsen av EUs strategi for maritim sikkerhet i 2014. Ulovlige aktiviteter som migrantsmugling og menneskehandel, våpen- og narkotikasmugling og terrorisme er kritiske utfordringer. Nye trusler må også adresseres, med økende geopolitisk konkurranse, klimaendringer og havmiljøforringelse, samt cyberangrep. Russlands krig mot Ukraina er en påminnelse om at EU må øke sin kapasitet til å agere i egne farvann, fremhever pressemeldingen.

En oppdatert European Maritime Security Strategy (EUMSS)
Den oppdaterte EUMSS er et rammeverk for EUs innsats for å beskytte sine interesser til sjøs og sine borgere, eiendeler og økonomi. Strategien skal etterleve internasjonale regler og prinsipper, samtidig som den skal sikre bærekraft i havene og beskytte biologisk mangfold. Strategien skal implementeres av EU og medlemslandene i samsvar med deres respektive kompetanse. Meddelelsen og tilhørende handlingsplan spesifiserer flere tiltak. EU vil intensivere sin innsats under seks strategiske mål ved å:

  • Intensivere aktivitetene til sjøs. Tiltakene inkluderer organisering av marineøvelser på EU-nivå, utvikling av ytterligere kystvaktoperasjoner i europeiske farvann, utpeking av nye maritime områder for implementering av koordinert maritim tilstedeværelse (for å forbedre koordineringen av medlemmene) og styrking av sikkerhetsinspeksjoner i EUs havner.
  • Utdype samarbeid med partnere. Tiltakene inkluderer å utdype samarbeidet mellom EU og NATO og intensivere samarbeidet med alle relevante internasjonale partnere for å opprettholde internasjonale regler til sjøs, særlig FNs Havrettskonvensjon.
  • Øke bevisstheten om det maritime domenet. Tiltakene inkluderer økt overvåking av kyst- og offshorepatruljefartøy og styrking av Common Framework for Information Exchange. Dette skal sikre at involverte nasjonale og EU-myndigheter kan utveksle informasjon på en sikker måte.
  • Håndtere risikoer og trusler. Tiltakene inkluderer avholdelse av maritime øvelser med deltakelse av sivile og militære aktører, overvåke og beskytte kritisk maritim infrastruktur og skip mot fysiske trusler og cybertrusler, og håndtere ueksplodert ammunisjon og miner til sjøs.
  • Styrke kapasiteten. Tiltakene inkluderer utvikling av felles krav til maritime forsvarsteknologier, intensivering av arbeidet med prosjekter som den europeiske patruljekorvetten (ny klasse krigsskip) og forbedring av EUs anti-ubåtevner.
  • Utdanne og trene relevante aktører ved å fremme hybrid- og cybersikkerhetskvalifikasjoner, spesielt på sivil side, og implementere opplæringsprogrammer som er åpne for partnere utenfor EU.

Den oppdaterte maritime sikkerhetsstrategien og tilhørende handlingsplan skal bidra til implementering av EUs strategiske kompass for sikkerhet og forsvar. Kommisjonen og EUs Høyrepresentant oppfordrer nå medlemsstatene til å godkjenne, og senere gjennomføre, strategien og handlingsplanen. Kommisjonen og EUs Høyrepresentant vil legge fram en fremdriftsrapport senest tre år etter at Rådet har godkjent strategien.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 20.03.2023 14:14
: