EU/EØS-nytt - 17. februar 2023

Plenumsmøte i Europaparlamentet i Strasbourg | Kommisjonen fastsetter regler for fornybart hydrogen | Kommisjonen foreslår ambisiøse utslippsmål for nye tunge kjøretøy fra 2030 | Reform av EUs gassmarked – EP har vedtatt sin posisjon | EP vedtar posisjon om felleseuropeisk e-ID | Det europeiske toppmøtet 9.-10. februar – diskusjon om EUs respons på IRA

Plenumsmøte i Europaparlamentet i Strasbourg

Situasjonen eitt år etter den russiske invasjonen i Ukraina, migrasjonspolitikken og EUs grøne industriplan var tre sentrale tema for Europaparlamentets plenumsmøte denne veka. Parlamentet drøfta også rettsstatsutviklinga i Hellas og tok til orde for at EU må ratifisere Istanbul-konvensjonen. Som ledd i oppryddinga etter korrupsjonsskandalen vart oppretting av eit etikkorgan for EU-institusjonane drøfta og parlamentets spesialkomité for utanlandsk påverking fekk utvida mandatet til også å sjå på korrupsjon. Parlamentet godkjente formelt nye standardar for CO2-utslepp frå bilar og lette køyretøy. Det betyr forbod mot nye bilar med fossilt drivstoff frå 2035.

Kommisjonen fastsetter regler for fornybart hydrogen

Den 13. februar vedtok Europakommisjonen forslag til regler for hva som kan defineres som fornybart hydrogen i EU, med vedtakelse av to delegerte rettsakter i henhold til fornybarenergidirektivet. Kommisjonsforslaget vil tillate at hydrogen kan merkes som fornybart hvis det er laget i en region med betydelig atomkraft så lenge produsentene signerer avtaler om å kjøpe tilsvarende mengde fornybar energi. De eneste områdene som er kvalifisert per i dag for slike avtaler er Frankrike og Nord-Sverige. Frankrike er godt fornøyd med rammeverket, mens Tyskland påpeker at «Kjernekraft ikke er fornybar energi. Hydrogen laget av kjernekraft er ikke grønt hydrogen. Det er posisjonen vi vil ta inn i diskusjonene.» Rettsaktene sendes nå til klarering i Europaparlamentet og Rådet.

Kommisjonen foreslår ambisiøse utslippsmål for nye tunge kjøretøy fra 2030

Kommisjonen foreslo 14. februar en europaparlaments- og rådsforordning med ambisiøse CO2-utslippsreduksjonsmål for nye tunge kjøretøy. Målet er at nye bybusser innen 2030 skal ha nullutslipp, mens 90 prosent utslippsreduksjoner vil gjelde for nye lastebiler innen 2040. Samtidig som Kommisjonen fremmer sitt forordningsforslag har nå Europaparlamentet formelt vedtatt CO2-utslippsreduksjonsmål for nye personbiler og lette kjøretøy. Lovgivningen sikter mot nullutslipp for disse innen 2035.

Reform av EUs gassmarked – EP har vedtatt sin posisjon

Europarlamentet har nå vedtatt sin posisjon vedrørende reform av EUs gassmarked. Parlamentet foreslår nye tiltak for å avkarbonisere og sikre gassforsyning i EU. Vedtakene omhandler to rettsakter, revisjon av gassmarkedsdirektivet og revisjon av gassmarkedsforordningen. Saksordfører for revidert gassmarkedsdirektiv uttaler at avstemningen «er skritt mot et klimanøytralt Europa. Parlamentet tillater, i motsetning til kommisjonens forslag, mer sikkerhet for investeringer i hydrogeninfrastruktur basert på det eksisterende naturgassnettet (…). Vi ber om at infrastruktur for gass, hydrogen og elektrisitet planlegges i fellesskap for å bedre koordinere energisystemene i fremtiden.» Saksordfører for revisjon av gassmarkedsforordningen fremhever at «Hydrogenets tidsalder kommer. For å få det til trenger vi et stabilt regelverk, økonomisk støtte samt investeringer i ny infrastruktur. (…) Vi ønsker å øke utviklingen av biometan og skape insentiv for produsenter og forbrukere til å gå over til grønt og lavkarbonhydrogen.» Parlamentet er nå klare til trilogforhandlinger.

EP vedtar posisjon om felleseuropeisk e-ID

Europaparlamentets industri-, forsknings- og energikomité (ITRE) vedtok 9. februar en foreløpig posisjon til forordningsforslaget som skal etablere et rammeverk for en felleseuropeisk e-ID. Sentralt i lovforslaget er implementeringen av en digital «ID-lommebok», som skal gi europeiske borgere en online lagringsplass for sine identifikasjonsdokumenter og sikre gjensidig anerkjennelse på tvers av medlemslandene. Initiativet bygger på og endrer eIDAS-forordningen, som er en del av EØS-avtalen. Ifølge regjeringens EØS-notat antas endringsforslaget å ha «betydelige økonomiske og administrative konsekvenser». Parlamentets posisjon skal formelt stemmes over i plenum i mars, men vedtaket åpner for trilogforhandlinger med Europakommisjonen og Rådet. Medlemslandene i Rådet vedtok sin forhandlingsposisjon i desember. Kommisjonen presenterte 10. februar den første versjonen av den felleseuropeiske «verktøyskassen» (toolbox) som definerer ID-lommebokens tekniske spesifikasjoner.

Det europeiske toppmøtet 9.-10. februar – diskusjon om EUs respons på IRA

Det europeiske toppmøtet 9.-10. februar hadde krigen i Ukrania, EUs konkurransekraft og migrasjon som hovedtema. I det følgende presenteres noen hovedpunkt fra møtet vedrørende agendapunktet EUs konkurransekraft. Her er Kommisjonens foreslåtte Grønne industriplan og synspunktene i Det Europeiske Rådets konklusjoner sentrale. En revisjon av EUs statsstøtteregler, herunder forslag om å gjøre midlertidige unntak i statsstøttereglene mer permanente, og ideen om et nytt EU-fond for investering i klimavennlige prosjekter har vært spesielt omdiskutert. Konklusjonene fra møtet viser at medlemslandene ønsker å mobilisere eksisterende midler før de vil opprette et nytt europeisk fond. Flere EU-land mener også nå at man bør være varsomme med å revidere statsstøttereglene og viser til fare for subsidiekappløp og en fragmentering av det indre marked.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Rapport om EØS-midlene – Rapporten er laget av forskningsstiftelsen Fafo på oppdrag fra Utenriksdepartementet.

Nytt Fafo-prosjekt: Arbeidstilsyn på tvers av landegrensene – «Hvordan kan arbeidstilsynene i Norden og Baltikum samarbeide på en bedre måte? Det er spørsmålet i et nytt forskningsprosjekt som er finansiert av EU-kommisjonen».

Mette Frederiksen efter møde med von der Leyen om havvind-løsning: Jeg tør ikke ikke sætte en dato – artikkel fra Altinget.dk: «Statsminister Mette Frederiksen kan ikke svare på, hvornår der kommer en løsning efter stoppet for den såkaldte åben dør-ordning. Dermed er en lang række private havvindprojekter sat på pause».

EFTA and Singapore move to boost digital trade – Felles uttalelse fra EFTA-landene og Singapore.

EU Country Cancer profile – OECD iLibrary: «The European Cancer Inequalities Registry is a flagship initiative of Europe’s Beating Cancer Plan. It provides sound and reliable data on cancer prevention and care to identify trends, disparities and inequalities between Member States and regions».

Rapporter fra EU-delegasjonen:
Energinytt uke 7/2023
Energinytt uke 6/2023
Samferdselsnytt uke 4-6 2023
Hva er status på EUs klimapakke "Klar for 55"?

EU-noter til Europaudvalget (Danmark):
Udvælgelse af Folketingets prioriterede EU-sager for 2023
Baggrundsorientering til besøg af EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed - Stella Kyriakides
Notat vedrørende høringssvar til Europakommissionens høring vedrørende reform af EUs elmarkedsregler

ESA:
ESA adopts new guidelines on State aid for broadband networks

Briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS):
Revising the Effort-sharing Regulation for 2021-2030: 'Fit for 55' package
Building up resilience to cross-border health threats: Moving towards a European health union
ReFuelEU Aviation initiative: Summary of Parliament's and Council's positions
Outcome of the special European Council meeting of 9 February 2023
Interoperable digital public services in the EU
New Product Liability Directive
Artificial intelligence liability directive

Seminarer:
Respons - norsk utenrikspolitikk for en ny tid – Utenriksdepartementet lanserer en ny konferanseserie, hvor målet er å skape debatt om Norges utenrikspolitiske orientering. Lanseringen er lagt til Norsk utenrikspolitisk konferanse 2023, som avholdes 21. mars på Sentralen i Oslo.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Vilde Høvik Røberg (stortingsbiblioteket), Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg