Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Anbefaling om tiltak mot ulovlig strømming av direktesendinger

Europakommisjonen har lagt frem en ikke-bindende rekommendasjon som skal bidra til å bekjempe piratstrømming av direktesendte begivenheter, som sportssendinger, teaterforestillinger og konserter. Europaparlamentarikere fra flere partigrupper ba Kommisjonen før fremleggelsen om et bindende lovforslag og en raskere evaluering av initiativet. Dette støttes av rettighetshavere, som kritiserer Kommisjonen for manglende ambisjoner.

«Internettet giver os i større grad end nogensinde før mulighed for at se direkte sportsbegivenheder, koncerter og teaterforestillinger hjemmefra, men det kan også bringe hele økonomiske modeller i fare. Vi har allerede en solid ramme til at bekæmpe ulovligt indhold på nettet, men den skal håndhæves. I dag opfordrer vi medlemsstaterne til at intensivere kampen mod piratkopiering, som demonetariserer vores sektorer for direkte begivenheder, f.eks. ved at lade arrangører af sportsbegivenheder søge påbud nedlagt», uttaler Kommissær for det indre marked Thierry Breton i pressemeldingen 4. mai.

I Kommisjonens rekommendasjon oppfordres medlemslandene, nasjonale myndigheter, rettighetshavere og leverandører av formidlingstjenester til å treffe effektive og passende tiltak for å bekjempe ulovlig strømming, i overenstemmelse med grunnleggende rettigheter og personvernregler. Anbefalingen er rettet inn mot tre hovedområder:

  • Rask behandling av anmeldelser knyttet til direktesendte begivenheter. Anbefalingen bygger videre på forordningen om digitale tjenester (DSA), og det understrekes at det er viktig at tjenesteleverandører reagerer raskt for å minimere skade som følge av ulovlig strømming.
  • Dynamiske påbud. Det oppfordres til bruk av blokkerende påbud skreddersydd til direktesendte begivenheter. I forbindelse med direktesendte sportsbegivenheter oppfordres medlemslandene til å gi arrangørene en rettslig mulighet til å søke om et påbud, i tilfeller hvor det i dag ikke er mulig.
  • Kommersielle tilbud og økt bevissthet. Kommisjonen anbefaler arrangører og virksomheter som direktesender sport og andre begivenheter om gjøre tilbudet tilgjengelig til overkommelige priser i hele unionen. Medlemslandene oppfordres til å øke brukernes kunnskap om lovlige måter å få tilgang til denne typen innhold, og øke tilsynsmyndighetenes kunnskap om piratstrømming.

Anbefalingen skal også bedre samarbeidet mellom berørte nasjonale myndigheter, og mellom rettighetshavere og formidlingstjenester. Det skal blant annet sikre regelmessig utveksling av informasjon om tiltak som er iverksatt. Anbefalingen etablerer også et overvåkingssystem for å vurdere dens virkning for å bekjempe piratvirksomhet. Dette arbeidet skal foregå med støtte fra EUs immaterialrettskontor (EUIPO), og lede til fastsettelsen av tydelige resultatindikatorer (KPIer). Kommisjonen vil senest 17. november 2025 vurdere effekten av anbefalingen, og deretter vurdere om det er nødvendig med ytterligere tiltak.

24 europaparlamentarikere fra flere partigrupper sendte før fremleggelsen et brev til Kommisjonens president Ursula von der Leyen, hvor de uttrykte skuffelse over at det legges frem et ikke-bindende initiativ og ba om en evaluering av anbefalingen etter ett år. Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA) sier i en uttalelse at de «regrets the lack of ambition shown in the European Commission’s Recommendation on the piracy of live content». De etterlyser også en tidligere evaluering av anbefalingen. Rettighetshavere ba i et felles innspill til Kommisjonen i oktober i fjor om «decisive legislative action» for å slå ned på ulovlig strømming av TV-sendinger.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 12.05.2023 09:57
: