Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europeiske politiske partier: Rådet vurderer endret forhandlingsmandat

For å skape fremdrift i forhandlingene om revisjon av regelverket for europeiske politiske partier og stiftelser, foreslår det svenske formannskapet å endre Rådets forhandlingsmandat knyttet til deltagelse for partier fra tredjeland. I et dokument fra formannskapet til møtet i Rådets undervalg (Coreper) 8. mars – som Agence Europe har fått tilgang til – åpnes det for at partier fra EFTA-land, tidligere medlemsland, kandidatland og land som har tillatelse til å benytte euro som offisiell valuta, kan bli «associated members». Innspillet ledsages av forslag til flere sikkerhetsbestemmelser som skal begrense risikoen for utenlandsk innblanding. Parlamentet og Rådet er under tidspress for å lande en avtale slik at det nye regelverket er på plass til europaparlamentsvalget i 2024.

Forslaget om en revisjon av reglene for finansiering av politiske partier og stiftelser ble lagt frem 25. november 2021, og er en del av Kommisjonens handlingsplan for europeisk demokrati. Formålet med forslaget er å tette smutthull i dagens regelverk og gjøre det lettere for europeiske politiske partier å interagere med sine nasjonale medlemspartier, samt øke partienes og stiftelsenes økonomiske levedyktighet. Revisjonsforslaget skal også gi mer åpenhet om finansiering av europeiske politiske partier, spesielt knyttet til risikoen for utenlandsk innblanding og manipulasjon. Forslaget er ikke merket EØS-relevant.

Medlemslandene i Rådet ble 22. mars 2022 enige om en generell innstilling til forordningsforslaget. For å beskytte den demokratiske prosessen i EU mot utenlandsk innblanding, foreslår Rådet blant annet at politiske partier fra ikke-EU-land ikke lenger skal få delta i styringen av europeiske politiske partier eller finansiere dem med bidrag. Det skal fortsatt være mulig for et europeisk politisk parti å opprettholde forbindelser med et parti i et land utenfor EU. Kommisjonen har advart mot utilsiktede konsekvenser av en slik begrensning, og vist til Ukraina og Moldova som eksempel på land hvor nasjonale partier trenger internasjonal støtte.

Lovforslaget er nå gjenstand for trilogforhandlinger mellom Parlamentet, Rådet og Kommisjonen. Agence Europe har fått tilgang til et dokument med innspill fra det svenske formannskapet, hvor det foreslås å bevege Rådets posisjon for å komme Parlamentet i møte når det gjelder medlemskap for tredjelands partier i de europeiske politiske partiene, slik at det tillates deltagelse for partier fra EFTA-land og tidligere medlemsland, samt EU-kandidatland eller land som har tillatelse til å benytte euro som offisiell valuta. Parlamentet vedtok sitt forhandlingsmandat i plenum 15. september 2022, hvor de åpnet for medlemskap for nasjonale partier utenfor EU, så lenge de er fullverdige medlemmer i Europarådet og overholder visse demokratiske kriterier.

Det svenske innspillet er ledsaget av flere sikkerhetsbestemmelser som skal begrense risikoen for utenlandsk innblanding. Partier fra tredjeland vil kun være «associated members», deres rolle vil være begrenset når det kommer til styring og beslutningstaking, og de kan ikke utgjøre mer enn 15 prosent av det totale antallet medlemspartier i et europeisk politisk parti. De vil også bli overvåket for å sikre at de respekterer grunnleggende europeiske verdier, og vil heller ikke få lov til å bidra økonomisk til et europeisk politisk partis budsjett.

Forslaget om å justere forhandlingsmandatet var tema på møtet i Rådets underutvalg (Coreper) 8. mars. Både Parlamentet og Rådet er under tidspress for å komme til enighet om det reviderte regelverket. En avtale bør vedtas dette halvåret for at de nye reglene skal være på plass til europaparlamentsvalget i 2024.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 10.03.2023 12:10
: