EU/EØS-nytt - 1. februar 2023

Kommisjonsforslag om styrking av sosial dialog med arbeidslivets parter i Europa | Europaparlamentet vedtar revidert avfallstransportforordning | EP-vedtak om politisk reklame | Revidert avløpsdirektiv – EØS EFTA-forum med innvendinger

Kommisjonsforslag om styrking av sosial dialog med arbeidslivets parter i Europa

Europakommisjonen la den 25. januar frem forslag om å styrke den sosiale dialogen med arbeidslivets parter i EU. Sosial dialog kan være både dialog og forhandlinger mellom partene i arbeidslivet og trepartssamarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Kommisjonens initiativ består av to deler, en meddelelse som skisserer tiltak for å styrke den sosiale dialogen med arbeidslivet parter på EU-nivå, samt forslag til rådsanbefaling om hvordan medlemslandene kan styrke den sosiale dialogen og fremme kollektivavtaler på nasjonalt nivå. I pressemeldingen fremhever Kommisjonen at initiativet «bekrefter vårt sterke engasjement i sosial dialog som en hjørnesten i EUs sosiale markedsøkonomi og konkurranseevne.» European Public Service Union sier de er skuffet over Kommisjonens forslag med henvisning til at «Kommisjonen ikke foreslår et klart rammeverk for hvordan man kan fremme avtaler mellom arbeidspartnere for å gjøre dem bindende i EU.» Svensk LO sier forslaget er et skritt i riktig retning og Fagbevegelsens hovedorganisasjon i Danmark uttaler at «Det er (…) en lang hyldest til den sociale dialog.»

Europaparlamentet vedtar revidert avfallstransportforordning

Europaparlamentet har nå vedtatt sin posisjon om revidert avfallstransportforordning. Strengere regler skal beskytte både miljø og folkehelse, og Parlamentet styrker blant annet Kommisjonens forslag om å forby eksport av plastavfall til land som ikke er med i OECD. Parlamentets posisjon er nå klar for trilogforhandlinger med Europakommisjonen og Rådet. «Vi må gjøre avfall til ressurser i det felles markedet, og dermed ta bedre vare på miljøet og konkurranseevnen vår», sier MEP Pernille Weiss (EPP, Danmark), som er Parlamentets saksordfører. Den danske regjeringen viser til at forslaget legger opp til økt kompetanse til Kommisjonen og fremhever forslaget om å innføre bøter ved brudd på forordningen. EU-rettsakter som forplikter Danmark til å innføre administrative bøter gir «anledning til forfatningsmæssige betænkeligheder», fremhever det danske posisjonsnotatet.

EP-vedtak om politisk reklame

Europaparlamentets indre markedskomite (IMCO) vedtok 24. januar med stort flertall utkastet til rapport om forordningsforslaget som skal gjøre EU-valg mer åpne og forhindre desinformasjon. Komiteen foreslår endringer til Europakommisjonens forslag på områder som målretting, åpenhet og håndheving av regelverket. I vedtaket ligger blant annet at bare persondata som eksplisitt er gitt til bruk for politisk reklame på nett kan benyttes av reklameleverandører, og et forbud mot at aktører fra tredjeland betaler for politisk reklame i EU. Det er ventet at Parlamentet formelt vedtar forhandlingsposisjonen i plenum denne uken, med mål om å starte forhandlinger med Kommisjonen og Rådet.

Revidert avløpsdirektiv – EØS EFTA-forum med innvendinger

Forslag til revidert avløpsdirektiv vekker bekymring hos regionale folkevalgte myndigheter. Kommisjonsforslaget er nå på høring i EU med høringsfrist 1. mars 2023. EØS EFTA Forum for lokalt og regionalt folkevalgte ga innspill til direktivforslaget før jul, hvor de påpeker at Norges og Islands beliggenhet, klima, befolkningstetthet og topografi gjør det krevende å innfri rensekravene som er foreslått. Det nye avløpsdirektivet som forventes vedtatt i 2024 vil ha store konsekvenser for kommunesektoren. Både den danske og svenske regjeringen ønsker forslaget til revidert avfallsforordning velkommen, med henvisning til handlingsplanene for nullforurensning og en sirkulære økonomi. Samtidig påpekes en rekke forhold: Den svenske regjeringen presiserer at krav som er unødvendig detaljert og som ikke leder til økt miljøgevinst bør unngås. Den danske regjeringen gjør oppmerksom på at man må vurdere bedriftsøkonomiske kostnader i forhold til miljøeffekten når det gjelder det foreslåtte produsentansvaret i direktivforslaget.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon for møtet i Stortingets Europautvalg 2. februar – som forberedelse til møtet har Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon utarbeidet bakgrunnsinformasjon. Den omhandler følgende saker: Klar for 55»-pakken, arbeidet med forsterket produktrammeverk, kjemikaliepolitikken, US Inflation Reduction Act (IRA), EUs forslag til nye forordninger om API (Advance Passenger Information) og status for sak i Oslo tingrett vedrørende tolkning av norsk skatteregel.

Rapporter fra EU-delegasjonen:
Energinytt 4/2023
Samferdselsnytt uke 2/2023 og 3/2023
Saker på det digitale området uke 2/2023 og uke 3/2023
Klima- og miljødepartementets prioriterte EU/EØS-saker i 2023
Nytt fra EU-delegasjonen om kommunal- og regionalpolitikk
EUs arbeid med reform av elektrisitetsmarkedet

Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps):
Dags för Sverige att leverera – podcast som belyser starten på Sveriges EU-formannskap.
EU och Natos gemensamma deklaration: Tätare samarbete än någonsin

Artikler:
New database on the Court of Justice of the EU launched – nyhetsartikkel fra ARENA – Senter for Europeiske studier.

Offentlighetsprincipens vänner vann en seger – artikkel fra Europaportalen.se om dom i EU-domstolen.

Det bør ryddes opp i reglene om refusjon for sykehusbehandling i utlandet – kronikk av advokat Christian Hambro i Altinget.no. Saken handler om at ESA har varslet et mulig søksmål mot Norge for brudd på EØS-avtalen vedrørende pasienters rett til å få dekket sykehusbehandling i utlandet.

Briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS):
Proposal amending the Solvency II Directive
A Union certification framework for carbon removals
Revision of the LULUCF Regulation: Strengthening the role of the land use, land-use change and forestry sector in climate action
New EU global health strategy: A recalibrated agenda
Geographical indications for wine, spirit drinks and agricultural products
Revision of Directive 2011/36/EU on preventing and combating trafficking in human beings and protecting its victims
The EU’s energy markets 


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Vilde Høvik Røberg (stortingsbiblioteket), Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg