EU/EØS-nytt - 25. november 2022

Plenumsmøte i Europaparlamentet 21. – 24. november | Noen saker fra ESAs pakkemøte | Mot enighet i Rådet om plattformarbeidere? | Nye initiativ for cyberforsvar og militær mobilitet | Enighet om EU-deklarasjon om digitale prinsipper og rettigheter

Plenumsmøte i Europaparlamentet 21. – 24. november

Under plenumsmøtet denne veka vart det markert at det er 70 år sidan forløparen til dagens Europaparlament møttes for fyrste gong. Europaparlamentet drøfta elles migrasjonspolitikk og tok til orde for å fryse overføringane til Ungarn. Parlamentet gav formelt samtykke til regelverk om kjønnsbalanse i styrer og vern av kritisk infrastruktur og kritiserte korrupsjon i FIFA. Med knapt fleirtal tok Parlamentet til orde for å nedjustere vernestatusen til ulv for å verne livsgrunnlaget til husdyrbønder.

Noen saker fra ESAs pakkemøte

Vi omtaler kort noen saker som EFTAs overvåkningsorgan ESA tok opp med norske myndigheter på det årlige møtet, omtalt som «pakkemøtet», 27. og 28. oktober 2022: Tildeling av enerett ved avfallshåndtering, trygdeforordningen og overgangsstønad for enslige foreldre, samt vanndirektivet.

Mot enighet i Rådet om plattformarbeidere?

Medlemslandene i Rådet forhandler for øyeblikket om en felles posisjon for direktivforslaget om å bedre plattformarbeideres arbeidsvilkår. Rådets underutvalg (Coreper) diskuterte saken på et møte 23. november – uten at medlemslandene klarte å komme til enighet. Det er ventet at direktivforslaget blir tema også neste uke, og målet er å få til en enighet før EUs arbeidsministre møtes 8. desember. Medlemslandene har blant annet ulike holdninger til det riktige antallet kriterier og hvordan de skal formuleres, skriver den danske regjeringen i et samlenotat. Diskusjoner på arbeidsgruppenivå under det tsjekkiske formannskapet har endret Kommisjonens forslag på flere områder, blant annet økt antallet kriterier for å avgjøre ansettelsesstatus for plattformarbeidere. I det siste kompromissutkastet er det også lagt til en tekst om at de sosiale partenes autonomi skal respekteres, skriver Agence Europe. Den danske regjeringen støtter direktivforslaget og vil arbeide for et direktiv som respekterer nasjonale arbeidsmarkedsmodeller. Sverige – som mener direktivforslaget bryter med nærhetsprinsippet – tar over formannskapet ved årsskiftet og vil dermed få jobben med å forsvare Rådets posisjon i kommende trilogforhandlinger med Parlamentet og Kommisjonen.

Nye initiativ for cyberforsvar og militær mobilitet

Europakommisjonen og EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk la tidligere denne måneden frem en sikkerhets- og forsvarspakke med nye initiativ knyttet til cyberforsvar og militær mobilitet. Medlemslandene blir bedt om å betydelig øke investeringene i militært cyberforsvar, blant annet ved hjelp av samarbeidsplattformer og finansieringsmekanismer på EU-nivå, som forsvarssamarbeidet PESCO og Det europeiske forsvarsfondet (EDF). Dansk forsker mener forslaget til ny cyberforsvarspolitikk viser Kommisjonens ønske om mer ansvar for medlemslandenes cyberforsvar. Storbritannia inviteres med i PESCO-prosjektet om militær mobilitet, hvor også Norge deltar.

Enighet om EU-deklarasjon om digitale prinsipper og rettigheter

EU-institusjonene har kommet til en foreløpig enighet om EU-deklarasjonen om digitale prinsipper og rettigheter, som skal sikre at EU-verdier respekteres i den digitale omstillingen. Den nye deklarasjonen skal fungere som et referansepunkt for virksomheter, myndigheter og andre beslutningstakere når de arbeider med eller utvikler ny teknologi, og være en påminnelse om innbyggernes rettigheter. EU ønsker med erklæringen å sette en global standard for beskyttelse av digitale rettigheter.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

EEA EFTA Statement on the occasion of the EEA Council on 23 November 2022 – ensidig uttalelse fra EØS EFTA-landene i forbindelse med møtet i EØS-rådet 23. november. Se også EFTAs omtale av møtet.

Internal Market Scoreboard – EFTAs overvåkingsorgan ESAs halvårige oversikt over EØS EFTA-landenes evne til å gjennomføre regelverk innenfor gjeldende frister. For Norge økte antallet forordninger som ikke er fullt ut implementert i nasjonal lovgivning, fra 49 til 69. Det gir et gjennomføringsunderskudd på 1,9 prosent, som er det høyeste som er registrert i resultattavlen for Norge. Over halvparten av de utestående forordningene hører under områdene mat- og fôrsikkerhet og dyrehelse og -velferd.

Knäckfrågor inför det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd – rapport fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps): «Vid årsskiftet tar Sverige över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Vilka frågor kan komma att ställa särskilda krav på det svenska ordförandeskapet? I en samlingsvolym beskriver 15 texter det aktuella läget på ett urval centrala områden».

Rapporter/nyhetsbrev fra EU-delegasjonen:
Energinytt uke 45 og uke 46
Samferdselsnytt uke 44 og 45
Saker på det digitale området uke 45 og 46
EU-nytt: Utdanning, forskning og innovasjon (november 2022)
Evaluering av dyrevelferdsregelverket i EU

Hva betyr EUs klima- og miljøpolitikk for Norge? – ARENA-forelesningen 2022, som holdes av Klima- og miljøminister Espen Barth Eide, 30. november, Litteraturhuset.

EU-noter fra Folketinget:
Folketingets behandling af EU-sager
En europæisk mediefrihedslov
Revision af asbestdirektivet med uenighed om grænseværdi

Briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS):
European Commission work programme for 2023
EU economic developments and projections
EU agenda for international ocean governance


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg