Rapporter, artikler, nettsider og andre tips
Bakgrunnsinformasjon til møtet i Europautvalget 31. januar 2022 – som forberedelse til møtene i Europautvalget utarbeider Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon bakgrunnsinformasjon for stortingsrepresentantene. Utenriksministeren redegjorde for: Styrking og reform av Schengen, Norsk formannskap i N5, WTO-ministermøte og Polen og EØS-midlene. Helse- og omsorgsministeren redegjorde for samarbeid med EU under pandemien og om fremtidige helsekriser.
Møtet mellom Stortinget og Europaparlamentet 27. januar – det årlige møtet mellom Stortingets delegasjon for forbindelser med Europaparlamentet og den tilsvarende delegasjonen fra Europaparlamentet. Debatt og dialog knyttet til aktuelle europapolitiske spørsmål og til det parlamentariske samarbeidet.
EU-komiteer Norge kan delta i – oversikt fra Europalov, som nylig er ajourført. Den inneholder til sammen 305 ekspertgrupper og såkalte komitologikomiteer.
Fra Norges delegasjon til EU:
EU-Parlamentet vil skjerpe dyrevelferden – fra matråden
Like standarder for miljø, bærekraft og mattrygghet i matproduksjonen i EU – fra landbruksråden
Saker på det digitale området uke 4 og uke 3
Energinytt uke 4 og uke 3
ESA kort og godt 2021 – norsk oversettelse av publikasjonen ESA at a Glance. Den gir en kort innføring i EFTAs overvåkingsorgans aktiviteter og oppgaver knyttet til det indre marked, statsstøtte og konkurransepolitikk.
EEA EFTA Comment on the legislative proposals on anti-money laundering and countering the financing of terrorism – EØS EFTA-kommentaren gjelder forslaget om å opprette en ny EU-tilsynsmyndighet for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering, forkortet AMLA. EØS EFTA-landene er blant annet kritiske til å gi et eget styre (Executive Board) viktig beslutningsmyndighet.
Gjennomgang av ulike virkemidler og modeller for samarbeid mellom offentlige og private aktører om vaksineproduksjon – rapport utarbeidet av Oslo Economics og CMS Kluge på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet, for å kartlegge statlige initiativer rettet mot vaksineproduksjon i sammenlignbare EU-/EØS-land.
Instruks om tolkningen av vilkårene for avledet oppholdsrett for tredjelandsborgere som er familiemedlemmer av EØS-borgere – fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Utlendingsdirektoratet. Den erstatter tidligere instruks AI-2/2017 om familiegjenforening etter EØS-regelverket. Endringene er knyttet til unionsborgerdirektivet. Direktivet får en sentral betydning for lovtolkningen og går ved motstrid foran utlendingsloven.
EU-note om forslaget til revision af energibeskatningsdirektivet – fra Folketingets administrasjon: «Der er udbredt enighed om behovet for at ændre det nuværende direktiv. Spørgsmålet er imidlertid, hvad der ligger til grund for den løsning, som EU-Kommissionen har fremlagt, herunder ikke mindst forslaget om at selve energiindholdet skal udgøre beskatningsgrundlag fremfor CO2-emmisionerne eller luftforureningen».
Energy taxation, carbon pricing and energy subsidies – rapport fra EUs revisjonsrett: «Renewable energy subsidies have almost quadrupled over 2008-2019, while fossil fuels subsidies have remained stable. Fifteen Member States spend more on fossil fuel than on renewable energy subsidies. In mid-2021, the Commission published a proposal to revise the Energy Taxation Directive. Our report outlines challenges faced by policymakers when updating energy taxation and subsidies policies».
Danmark fejrer EU-guldbryllup – artikkel fra Europaparlamentets kontor i Danmark om at det 22. januar var 50 år siden Danmark (Irland og Norge) skrev under traktaten om medlemskap i EF. Se også et notat fra Europaparlamentets utredningstjeneste EPRS.
Social policy in the European Union: state of play 2021 – årlig rapport fra European Trade Union Institute (ETUI).
Eurobarometer : Future of Europe 2021 – spesialutgave av opinionsundersøkelsen fra Europakommisjonen og Europaparlamentet.
The UK-EU Parliamentary Partnership Assembly – notat fra House of Commons Library om samarbeidet med Europaparlamentet.
Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.
Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).