EU/EØS-nytt - 2. februar 2022

EUs energiministre diskuterte tiltak mot høye energipriser | EU-erklæring om digitale rettigheter og prinsipper | Europaparlamentet og nasjonale parlament drøfta Eurojust | Oppstart av EU-prosess om endring av avfallsdirektivet | Dansk utenrikspolitisk strategi og svensk EU-erklæring

EUs energiministre diskuterte tiltak mot høye energipriser

På det uformelle energirådsmøtet 22. januar sto de høye energiprisene på dagsorden. Det franske formannskapet, som ledet møte, viste til at det ble diskutert målrettede endringer i EUs energilovgivning, blant annet knyttet til forbrukernes valg av energileverandør, omfordeling av kraftprodusentenes merinntekter, og tiltak for å sikre gassforsyningene til EU. Etter møtet sa den franske ministeren at et flertall av EUs medlemsland mener at sluttbrukermarkedet for elektrisitet bør endres, men at alle var enige om at man skal vente på ACERs rapport som skal legges fram i april i år, før man går videre. På møtet presenterte både Europakommisjonen og ACER den siste utviklingen i EUs energimarked. Tenketanken Bruegel i Brussel har publisert en oppdatert rapport over hvilke tiltak som er innført nasjonalt i ulike EU-land.

EU-erklæring om digitale rettigheter og prinsipper

Europakommisjonens utkast til erklæring om digitale rettigheter og prinsipper skal være retningsgivende for beslutningstakere, offentlig myndigheter og virksomheter når de arbeider med eller utvikler ny teknologi. Innbyggernes rettigheter er i fokus. Kommisjonen vil blant annet sikre at alle kan dra fordeler av et åpent og rettferdig digitalt miljø, være beskyttet mot ulovlig og skadelig innhold og stå sterkt ved interaksjon med algoritmer og systemer med kunstig intelligens. Kommisjonen ønsker å sikre en digital omstilling som respekterer europeiske verdier, og setter en global standard for beskyttelse av digitale rettigheter. Utkastet fremmer også inkludering, valgfrihet og en sirkulær økonomi. Kommisjonen ber Rådet og Europaparlamentet tilslutte seg erklæringen innen sommeren.

Europaparlamentet og nasjonale parlament drøfta Eurojust

Europaparlamentets justiskomité (LIBE) og representantar frå nasjonale EU-parlament drøfta 1. februar verksemda til Eurojust. Eurojust skal sikre samarbeid mellom nasjonale påtalemyndigheiter i etterforsking av kriminalsaker som omfattar to eller fleire land. Det har vore ei jamn og kraftig stigning i talet på saker hos Eurojust, noko som speglar ein auke i grensekryssande kriminalitet. I møtet var det brei støtte til arbeidet i Eurojust. Noreg har ei samarbeidsavtale med Eurojust.

Oppstart av EU-prosess om endring av avfallsdirektivet

Europakommisjonen ber om innspill i arbeidet med en mulig revisjon av EUs rammedirektiv om avfall. Formålet med revisjonen er å redusere mengden avfall, i tråd med handlingsplanen for en sirkulær økonomi. Ombruk, resirkulering og separat utsortering av avfall er sentralt, og Kommisjonen vurderer ulike tiltak, hvor endring av direktivet er ett alternativ. Endringene kan blant annet innebære å sette mål for avfallsreduksjon og at ordningen for utvidet produsentansvar skal gjelde for flere produktkategorier. Denne første «call for evidence» varer fram til 22. februar, og vil bli fulgt opp av en offentlig høring. Et endelig forslag er planlagt våren 2023. Avfallsdirektivet ble sist revidert i 2018, og ble tatt inn i EØS-avtalen høsten 2021. En proposisjon om samtykke og lovendring er ventet lagt fram for Stortinget i mars i år.

Dansk utenrikspolitisk strategi og svensk EU-erklæring

Den danske regjeringen har lagt fram en ny utenriks- og sikkerhetspolitisk strategi, omtalt som et verdikompass. Regjeringen mener at Danmark best fremmer sine interesser med verdier som målestokk, og at EU skal ta ledelsen i den globale verdikampen. I tillegg mener regjeringen at EU skal være en klimaunion med global slagkraft, ta større sikkerhetspolitisk ansvar, kunne stå mer alene og fremme en rettferdig og bærekraftig handelspolitikk. Regjeringen ønsker å invitere partiene i Folketinget til forhandlinger om en ny europapolitisk avtale. Den nye strategien skal danne rammene for forhandlingene. Det danske forsvarsforbeholdet omtales ikke i strategien. Den svenske regjeringen presenterte sin EU-erklæring for Riksdagen forrige uke. Den vil prioritere klimaomstilling, velferd og kampen mot kriminalitet.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til møtet i Europautvalget 31. januar 2022 – som forberedelse til møtene i Europautvalget utarbeider Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon bakgrunnsinformasjon for stortingsrepresentantene. Utenriksministeren redegjorde for: Styrking og reform av Schengen, Norsk formannskap i N5, WTO-ministermøte og Polen og EØS-midlene. Helse- og omsorgsministeren redegjorde for samarbeid med EU under pandemien og om fremtidige helsekriser.

Møtet mellom Stortinget og Europaparlamentet 27. januar – det årlige møtet mellom Stortingets delegasjon for forbindelser med Europaparlamentet og den tilsvarende delegasjonen fra Europaparlamentet. Debatt og dialog knyttet til aktuelle europapolitiske spørsmål og til det parlamentariske samarbeidet.

EU-komiteer Norge kan delta i – oversikt fra Europalov, som nylig er ajourført. Den inneholder til sammen 305 ekspertgrupper og såkalte komitologikomiteer.

Fra Norges delegasjon til EU:
EU-Parlamentet vil skjerpe dyrevelferden – fra matråden
Like standarder for miljø, bærekraft og mattrygghet i matproduksjonen i EU – fra landbruksråden
Saker på det digitale området uke 4 og uke 3
Energinytt uke 4 og uke 3

ESA kort og godt 2021 – norsk oversettelse av publikasjonen ESA at a Glance. Den gir en kort innføring i EFTAs overvåkingsorgans aktiviteter og oppgaver knyttet til det indre marked, statsstøtte og konkurransepolitikk.

EEA EFTA Comment on the legislative proposals on anti-money laundering and countering the financing of terrorism – EØS EFTA-kommentaren gjelder forslaget om å opprette en ny EU-tilsynsmyndighet for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering, forkortet AMLA. EØS EFTA-landene er blant annet kritiske til å gi et eget styre (Executive Board) viktig beslutningsmyndighet.

Gjennomgang av ulike virkemidler og modeller for samarbeid mellom offentlige og private aktører om vaksineproduksjon – rapport utarbeidet av Oslo Economics og CMS Kluge på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet, for å kartlegge statlige initiativer rettet mot vaksineproduksjon i sammenlignbare EU-/EØS-land.

Instruks om tolkningen av vilkårene for avledet oppholdsrett for tredjelandsborgere som er familiemedlemmer av EØS-borgere – fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Utlendingsdirektoratet. Den erstatter tidligere instruks AI-2/2017 om familiegjenforening etter EØS-regelverket. Endringene er knyttet til unionsborgerdirektivet. Direktivet får en sentral betydning for lovtolkningen og går ved motstrid foran utlendingsloven.

EU-note om forslaget til revision af energibeskatningsdirektivet – fra Folketingets administrasjon: «Der er udbredt enighed om behovet for at ændre det nuværende direktiv. Spørgsmålet er imidlertid, hvad der ligger til grund for den løsning, som EU-Kommissionen har fremlagt, herunder ikke mindst forslaget om at selve energiindholdet skal udgøre beskatningsgrundlag fremfor CO2-emmisionerne eller luftforureningen».

Energy taxation, carbon pricing and energy subsidies – rapport fra EUs revisjonsrett: «Renewable energy subsidies have almost quadrupled over 2008-2019, while fossil fuels subsidies have remained stable. Fifteen Member States spend more on fossil fuel than on renewable energy subsidies. In mid-2021, the Commission published a proposal to revise the Energy Taxation Directive. Our report outlines challenges faced by policymakers when updating energy taxation and subsidies policies».

Danmark fejrer EU-guldbryllup – artikkel fra Europaparlamentets kontor i Danmark om at det 22. januar var 50 år siden Danmark (Irland og Norge) skrev under traktaten om medlemskap i EF. Se også et notat fra Europaparlamentets utredningstjeneste EPRS.

Social policy in the European Union: state of play 2021 – årlig rapport fra European Trade Union Institute (ETUI).

Eurobarometer : Future of Europe 2021 – spesialutgave av opinionsundersøkelsen fra Europakommisjonen og Europaparlamentet.

The UK-EU Parliamentary Partnership Assembly – notat fra House of Commons Library om samarbeidet med Europaparlamentet.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg