EU/EØS-nytt - 28. oktober 2021

Norges svar til ESA om rett saksøkt for brudd på EØS-avtalen | Europakommisjonens arbeidsprogram for 2022 | Rådet gir klarsignal for ny EU-cyberenhet | Status for EUs lovarbeid om genredigering | Plenumsmøte til Europaparlamentet 18. – 21. oktober | Riksdagen diskuterer «falsk majoritet» i EU-nämnden

Norges svar til ESA om rett saksøkt for brudd på EØS-avtalen

Når kommuner har anvendt rettsregler vedtatt av staten, er det da staten og ikke kommunen som er rett saksøkt? Regjeringen sendte 8. september svar til EFTAs overvåkningsorgan ESA i en sak som omhandler rett saksøkt for brudd på EØS-avtalen. Overvåkningsorganet ba norske myndigheter i sommer om informasjon på dette punktet, med bakgrunn i en dom fra Borgarting lagmannsrett vedrørende erstatningssøksmål for brudd på EØS-avtalen rettet mot Oslo kommune. I lagmannsrettsavgjørelsen fremkommer at tvisteloven ikke eksplisitt regulerer hvilket organ som er rett saksøkt i erstatningssøksmål som er begrunnet i brudd på EØS-avtalen. I og med at kommunen har anvendt rettsregler vedtatt av staten, finner retten imidlertid at det er staten og ikke kommunen som er rett saksøkt i slike tilfeller. Justisdepartementet er av den oppfatning at kravet til effektiv rettsbeskyttelse i EØS-avtalen er oppfylt i norsk rett.

Europakommisjonens arbeidsprogram for 2022

«Making Europe stronger together» er tittelen på Europakommisjonens arbeidsprogram for neste år. Programmet er viktig fordi det informerer om lovforslag og andre tiltak som skal legges fram neste år. Vi omtaler et utvalg av de nye sakene, med vekt på utenriks- og sikkerhetspolitiske initiativ, samt noen av lovforslagene som kan være av interesse for Norge. Flere av de nasjonale parlamentene bruker arbeidsprogrammet for å prioriter hvilke saker de skal følge spesielt nøye.

Rådet gir klarsignal for ny EU-cyberenhet

Medlemslandene i Rådet støtter Europakommisjonens planer om en ny felleseuropeisk cyberenhet, som skal sikre en koordinert og samordnet EU-reaksjon på omfattende cyberhendelser- og kriser. Det understrekes samtidig at deltakelse må være frivillig og at hovedansvaret for å reagere mot omfattende cybertrusler ligger hos medlemslandene. Kommisjonen varsler i arbeidsprogrammet at de vil legge frem en «European cyber resilience act» i 3. kvartal 2022, som blant annet skal fastsette felles standarder for cybersikkerhet. EUs cybersikkerhetsbyrå (ENISA) har publisert sin årlige rapport over trusselbildet, hvor offentlig forvaltning trekkes frem som den sektoren som er hardest rammet av cybeltrusler.

Status for EUs lovarbeid om genredigering

Europakommisjonen har nylig gjennomført en første innledende høring om lovgivning for planter som produseres ved hjelp av visse nye genomteknikker (NGT). Dette er teknikker som kan endre en organismes genetiske materiale, og som har fremkommet eller er utviklet etter at EUs GMO-direktiv ble vedtatt i 2001. I første omgang gjelder det lovgivning for planter, og kun teknikkene mutagenese og cisgenese. Lovgivning for dyr og mikroorganismer, samt andre teknikker, vil eventuelt komme på et senere tidspunkt. Hensyn til bruk av NTG i legemidler vil bli behandlet i Kommisjonens varslede revisjon av legemiddellovgivningen. I høringen om planter kom det inn 70 000 høringssvar. Det vil bli gjennomført nye høringer i 2022, og et endelig lovforslag er ventet i 2023.

Plenumsmøte til Europaparlamentet 18. – 21. oktober

Europaparlamentet møttes til plenumsmøte i Strasbourg 18. – 21. oktober. Her er omtale av nokre av dei sakene som var drøfta og handsama under sesjonen: debatt om Kommisjonens arbeidsprogram og om toppmøtet, Covid-vaksiner, Polen og abortforbod, COP26, Kommisjonens jordbruksstrategi, Frontex, Europol, Pandora-papira, sosial agenda, mediafond, Sakharov-prisen til Aleksej Navalnyj, styrka tilhøve til Taiwan og i konferansen om EUs framtid

Riksdagen diskuterer «falsk majoritet» i EU-nämnden

Foran forrige ukes toppmøte i EU påla et flertall i Riksdagens EU-nämnd statsminister Stefan Löfven (S) å framføre at kjernekraft bør listes i EUs taksonomi som en bærekraftig investering. Löfven fulgte ikke pålegget og viste til at det ikke er flertall for dette synet i Riksdagen, og at taksonomien heller ikke var tema på toppmøtet. Opposisjonen tar nå saken til Riksdagens konstitusjonsutskott.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til møtet i Europautvalget 27. oktober 2021 – utarbeidet av Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon, om saker på dagsorden: Hurdalsplattformen, EØS-midlene, WTO-ministermøtet, og rettsakter på møte i EØS-komiteen 29. oktober. Samt noen andre aktuelle tema, som energiprisene.

ESA Climate Progress Report 2021 – første årlige rapport fra EFTAs overvåkingsorgan ESA, som en del av rapporteringen knyttet til Norges klimaavtale med EU. Europakommisjonen har lagt fram en tilsvarende rapport om EU-landene: EU Climate Action Progress Report.

Implementation and Enforcement of EU Trade Agreements – årlig rapport fra Europakommisjonen. Det står følgende om avtalen med Norge: «challenges remain with some of the EU’s oldest and biggest preferential trading partners, such as Switzerland, Turkey and Norway […] With Norway, the EU’s fourth largest preferential partner, no progress was achieved on the Commission’s request for a review of the trade regime for processed agricultural products. While EU exports of processed agricultural products nevertheless increased, they remain below their potential due to high customs tariffs. Negotiations on geographical indications remain suspended. Engagement is needed both on processed agricultural products and geographical indications». Se eget kapittel om Norge, Sveits og Tyrkia i tilleggsrapporten (side 83).

Fra Norges delegasjon til EU:
Samferdselsnytt – om samferdselssaker i Kommisjonens arbeidsprogram 2022.
Energinytt
EU-Parlamentet går for en mer bærekraftig matproduksjon – rapport fra matråden.

Towards 'Polexit'? : the rule of law crisis in Poland and the existential crisis of the EU – the 2021 ARENA lecture. Adam Bodnar, tidligere polsk ombudsmann for borgerrettigheter. 11. november, Litteraturhuset i Oslo.

Hydrogenproduksjon i Norge : saken forklart – et to-siders notat fra Teknologirådet, som også omtaler forholdet til EU.

Åpent brev fra Arktis – brev til kommisjonspresident Ursula von der Leyen fra Høyres stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim.

Møtet i det Det Europeiske råd 21. – 22. oktober 2021 – konklusjoner. Tema: covid-19, digitale skiftet, energipriser, migrasjon, handel og eksterne forbindelser.

State of the Energy Union 2021 – årlig rapport fra Europakommisjonen. Den inneholder også et vedlegg om Energy subsidies in the EU, samt flere delrapporter.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg