Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Parlamentet mener bolig er en grunnleggende rettighet

Europaparlamentet ber medlemslandene sikre at alle har råd og tilgang til en anstendig bolig, og å anerkjenne at dette er en menneskerettighet som kan håndheves gjennom lovgivning. Parlamentet mener EU indirekte kan påvirke boligprisene gjennom statsstøtteregler og skatte- og konkurranselovgivning, og ved å vedta retningslinjer og anbefalinger. Europakommisjonen blir bedt om å legge frem et lovforslag innen 2. halvår 2021. Parlamentet peker på energifattigdom som en utfordring for mange millioner europeere, og situasjonen har blitt forverret under koronapandemien. Krisen ventes å øke antallet hjemløse i EU, og Parlamentet gjentar kravet om å avskaffe hjemløshet innen 2030. Bekjempelse av hjemløshet er blant det portugisiske formannskapets sosiale prioriteringer.

Parlamentet vedtok 21. januar en resolusjon, hvor de ber om at tilgang til en anstendig bolig anerkjennes som en grunnleggende rettighet, og at alle bør ha tilgang til «sunne» boliger tilknyttet drikkevann av høy kvalitet, tilstrekkelige sanitære forhold og pålitelig energi. Minimumskrav til beboelige hjem, som sunt inneklima, bør innføres på EU-nivå og være i tråd med retningslinjer fra Verdens helseorganisasjon. Resolusjonen ble vedtatt med 352 stemmer for, 179 imot, og 152 avstående.

Parlamentets saksordfører, Kim van Sparrentak (De grønne, Nederland), skriver i en kronikk at tilgang til bolig er en grunnleggende rettighet som garanteres på EU-nivå av Den europeiske sosialpakt, og er en del av Den europeiske søylen for sosiale rettigheter. Hun ber Kommisjonen sikre at rett til bolig settes foran markedsinteresser: «It has become painfully clear to me, as rapporteur on this topic in the European Parliament, that European rules today are often better at protecting the making of profit on the housing market, than at protecting people who need a roof over their head. This has to change».

Ifølge Parlamentet er mangelen på rimelige boliger et økende problem i EU, med stigende boligpriser og husleier. Situasjonen har spesielt blitt vanskeligere for lavinntektseiere og private leietakere, men også personer med gjennomsnittsinntekt sliter med å betjene bolig- og vedlikeholdskostnader, som aleneforeldre, store familier, og unge mennesker i sin første jobb. Koronakrisen har forverret situasjonen ved at mange mennesker må tilbringe nedstengninger i hjem med dårlig standard, og krisen forventes å føre til en økning i antallet hjemløse.

I resolusjonen:

  • gjentar Parlamentet kravet om å avskaffe hjemløshet innen 2030.
  • bes Kommisjonen om å legge frem et lovforslag innen utgangen av første halvår 2021, som skal motvirke at boliger anses som en omsettelig eiendel fremfor en menneskerettighet.
  • oppfordres Kommisjonen og medlemslandene til å prioritere utslippsreduksjoner og energieffektive boligrenoveringer i tråd med Green Deal.
  • oppmuntres medlemslandene til å samarbeide med sosiale partnere, sivilsamfunnet og privat sektor om sosiale investeringer.
  • bes medlemslandene om å takle diskriminering av sårbare grupper på boligmarkedet.
  • oppfordres Kommisjonen og medlemslandene til å investere mer i sosiale, offentlige, energieffektive og rimelige boliger.

Parlamentet peker i resolusjonen på utfordringer knyttet til korttidsutleie, blant annet gjennom plattformen Airbnb, som øker priser og reduserer boligtilbudet for lokale i sentrumsnære områder. Parlamentet oppfordrer Kommisjonen til å inkludere et krav om informasjonsutveksling for slike plattformer i lovforslaget Digital Services Act, som nå er til behandling i EU-institusjonene.

I resolusjonen trekkes energifattigdom frem som en konstant utfordring for millioner av mennesker i EU, og at situasjonen har blitt forverret under koronapandemien. Det pekes på at boligers energieffektivitet har en direkte innvirkning på energifattigdom, og at EU-strategien «Renowation wave» kan få stor betydning for energibesparelser. Strategien ble lagt frem i oktober i fjor, sammen med en anbefaling til medlemslandene om bekjempelse av energifattigdom, og målet er å doble renoveringstakten for bygninger i løpet av ti år.

Hjemløshet er en av de sosiale prioriteringene til det portugisiske formannskapet, som har varslet at de vil lansere en europeisk samarbeidsplattform for å styrke EUs rolle i kampen mot hjemløshet, og arrangere en høynivåkonferanse om temaet i Lisboa i juni, hvor målet er undertegnelsen av en felles deklarasjon.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 28.01.2021 10:40
: