EU/EØS-nytt - 28. januar 2021

Foreslår forlengelse av statsstøtteregler under Covid-19-pandemien | Kommisjonen ønsker innspill om innskuddsgaranti | Due diligence og bedrifters samfunnsansvar i leverandørkjeder | Parlamentet mener bolig er en grunnleggende rettighet | Brexit: det britiske parlamentets kontroll med regjeringen

Foreslår forlengelse av statsstøtteregler under Covid-19-pandemien

Europakommisjonen har sendt et forslag om videre forlengelse av de midlertidige rammebestemmelsene for statsstøtte på hurtighøring hos medlemslandene. Forslaget innebærer en forlengelse av reglene ut 2021. Forslaget innebærer også en ytterligere tilpassing av reglenes virkeområde, inkludert heving maksimalt støttebeløp og innføring av mulighet for konvertering av tilbakebetalingspliktige instrumenter til direkte tilskudd. Danmark har inngitt høringssvar, hvor de ønsker forlengelsen av de midlertidige reglene velkommen, men kritiserer samtidig at støttetaket ikke økes i tilstrekkelig grad. Også bransjeorganisasjoner for den europeiske reiselivsnæringen har kritisert forslaget for ikke å ivareta europeisk reiseliv på en tilstrekkelig måte.

Kommisjonen ønsker innspill om innskuddsgaranti

Norske myndigheter har over lang tid arbeidet overfor EU for å kunne videreføre det norske garantinivået, på opptil 2 mill. kr per innskyter per bank, når direktivet tas inn i EØS-avtalen. EUs innskuddsgarantiordning evalueres for tiden, og denne uken åpnet Europakommisjonen en høring om eventuelle endringer. Fristen for å komme med innspill er 20. april.

Due diligence og bedrifters samfunnsansvar i leverandørkjeder

Aktsomhetsvurderinger (due diligence) hvor det stilles krav om at bedrifter skal identifisere risiko og forhindre alvorlige brudd på menneskerettigheter, helse og miljø både i egen virksomhet og leverandørkjeder diskuteres i EU. Skal kravene være obligatoriske, hvilke bedrifter skal lovgivningen omfatte, skal det også gjelde bedrifter fra tredjeland som opererer i det indre marked, og hvordan skal det håndheves? Denne uken stemte rettskomiteen (JURI) i Europaparlamentet over en rapport som omtales som et ambisiøst innspill til Europakommisjonens kommende lovforslag. Diskusjonen er relevant sett opp mot Etikkinformasjonsutvalgets utredning og forslag til lov om virksomheters åpenhet om leverandørkjeder, kunnskapsplikt og aktsomhetsvurderinger, som ble lagt fram i november 2019.

Parlamentet mener bolig er en grunnleggende rettighet

Europaparlamentet ber medlemslandene sikre at alle har råd og tilgang til en anstendig bolig, og å anerkjenne at dette er en menneskerettighet som kan håndheves gjennom lovgivning. Parlamentet mener EU indirekte kan påvirke boligprisene gjennom statsstøtteregler og skatte- og konkurranselovgivning, og ved å vedta retningslinjer og anbefalinger. Europakommisjonen blir bedt om å legge frem et lovforslag innen 2. halvår 2021. Parlamentet peker på energifattigdom som en utfordring for mange millioner europeere, og situasjonen har blitt forverret under koronapandemien. Krisen ventes å øke antallet hjemløse i EU, og Parlamentet gjentar kravet om å avskaffe hjemløshet innen 2030. Bekjempelse av hjemløshet er blant det portugisiske formannskapets sosiale prioriteringer.

Brexit: det britiske parlamentets kontroll med regjeringen

Det britiske parlamentet vurderer for tiden hvordan de skal føre kontroll med regjeringens EU-arbeid, og dermed stille ministrene til ansvar. Hvordan skal regjeringen orientere parlamentet om saker og vedtak, hvilke dokumenter skal parlamentet motta, skal det være en egen EU-komite i parlamentet eller skal fagkomiteene få ansvar for kontrollen, og hvordan skal de samarbeide med Europaparlamentet og nasjonale parlament i EU?

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Europaparlamentets plenumsmøte 18. - 21. januar – innberetning fra Per S. Nestande, Stortingets Brussel-kontor. Omhandler blant annet debatt om covid-vaksiner, krav om strengere reaksjoner mot Russland, det portugisiske formannskapets prioriteringer, menneskerettigheter, kritikk mot investeringsavtalen med Kina, nye verktøy i handelspolitikken, rapporter om utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk, og regulering av AI.

Pågåande rettssaker for Efta- og EU-domstolen – fra Utenriksdepartementet. Den gir en oversikt over verserende saker for EFTA-domstolen og EU-domstolen der Norge er involvert.

EUs virkemidler for å nå landbrukspolitiske mål – rapport fra landbruksråden ved den norske EU-delegasjonen.

Taksonomien i trøbbel – gjennomgang og siste oppdateringer fra Erlend Engh Brekke, konstituert divisjonsdirektør for samfunnsansvar og næringspolitikk i DNB.

The FIThydro Wiki – SINTEF Energi har  lansert en nettside (wiki) med tiltak, metoder og verktøy for fiskevennlig vannkraft. Wikien er en del av arbeidet i EU-prosjektet FIThydro.

Om Brexit-avtalen på fiskeriområdet – notat fra den danske regjeringen til Folketinget.

Mindsteløn: Et flertal af medlemslandene ser EU-merværdi i Kommissionens forslag – EU-nyt fra Folketingets administrasjon: «En lækket note fra Rådssekretariatet viser, at der er skepsis blandt medlemslande, når det kommer til det juridiske grundlag for Kommissionens mindstelønsforslag, men at et klart flertal ser EU-merværdi i forslaget».

Juridisk analyse af mulighederne for overførsel af asylansøgere til asylsagsbehandling i et tredjeland inden for rammerne af international ret – notat fra den danske regjeringen til Folketinget. Analysen ser på de danske forpliktelsene sett opp mot FNs flyktningkonvensjon, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og Danmarks forpliktelser overfor EU.

What if...not? : the cost of inaction – fra The European Union Institute for Security Studies (EUISS): «The 12 scenarios presented in this Chaillot Paper draw attention to the cost of inaction in a variety of areas, ranging from Russia to Africa, from cyberspace to environmental matters».

What if...? : 14 futures for 2024 – fra The European Union Institute for Security Studies (EUISS): «The scenarios do not just depict a desirable future, but include pathways and concrete recommendations on how to get there». 


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg