Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Arbeidstakeres rett til å være «offline»

Europaparlamentet mener det er en grunnleggende rettighet for arbeidstagere å være frakoblet arbeidsrelaterte oppgaver utenom arbeidstid (right to disconnect), og behandler denne uken en resolusjon som ber Kommisjonen legge frem et direktivforslag med minimumskrav. Den utbredte bruken av hjemmekontor under koronapandemien har ført til økt fokus på balansen mellom arbeidstid og fritid, og i halvparten av medlemslandene pågår det enten diskusjoner om arbeidstakeres rett til å være frakoblet, eller det er utformet nasjonale lovforslag. Det europeiske økonomiske og sosiale utvalg (EESC), hvor arbeidslivets parter er representert, er ventet å snarlig vedta en uttalelse om retten til å være frakoblet, og det portugisiske formannskapet vil arrangere en høynivåkonferanse om temaet i mars.

Resolusjonen – som ble vedtatt av Parlamentets sysselsettings- og sosialkomite (EMPL) i desember – ble debattert i plenum i går, og skal opp til avstemning i dag. I resolusjonen blir Kommisjonen bedt om å legge frem et direktivforslag med minimumskrav, for å sikre ansattes rett til å være frakoblet epost, telefon og digitale verktøy utenfor arbeidstid, enten det er fritid, ferie eller permisjon. Initiativet skal også beskytte mot at ansatte blir straffet eller møter andre reaksjoner fordi de er frakoblet. I et vedlegg til resolusjonen presenteres et forslag til hvordan et slikt direktiv kan utformes.

Den økte bruken av hjemmekontor under koronapandemien har satt fokus på balansen mellom arbeidstid og fritid, hvor en av tre EU-ansatte utelukkende har arbeidet hjemmefra, mot fem prosent før krisen. I halvparten av medlemslandene er retten til å være frakoblet enten gjenstand for politiske diskusjoner eller allerede lovfestet, skriver Parlamentets utredningstjeneste (EPRS) i et notat i forkant av plenumsbehandlingen.

Det er for øyeblikket ingen EU-lovgivning som formelt regulerer retten til å være frakoblet. Arbeidstidsdirektivet viser til en rekke rettigheter som indirekte relaterer seg til lignende tema, det samme gjør flere prinsipper i Den europeiske søylen for sosiale rettigheter.

SMEunited, en paraplyorganisasjon for europeiske arbeidsgiverforeninger, oppfordrer Parlamentet om å stemme nei, siden de mener dette er et område hvor de nasjonale partene i arbeidslivet har enekompetanse. Det vises til at partene i juni 2020 framforhandlet en ny rammeavtale om digitalisering som også omhandler retten å være  frakoblet.

Det europeiske økonomiske og sosiale utvalg (EESC) vil snart vedta en uttalelse om retten til å være frakoblet, skriver Agence Europe. EESC er et rådgivende EU-organ, som består av representanter fra arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, og andre interessegrupper. EESC arrangerte en høring 7. januar, hvor Kommisjonen og det portugisiske formannskapet deltok, sammen med BusinessEurope og den europeiske arbeidstakerorganisasjonen ETUC. Portugal har varslet at de vil arrangere en høynivåkonferanse om dette temaet i mars.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 21.01.2021 10:12
: