Rapporter, artikler, nettsider og andre tips
Hvordan ta rettsakter ut av EØS avtalen – oppdragsbesvarelse fra Stortingets utredningsseksjon. Utredningen er i stor grad basert på innspill fra professor Finn Arnesen ved Senter for europarett (UiO). Innenfor tidsrammene for oppdraget har det kun vært anledning til å foreta en overordnet vurdering. I punkt 2.1 presenteres kort den ordinære måten å motsette seg nye EU-rettsakter på – dvs. ved bruk av den såkalte «reservasjonsretten» i forkant av implementering. I punkt 2.2 gis det en oversikt over mulige fremgangsmåter dersom Norge ikke ønsker å være bundet av en implementert rettsakt.
Internal Market Scoreboard of the EFTA States – EFTAs overvåkingsorgans halvårlige oversikt over EØS EFTA-landenes evne til å gjennomføre regelverk innenfor gjeldende frister. Den viser at Norge har 3 direktiver og 22 forordninger hvor fristen er brutt. Antall traktatbruddsaker mot Norge, Island og Lierchtenstein har økt og er nå 165. ESA har også undersøkt landenes evne til å etterfølge EFTA-domstolens avgjørelser.
EØS-begrunnet forskjellsbehandling og Grunnlovens likhetsgrunnsetning – leder i Lov og rett 2/2021, av Hilde K. Ellingsen. «I utgangspunktet er det opp til lovgiver å vurdere om det er grunn til å gi EØS-rettslige løsninger anvendelse også utenfor EØS-avtalens anvendelsesområde. Hvor langt EØS-begrunnet forskjellsbehandling lar seg rettferdiggjøre, og Grunnlovens potensielle betydning i denne sammenheng, er like fullt problemstillinger som bør løftes frem og debatteres».
Consumer Scoreboard – Europakommisjonens forbrukerundersøkelse gjennomføres hvert andre år, og omfatter Norge. I årets undersøkelse er det også stilt egne spørsmål om virkningen av covid-19-pandemien.
Forslag til et europæisk coronapas og meddelelse om genåbning – EU-nyt fra Folketinget.
EU/EØS-strategi for Olje- og energidepartementet – oppdatert i februar 2021.
Energinytt og Saker på det digitale området i EU uke 10 – fra Norges EU-delegasjon.
Global Britain in a Competitive Age: the Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy – den britiske regjeringens visjon for Storbritannias utenrikspolitiske rolle det kommende tiåret og tiltak fram til 2025.
Electricity and gas coupling in a decarbonised economy – rapport fra tenketanken Centre on Regulation in Europe (CERRE).
Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.
Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).