EU/EØS-nytt - 13. januar 2021

Fjerning av terrorinnhold og overføring av myndighet | EU og Kina har ferdigstilt forhandlinger om investeringsavtale | Mot tariffavtaler for plattformarbeidere? | IPCEI Hydrogen: grønn og blå hydrogen | EØS EFTA-landenes innspill om endring av postdirektivet

Fjerning av terrorinnhold og overføring av myndighet

Like før nyttår ble det foreløpig enighet i EU om et forslag til forordning om at nettplattformer skal fjerne terrorrelatert innhold innen en time. Sentralt i forhandlingene var spørsmålet om myndighetene i et EU-land kan pålegge tjenesteleverandører i et annet EU-land å fjerne slik innhold. Den danske regjeringen ønsker at det tas inn en ensidig dansk erklæring, siden lovforslaget bryter med Grunnlovens § 20 om overføring av myndighet til andre stater. Folketingets Europaudvalg er kritisk til den løsningen regjeringen foreslår, og skal gjennomføre en egen høring med jusseksperter. Lovforslaget er fra EUs side ikke merket som EØS-relevant, men det er hjemlet i EU-traktatens artikkel 114 om tilnærming av lovgivning som berører det indre marked. Regjeringen har ikke utarbeidet et EØS-notat om forslaget.

EU og Kina har ferdigstilt forhandlinger om investeringsavtale

EU og Kina har ferdigstilt forhandlingene om rammene for en bilateral investeringsavtale. Avtalen skal gi europeiske selskaper større trygghet og forutsigbarhet for sine aktiviteter i det kinesiske markedet. EU framhever at avtalen også vil bidra til, i betydelig grad, å skape like konkurransevilkår for europeiske investorer som investerer i Kina. I tillegg inneholder avtalen bestemmelser om arbeidslivsstandarder og bærekraftig utvikling. Avtalen har samtidig fått kritikk for ikke å gå langt nok når det gjelder sosiale hensyn, og at det tyske formannskapet ikke var lydhøre nok for innvendinger. Etter planen skal avtalen være ratifisert av partene innen utløpet av neste år.

Mot tariffavtaler for plattformarbeidere?

Europakommisjonen undersøker mulighetene for å gi plattformarbeidere og andre selvstendig næringsdrivende rett til kollektive forhandlinger for å bedre sine arbeidsforhold – uten at det bryter med EUs konkurranseregler. En innledende konsekvensanalyse er nå på høring, og vil danne grunnlaget for en mer detaljert høring i løpet av første halvår 2021. Kommisjonen varslet i arbeidsprogrammet for 2021 at de i løpet av året vil legge frem initiativ for å bedre arbeidsforhold for plattformarbeidere. Dette var også tema i fjorårets høring om Digital Services Act (DSA), hvor den hyppigst nevnte hindringen i innspillene var mangel på klarhet rundt ansettelsesstatus for enkeltpersoner som tilbyr tjenester, inkludert risikoen for å bryte konkurransereglene.

IPCEI Hydrogen: grønn og blå hydrogen

Helt på tampen av sin formannskapsperiode lanserte det tyske formannskapet rammene for et stort grenseoverskridende hydrogenprosjekt (IPCEI Hydrogen) hvor 22 EU-land og Norge ønsker å delta. Målet er å utvikle teknologier for produksjon av null- eller lavutslipps hydrogen (grønn og blå hydrogen), samt nødvendig infrastruktur. I etterkant har fem land, blant dem Portugal som overtok formannskapet fra nyttår, sendt et brev til Europakommisjonen hvor de skriver at de er med i IPCEI Hydrogen under den forutsetningen at det kun er prosjekter knyttet til grønn hydrogen som skal få støtte. Statsstøttereglene for IPCEI-prosjekter skal revideres, og både den danske og svenske regjeringen har sendt høringssvar.

EØS EFTA-landenes innspill om endring av postdirektivet

Siden postdirektivet ble revidert i 2008, har postsektoren gjennomgått store forandringer på grunn av digitalisering og e-handel. Kommisjonen vurderer for tiden om det er behov for å endre direktivet. EØS EFTA-landene, Norge, Island og Liechtenstein, har sendt et felles innspill, hvor de støtter behovet for en evaluering. De legger vekt på at ny lovgivning må være fleksibel og at det må sikres en felles forståelse av rekkevidden til direktivet. Behovet for fleksibilitet framheves spesielt for plikten til å levere posttjenester av tilfredsstillende kvalitet for brukerne (universelle tjenester).

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Handels- og samarbeidsavtalen som regulerer forholdet mellom Storbritannia og EU etter brexit ble ferdigforhandlet 24. desember. Nedenfor er et utvalg kommentarer og artikler:

Taksonomi : Finansdepartementets høringssvar
Fristen i Europakommisjonens høring om et klassifiseringssystem (taksonomi) for bærekraftig økonomisk aktivitet gikk ut 18. desember. Nedenfor er noen andre norske høringssvar:
Finans Norge
De nordiske arbeidsgiverforeningene
Bellona

Portugals formannskap i EU - program – oversikt over hvilke saker Portugal vil prioritere det kommende halvåret.

Klima- og miljødepartementets prioriterte EU/EØS-saker i 2021 – KLD vil prioritere følgende saker: klimaavtalen med EU, sirkulær økonomi, forsterket rammeverk for bærekraftige produkter, plast og marin forsøpling, kjemikaliestrategien, EUs taksonomi og forsterket innsats mot avskoging.

Indre markedskonferansen – 27. januar, arrangert av Nærings- og fiskeridepartement og NHO. Tema: The European Green Deal.

Oversigt over væsentligste igangværende ECOFIN-sager – oversikten inngår i et notat fra den danske regjeringen til Folketingets Europaudvalg i forbindelse med det uformelle møtet mellom EUs finansministre 19. januar.

Substantial contribution to climate change mitigation – a framework to define technical screening criteria for the EU taxonomy – en teknisk rapport fra Europakommisjonens Joint Research Centre (JRC): «this report elaborates the concept of substantial contribution to an environmental objective and classifies the types of substantial contribution that an economic activity can make».  

Cross-border cooperation on renewable energy – rapport fra EUs miljøbyrå: «This briefing analyses the barriers holding countries back and makes recommendations to overcome the challenges, based on the experience of three case studies on cooperation between Denmark and Germany, Norway and Sweden, and Ireland and the United Kingdom».

Mot en ny ACER-strid? Konsekvenser av EUs 4. energipakke – rapport fra De Facto, skrevet på oppdrag fra Nei til EU. En oppdatering av rapporten fra De Facto i april 2019.

Minimilöner i EU - sista striden för de nordiska facken? – artikkel i Arbeidsliv i Norden.

Digitalization and democracy : fake news, disinformation and the EU – rapport fra Arena: «The report analyses both the EU’s contributions to the public discourse on fake news, and how it balances upholding liberal values and freedom of expression, and contending with disinformation».

Høyesteretts advokatveiledning om EØS-retten – en ny revidert utgave av veilederen, som blant annet omhandler EØS-rett knyttet til utforming av anke og tilsvar, og hvilke problemstillinger som særlig kan reise EØS-rettslige spørsmål og som dermed kan tilsi at prosessfullmektigene vurderer spørsmålet nærmere.

Høyesterett ber om skriftlige innlegg i betenkningen i medhold av Grunnlovens § 83 – knyttet til Stortingets behandling av rettsaktene som utgjør fjerde jernbanepakke.

Høyesteretts plenumsbehandling av Nei til EUs anke – fjernmøtet strømmes av Rett24, Advokatbladet og Nei til EU.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg