EU/EØS-nytt - 11. november 2021

ESAs årlige møte med norske myndigheter | ESA-saker knyttet til unionsborgerdirektivet | Nye ESA-saker i 2020 og 2021 | «Gjengangere»: et utvalg utestående ESA-saker fra før 2020

ESAs årlige møte med norske myndigheter

EU/EØS-nytt er denne gangen et «ESA-temanummer». Vi omtaler saker som EFTAs overvåkingsorgan ESA tok opp med norske myndigheter på det årlige møtet, omtalt som «pakkemøtet», 28. og 29. oktober 2021. Formålet med pakkemøtet er dialog og gjensidig utveksling av informasjon med sikte på å løse utestående saker. Vi har fått innsyn i ESAs brev til norske myndigheter i forkant av møtet, og presenterer en kort oversikt over alle de 29 sakene. Mange av sakene gjelder unionsborgerdirektivet og tredjelandsborgeres rettigheter i følge med EØS-borgere. Vi har valgt å ha en egen omtale av disse sakene. I tillegg har vi også en egen omtale av alle nye saker fra 2020 og 2021, samt et utvalg saker fra før 2020.

ESA-saker knyttet til unionsborgerdirektivet

Mange av sakene ESA ønsket å diskutere med Norge, gjelder unionsborgerdirektivet og tredjelandsborgeres rettigheter i følge med EØS-borgere. Unionsborgerskapet er nedfelt i EU-traktaten artikkel 21, og innrømmer fri bevegelighet til alle personer uavhengig av om de utøver økonomisk aktivitet eller ikke. EØS-avtalens utgangspunkt er at den frie bevegelighet aktiveres dersom EØS-borgeren utøver økonomisk aktivitet, og unionsborgerskapet som sådan har ingen parallell i EØS-avtalen. Unionsborgerdirektivet er like fullt tatt inn i EØS-avtalen, men med en felleserklæring om EØS-relevans og framtidig rettspraksis. EFTA-domstolen har kommet med to uttalelser (Jabbi og Campbell) som tilsier at unionsborgerskapet de facto også kommer til anvendelse i den EØS-rettslige sfæren. Det store antall saker om dette tema på pakkemøtet indikerer at unionsborgerskap nok kommer til å være høyt oppe på agendaen både i EØS EFTA-institusjonene og i Norge i årene fremover.

Nye ESA-saker i 2020 og 2021

Blant sakene på årets pakkemøte er det mange som er nye. De gjelder blant annet flere saker knyttet til trygdeforordningen, hvor vi omtaler spesielt en sak om overgangsstønad for enslige foreldre. Covid 19 og norske innreiserestriksjoner har blitt fulgt tett av ESA under pandemien. ESA er også i gang med å se på Norges gjennomføring av tredje energimarkedspakke, og stiller spørsmål om uavhengigheten til Reguleringsmyndigheten for energi (RME). Andre tema er boikott av Wizz Air, pasientrettigheter, spredt eierskap i finans- og forsikringsselskaper, forsvarsanskaffelser, Langskip-prosjektet og håndtering av farlig avfall.

«Gjengangere»: et utvalg utestående ESA-saker fra før 2020

Noen av de sakene som ESA ønsker å diskutere med norske myndigheter går mange år tilbake. Det gjelder blant annet forsinkelser i gjennomføringen av sikkerhetskravene i tunneldirektivet. Et annet eksempel er krav om tilknytning til Norge for å få utdanningsstøtte til studier utenlands. En klage på vedtak om sjødeponi i norske fjorder har resultert i en ESA-gjennomgang av direktivet om gruveavfall. Vi omtaler også en sak om bemanningsbransjen og utsending av ikke-EØS-borgere på midlertidig oppdrag i Norge. Til slutt er det en sak om implementering av personvernforordningen i norsk rett.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

ESA at a Glance 2021 – en kort innføring i EFTAs overvåkingsorgan ESAs aktiviteter og oppgaver knyttet til det indre marked, statsstøtte og konkurransepolitikk.

Verserende traktatkrænkelsessager mod Danmark – en oversikt sendt fra den danske regjeringen til Folketinget. Mens det er ESA som åpner traktatbruddsaker mot Norge, er det Europakommisjonen som har denne oppgaven i EU. 

EEA EFTA Comment on the proposal for a Digital Markets Act – innspill fra Norge, Island og Liechtenstein om forslaget til Digital Markets Acts (DMA). Onsdag denne uken ble EU-landenes ambassadører enige om en felles holdning til forslaget (Euractiv). Saken er fortsatt til behandling i Europaparlamentet.

Recovery after the pandemic, identifying the challenges and opportunities : views of the EFTA Countries – notat til møtet mellom finansministrene fra EU og EFTA 9. november.

Fra Norges delegasjon til EU:
Samferdselsnytt – uke 43 og 44
Energinytt – uke 44

Kommissionens arbejdsprogram for 2022 – EU-note fra Folketingets EU-oplysning.

How to solve a problem like Poland – Insight fra Centre for European Reform (CER): «The Polish government’s defiance over the rule of law puts the EU in a bind. To protect the Union’s integrity without alienating Polish citizens, the EU needs a mix of political pressure, legal action and better communication».


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Tone Kristin Aursland og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg