Hva har skjedd i sommer: pågående saker
Vi omtaler status for et utvalg pågående saker i EU. Dette er saker hvor Rådet og Europaparlamentet har blitt enige eller vedtatt sine posisjoner: felles medisinsk vurdering av nye legemidler, eurovignettdirektivet, helseberedskapspakken, og luftromsreformen. I tillegg omtaler vi status for behandlingen av minstelønnsdirektivet og likelønnsdirektivet. Utvalget er gjort ut fra en vurdering av hva som kan være relevant for arbeidet i Stortinget. Sakene omtales kort, med lenker til videre lesing.
Felles medisinsk vurdering av nye legemidler
I slutten av juni ble det enighet mellom Rådet og Europaparlamentet om en ny forordning om medisinske metodevurderinger (HTA). Den nye ordningen betyr at alle søknader om kliniske studier på legemidler sendes til en felles EU-portal, og landene må bli enige om en felles avgjørelse. Den politiske diskusjonen har dreid seg om i hvor stor grad det skal være obligatorisk for landene å bruke vurderingene nasjonalt. Legemiddelverket uttaler til Dagens medisin at dersom Norge mener en studie ikke er til det beste for norske pasienter, er det en mulighet for å trekke seg, men det er strenge kriterier og det må begrunnes tydelig.
Europalov | Briefing fra Europaparlamentet | Rådets pressemelding | Dagens medisin
Eurovignettdirektivet - veiprising og bompenger
Den 16. juni ble det enighet mellom Rådet og Europaparlamentet om endringer i eurovignettdirektivet. Forslaget går tilbake til 2017, og det har vært stor avstand i posisjonene. Kompromisset innebærer at landene får stor fleksibilitet, blant annet knyttet til overgang til tidsbegrenset veibruksavgift, innfasing av lettere kjøretøy, og det blir ikke innført krav om øremerking av inntektene.
Europalov | Rådets pressemelding | Europaparlamentet: Legislative train
Helseberedskapspakken, en europeisk helseberedskapsunion
Helseberedskapspakken består av tre lovforslag: styrking av EUs legemiddelbyrå, forordning om helsetrusler over landegrensene og en styrking av EUs smittevernbyrå. Rådet vedtok sin posisjon på de to siste forslagene i sommer, og er nå klar for forhandlinger med Europaparlamentet om hele pakken. Målet er en enighet i løpet av året.
Europalov | Rådets pressemelding | Parlamentets pressemelding
Luftromsreformen: Single European Sky 2+, EUs flysikkerhetsbyrå
Rådet og Europaparlamentet er nå klar for forhandlinger om et forslag til reform av det felles europeiske luftrom (SES II+), etter at begge vedtok sine posisjoner i juni. Forhandlingene ventes å bli krevende, siden institusjonene står langt fra hverandre i sentrale spørsmål. Parlamentets posisjon ligger nærmere Kommisjonens forslag, blant annet i spørsmålet om EUs flysikkerhetsbyrå (EASA) skal få en større rolle i ytelsesstyringen med lufttrafikktjenestene.
Europalov | Samferdselsnytt fra EU-delegasjonen | Rådet | Europaparlamentet
Minstelønnsdirektivet og likelønnsdirektivet: status
Rådet og Europaparlamentet behandler for tiden både et forslag til direktiv for å sikre tilstrekkelige minstelønninger i EU og et forslag til direktiv om å styrke bruken av likelønnsprinsippet gjennom åpenhet om lønn og håndhevingsmekanismer. De nordiske landene er bekymret for at forslagene kan utfordre den nordiske arbeidsmarkedsmodellen. Det portugisiske formannskapet la i juni fram statusrapporter for behandlingen av forslagene, og de ble diskutert på rådsmøtet 14. juni. Det slovenske formannskapet la fram et kompromissforslag om minstelønnsdirektivet 7. juli. Nyhetsbyrået Agence Europe omtaler kompromisset, og skriver at det i teksten understrekes at nasjonal praksis skal respekteres og at direktivet innfører en harmonisert prosedyre fremfor juridiske forpliktelser. Arbeids- og sosialkomiteen (EMPL) i Europaparlamentet skal etter planen stemme over sin rapport i september.
Mistelønn, status | Likelønn, status | Rådsmøtet 14. juni | Agence Europe | Europaparlamentet
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg