EU/EØS-nytt - 20. oktober 2021

Forslag til reform av Folketingets EU-arbeid | Ber Parlamentet gå til sak mot Kommisjonen over Polen-håndtering | Parlamentet diskuterer målrettet reklame | Minstelønn: medlemslandene diskuterer kompromisstekst | 2022 – det europeiske år for unge | EU-lovgivning om dyrevelferd i støpeskjeen

Forslag til reform av Folketingets EU-arbeid

EUs lovgivning setter i stor grad rammene for, og flettes inn i, dansk innerikspolitikk, og det er derfor et demokratisk tap hvis ikke Folketinget tidlig og aktivt søker å påvirke kommende EU-lovgivning, står det i rapporten fra EU-reformgruppen nedsatt av Folketinget. Rapporten ble lagt fram forrige uke. Den kommer med en rekke forslag til hvordan Folketinget kan få økt innflytelse og styrke den parlamentariske kontrollen med regjeringen. Det kan skje blant annet ved å engasjere seg på et mye tidliger tidspunkt, prioritering av de viktigste sakene, involvere fagkomiteer og partigrupper mer, og styrke kunnskapen om EU hos de folkevalgte.

Ber Parlamentet gå til sak mot Kommisjonen over Polen-håndtering

Rettskomiteen i Europaparlamentet, JURI, stemte forrige uke for å be Parlamentets president saksøke Europakommisjonen på grunn av det de mener er manglende handling i håndteringen av rettsstatssituasjonen i Polen. Komiteen ber Parlamentet ta saken til EU-domstolen dersom Kommisjonen ikke tar i bruk rettsstatsmekanismen under EU-budsjettet innen 2. november. Bruk av mekanismen innebærer at Kommisjonen kan tilbakeholde eller begrense tildelinger fra EUs langtidsbudsjett for 2021-2027, som også omfatter EUs gjenoppbyggingsfond. Tirsdag var det debatt i Parlamentet om Polen og rettsstatsprinsippene, hvor Kommisjonens president og Polens statsminister deltok. Det er ventet at Kommisjonen vil fatte en beslutning om videre tiltak i etterkant av EU-toppmøtet senere denne uken.

Parlamentet diskuterer målrettet reklame

Et mulig forbud mot personlig rettet reklame har blitt et diskusjonstema under Europaparlamentets behandling av forordningsforslaget Digital Markets Act (DMA), hvor det er uenighet mellom de to største gruppene, EPP og S&D. En koalisjon av europaparlamentarikere har i et felles innspill anmodet de 100 største annonsørene i Europa om å stoppe sporing av personer på nett til reklameformål, og mener dette blant annet brukes til å manipulere mennesker i forbindelse med valg. Personlig rettet reklame er også tema under Parlamentets behandling av Kommisjonens andre forordningsforslag for å regulere plattformøkonomien, Digital Services Act (DSA). I den forbindelse har De grønne publisert en rapport hvor det argumenteres for et forbud mot denne reklamepraksisen, og fremheves at det finnes bedre, alternative løsninger. Rapporten stemples av bransjen som villedende. Forbrukerrådet har studert Hurdalsplattformen, og har forventninger om at den nye regjeringen vil samarbeide om å bekjempe overvåkingsbasert reklame.

Minstelønn: medlemslandene diskuterer kompromisstekst

Det er ventet at medlemslandene vil vedta sin posisjon om forslaget til minstelønn på rådsmøtet 6. desember. For tiden foregår det tekniske diskusjoner i Rådets arbeidsgruppe. Det slovenske formannskapet har lagt fram en ny kompromisstekst, som tar hensyn til flere av de nordiske landenes innvendinger mot forslaget. Regjeringens EØS-notat om minstelønnsforslaget ble oppdatert 4. oktober. Den foreløpige vurderingen er at direktivet ikke faller innenfor EØS-avtalens virkeområde.

2022 – det europeiske år for unge

Europakommisjonen har lagt frem forslaget om å gjøre 2022 til Europaåret for ungdom (European Year of Youth). Kommisjonen skriver i fremleggelsen at det overordnede målet med ungdomsåret er å øke innsatsen på alle nivåer for å hedre, støtte og engasjere ungdom i et post-pandemisk perspektiv. Forslaget må godkjennes av Rådet og Europaparlamentet, før det er planlagt å tre i kraft 1. januar 2022. Forslaget er merket som EØS-relevant. Europaåret for ungdom ble varslet i kommisjonspresident Ursula von der Leyens tale om unionens tilstand i september – hvor hun også varslet om et nytt Erasmus-lignende program for ungdom som faller utenfor (ALMA), som er ventet presentert i 2022.

EU-lovgivning om dyrevelferd i støpeskjeen

EU-lovgivningen om dyrevelferd skal revideres. Forslaget skal først legges fram i 2023, men for tiden diskuteres innholdet: Skal lovgivningen omfatte flere dyr – også kjæledyr? Hva med akvakultursektoren? Skal lovgivning for transport og slakting styrkes? Skal det innføres harmoniserte regler for merking av dyrevelferd? Skal de strenge kravene også gjelde importerte produkter? Er det behov for overgangsordninger? På møtet mellom EUs landbruksministre i oktober la Danmark, Sverige og tre andre land fram sine innspill til ny lovgivning. Europakommisjonen gjennomfører for tiden en høring om det kommende regelverket.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Europakommisjonens arbeidsprogram 2022 – lovgivning og tiltak som Kommisjonen vil foreslå neste år. Se også vedlegget som gir en oversikt over de 32 nye tiltakene, 26 rettsakter som skal følges opp av EUs regelforenklingsprogram (Refit), 76 prioriterte forslag som ikke er vedtatt (pending), og 6 forslag som Kommisjonen trekker.

EØS-elefanten i rommet – artikkel av Finn Arnesen i Jussens venner, 4/2021: «det viktigste tiltaket for å unngå at lignende forhold som dem vi så i Nav-saken utvikler seg på andre rettsområder, er at juridiske forfattere tar inn over seg at EU/EØS-retten påvirker de fleste områder av norsk rett, og også er en integrert del av norsk rett».

Fra Norges delegasjon til EU:
Samferdselsnytt
Energinytt
Saker på det digitale området

Temporary controls at the Norwegian internal borders – brev fra Justis- og beredskapsdepartementet til EU om norsk videreføring av midlertidig indre grensekontroll i seks måneder fra 12. november i år. Det er begrunnet i migrasjon og terrortrussel, og gjelder ferger som ankommer fra Danmark, Sverige og Tyskland.

Looking to Glasgow : a scene-setter ahead of COP26 – en oversiktsartikkel fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS) om FNs klimatoppmøte i Glasgow 31. oktober - 12. november 2021.

Yearbook of European Security 2021 – fra European Union Institute for Security Studies (EUISS): «This year, the book contains a specific section on the EU’s multilateral efforts and response to the Covid-19 pandemic».

Vejledning om streng beskyttelse af dyrearter af fællesskabsbetydning i henhold til habitatdirektivet – fra Europakommisjonen. Det handler om Kommisjonens forståelse av artikkel 12 og 16 i direktivet. Se et eget vedlegg (III) om ulv.

Visioner og anbefalinger til Danmark som et digitalt foregangsland – rapport fra et regjeringsoppnevnt utvalg (Digitaliseringspartnerskabet), som blant annet anbefaler at Danmark må delta aktivt i utformingen av EU-lovgivningen for å sikre at egne løsninger, som innbyggerne har tillit til, fortsatt kan videreutvikles og forbedres.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg