«Fra jord til bord» - Naturmangfold – Skogbruk - Blå økonomi
«Fra jord til bord»
Våren 2020 skal Kommisjonen legge fram en strategi som skal dekke alle faser i matvarekjeden og legge rammene for en mer bærekraftig politikk. Skissen over tiltak er omfattende. I tillegg til arbeidet med strategiske planer for landbruk og fiskeri, dekker den også tiltak for reduksjon av sprøytemidler, gjødsel og antibiotika. EU skal også utvikle innovative måter å beskytte planter mot skadedyr og sykdommer, og overveie rollen til nye innovative teknikker (her er det mest sannsynlig snakk om genredigering). Bekjempelse av matsvinn og bedre matmerking vil også inngå i strategien. Kommisjonen skal undersøke nye måter for å informere forbrukerne om hvor matvarer kommer fra, ernæringsmessig verdi og miljøavtrykk. Samarbeid med medlemslandene for å utvikle potensialet i bærekraftig fisk og skalldyr som en kilde til lavutslippsmatvarer, inngår også i planene.
Naturmangfold
Det skal legges fram en naturmangfoldstrategi innen mars 2020, med konkrete oppfølgingstiltak i 2021. Den skal inneholde EUs holdning i de internasjonale forhandlingene i oktober 2020, og skal understøttes av målbare mål for å bekjempe årsakene til tap av naturmangfold. Tiltakene for å nå målene kan for eksempel være økt dekning av beskyttede land- og havområder og økt samarbeid over grensene. Allerede i morgen er det ventet at EUs miljøministre skal vedta de overordnede rammene for EUs arbeid fram mot FN-møtet i oktober.
Skogstrategi
Det skal legges fram en ny skogstrategi i 2020 som skal dekke hele «skogsyklusen». Effektiv nyplanting, bevaring og gjenoppretting av skogene er sentralt. Dette skal øke opptaket av CO2, redusere omfanget av skogbranner og fremme bioøkonomi. Samtidig vil det også bli foreslått tiltak, også rettslige, som bidra til at importerte produkter og verdikjeder ikke innebærer ulovlig avskoging.
Blå økonomi
Det slås fast at en bærekraftig blå økonomi er viktig for å lette presset på EUs jordressurser og for å bekjempe klimaendringer. Kommisjonen skal, etter å ha analysert FNs klimapanels spesialrapport om hav og is, foreslå tiltak på det maritime området. Dette vil omfatte mer bærekraftig forvaltning av «maritime space», spesielt for å bidra til å utnytte det økende potensialet til fornybar energi offshore.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg