Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europeisk helseberedskap

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til tre rettsakter fra Europakommisjonen knyttet til Europeisk helseberedskap

Europakommisjonen la 11. november fram forslag til tre rettsakter som skal styrke EUs helseberedskap ved grensekryssende helsetrusler og styrke Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og EUs legemiddelbyrå (EMA) i forbindelse med kriseberedskap og -innsats. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at forslagene medfører et første skritt i retning av å bygge opp en europeisk helseunion. De skal styrke EU's rammer for helseberedskap og sikre EUs byråer får en større rolle i forbindelse med kriseberedskap og innsatsen ved kriser. Dette skal sikre styrket bekjempelse av både covid-19-pandemien og framtidige helsekriser som krever koordinering på EU-plan. De tre rettsaktene er:

Sammen med forslagene ble det også lagt fram en meddelelse om oppbygging av en europeisk helseunion og styrking av EUs beredskap ved grensekryssende helsetrusler. Se nærmere omtale av forslagene i Stortingets EU/EØS-nytt 22. oktober 2020.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Helse- og omsorgsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 02.12.2020 10:27

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: