Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sirkulær økonomi

Til orientering har Stortinget mottatt forslag fra Europakommisjonen til fire direktiv som vil endre fire eksisterende avfallsdirektiv.

Kommisjonen la 2. desember fram sin handlingsplan for sirkulær økonomi. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å styrke konkurranseevnen, skape arbeidsplasser og fremme bærekraftig utvikling. Handlingsplanen ble også omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 3. desember 2015.

Reduserte mengde avfall, bedre avfallshåndtering og mer gjenbrukk av avfald er en viktig del av handlingsplanen. Kommisjonen foreslår derfor til endringer i eksisterende avfallsdirektiv. Dette gjelder endringsbestemmelser for direktiv knyttet til kjøretøy, batterier og akkumulatorer og elektrisk og elektronisk utstyr, for deponidirektivet; for avfallsdirektivet og for emballasjedirektivet.

De fire endringsdirektivene skal bidra til at EU kan nå målene om at 65 prosent av kommunalt avfall skal gjenbrukes innen 2030, at 75 prosent av emballasjeavfallet skal gjenbrukes og et bindende mål på at maksimalt 10 prosent av alt avfall skal gå til deponi. Forslagene innebærer også bl.a. forbud mot deponering av visse typer avfall, økonomiske virkemidler for å redusere bruk av deponering, enklere og felles metoder for beregning av gjenbruksprosenter, tiltak for å fremme gjenbruk og økonomiske insentiver til å markedsføre mer miljøvennlige produkter.

Forslaget skal behandles av Rådet og Europaparlamentet.

I Norge er det Klima- og miljødepartementet som har ansvaret for denne forordningen.  

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 16.12.2015 13:21

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: