Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nytt rammeverk for energimerking

Til orientering har Stortinget mottatt forslag fra Europakommisjonen til europaparlaments- og rådsforordning om fastsetting av et nytt rammeverk for energimerking. Den nye forordningen vil oppheve direktiv 2010/30/EU som ble innlemmet i EØS-avtalen i 2012 og gjennomført i Norge ved energimerkeforskriften for produkter.

Energimerkeforskriften trådte i kraft 1. juni 2013 og ble senere revidert 1. september 2013.

2010-direktivet har vært et viktig instrument i EUs politikk for å fremme energieffektivitet. Evaluering av direktivet og delegerte rettsakter viser i følge regjeringens EØS-notat at energimerking og økodesign står for nesten halvparten av EUs energieffektiviseringsmål innen 2020. Basert på evalueringen har Kommisjonen lagt fram det nye forslaget til energimerking. De har valgt en forordning for å sikre at energimerking blir fulgt opp på en mer ensartet måte i hele EU (en forordning må implementeres "som sådan").

Det nye forslaget er en del av den såkalte «sommerpakken» på energi og klima som Kommisjonen presenterte i juli 2015 som en oppfølging av den nye strategien for en energiunion 2030 som kom våren 2015. I følge regjeringens EØS-notat skal energimerkeskalaen re-skaleres slik at hele karakterskalaen fra A-G i større grad benyttes (dagens utstrakt bruk av karakterene A+, A++ og A+++ skal opphøre). For å lette markedsovervåking foreslår Kommisjonen også å etablere en database hvor produsenter og importører er pålagt å registrere nye energimerkede produkter.

Forslaget skal nå behandles av Europaparlamentet og Rådet. I Norge er det Olje- og energidepartementet som har ansvar for forslaget. I følge regjeringens EØS-notat forventes behandlingen i EU å ta ett år. Dersom forslaget vedtas, vil forordningen kunne tre i kraft i EU den 1. januar 2017. Produktdatabasen skal være på plass 1. januar 2019. Energiministrene i EU ble 26. november 2015 enige om en felles holdning til Kommisjonens forslag inkludert gjeninnføring av den mer kjente skalaen fra A til G.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel. 

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 16.12.2015 10:20

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: