Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Netthandel og nettbaserte innholdstjenester

Til orientering har Stortinget mottatt forslag fra Europakommisjonen til en forordning om nettbaserte innholdstjenester og et direktiv om nettsalg av varer og tjenester.

Kommisjonen la 9. desember fram to forslag som skal modernisere regelverk knyttet til nettbaserte innholdstjenester og netthandel. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet både er å gi forbrukerne bedre beskyttelse ved netthandel og legge til rette for at næringslivet kan utvide sitt nettsalg.

Forslaget til forordning skal sikre at nettbaserte innholdstjenester kan tas med mellom ulike land i det indre marked og dermed begrense bruken av såkalt geoblokking.

Forslaget til direktiv om salg av varer over landegrensene vil endre visse aspekt knyttet til kontrakter ved netthandel og fjernsalg og foreslår bl.a. en garantiperiode på to år. Norge har i dag en garantiperiode på fem år.

Sammen med forslagene til rettsaker, la Kommisjonen også fram en melding om kontrakter ved kjøp av digitale varer og tjenester over landegrensene og en melding om opphavsrett.

Forslagene skal behandles av Rådet og Europaparlamentet

I Norge er det Kulturdepartementet som har ansvaret for forordningen og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet som har ansvaret for direktivet.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 04.01.2016 13:33

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: