Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Genmodifiserte næringsmidler eller fôrvarer

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en forordning fra Europakommisjonen om mulighet for nasjonalt forbud mot eller begrensning av genmodifiserte næringsmidler eller fôrvarer.

Forslaget til forordning endrer en forordning fra 2003. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at endringene er begrunnet i befolkningens holdninger og behov for å gi nasjonale myndigheter større innflytelse på bruken av GMO i dyrefor og mat.

Medlemslandene skal gjennom endringen få større mulighet til å begrense eller forby GMO til fôrvarer eller matvarer. Samtidig sier Kommisjonen at det felles risikohåndteringssystem i EU ikke skal endres. Den eksisterende godkjenningsordningen som er basert på vitenskap og merkeordninger, ligger fast. Det nye er at medlemslandene gis en mulighet til å velge å ikke tillate EU-godkjente GMO i sine matvarekjeder.

Medlemsstatene må likevel godtgjøre at deres nasjonale regler er i samsvar med EU-retten, inkludert prinsippene for det indre marked og med EUs internasjonale forpliktelser bl.a. i WTO.

Kommisjonens forslag ble allerede før det ble framlagt kritisert både av tilhenger og motstandere av forslaget. Den opprinnelige forordningen fra 2003 er ikke tatt inn i EØS-avtalen, men regjeringen ønsker å implementere forordningen, jf. omtale i Stortingets EU/EØS-nytt 15. april 2015.

Forslaget skal behandles av Europaparlamentet og Rådet.

I Norge er det Helse- og omsorgsdepartementet som har ansvar for forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 11.05.2015 13:55

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: