Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europeisk luftfart

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til fra Europakommisjonen til en forordning om sikkerhetsregler for europeisk luftfart og opprettelse av Det europeiske byrået for flysikkerhet.

Kommisjonen la 7. desember fram forslag til en forordning om felles regelverk for lufttrafikk og etablering av Det europeiske sikkerhetsbyrået for lufttrafikk. Samtidig foreslås en eksisterende forordning opphevet. Målet er å sikre en trygg, sikker og miljøvennlig luftfart og bygger på erfaringen med eksisterende regelverk. Forslaget introduserer bl.a. regler for risikovurdering og skal i større grad se ulike områder i sammenheng. Målet er også å legge til rette for flere arbeidsplasser og vekst i sektoren. Forordningen gir også rammeverket for (det allerede eksisterende) europeiske sikkerhetsbyrået for luftfart. Det foreslås bl.a. et rammeverk for samarbeid og ressursdeling mellom medlemslandene og byrået, inkludert en mulighet for at medlemslandene på frivillig basis overlater ansvaret for gjennomføringen av EU-regler til byrået.

Forslaget kan leses i sammenheng med Kommisjonens forslag strategi for europeisk luftfart som ble lagt fram samtidig. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet med denne strategien er å sikre at EU er en global luftfartsaktør, å håndtere begrensningene for vekst som dagens kapasitet, effektivitet og forbindelser setter, sikre høye standarder for bl.a. sikkerhet, miljø og passasjerrettighet og sikre innovasjon og investeringer og at digital teknologi tas i bruk.

Forslaget til forordning skal behandles av Rådet og Europaparlamentet

I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvaret for denne forordningen. Se også departementets pressemelding om luftfartsstrategien.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 21.12.2015 09:56

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: