Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Endring i kvotehandelsdirektivet

Til orientering har Stortinget mottatt forslag fra Europakommisjonen til europaparlaments- og rådsdirektiv om endring av kvotehandelsdirektivet (direktiv 2003/87/EF) for å fremme kostnadseffekive utslippsreduksjoner og investeringer i lavutslippsløsninger.

Norge deltar i EUs kvotesystem gjennom EØS-avtalen (Direktiv 2003/87/EF er gjennomført i norsk rett gjennom klimakvoteloven og klimakvoteforskriften).

Det nye forslaget gjelder fjerde periode (2021- 2030) i EUs kvotesystem. I følge regjeringens EØS-notat er hovedhensikten å ta inn de politiske rammene for klima- og energipolitikken som ble vedtatt i Det europeiske råd den 24. oktober 2014. Utover dette dreier forslaget seg i stor grad om fordelingen av den samlede kvotemengden mellom bedrifter, sektorer og land innad i EU, samt klargjøring av lovverket for fase 4. En markedsstabiliseringsmekanisme er allerede vedtatt (september 2015) som skal ta kvoter midlertidig ut av systemet fra 2019. Mekanismen inngår ikke i direktivforslaget som sådant, men det henvises til den i flere av forslagene til endring i direktivet.

Hovedelementene i forslaget inkluderer blant annet:

  • Den årlige nedtrappingen av den samlede kvotemengden som begynte i 2013 vil fortsette, men skal øke fra 1,74 prosent til 2,2 prosent fra 2021.
  • Fjerde kvoteperiode skal forlenges fra 8 til 10 år (2021-2030).
  • 57% av den samlede kvotemengden auksjoneres i fase 4.
  • Kvoteperioden deles i to hva gjelder tildeling av vederlagsfrie kvoter (2021-2025 og 2026-2030). Dette åpner for at det kan gjøres justeringer i tildelingen for å reflektere den teknologiske utviklingen og andre endringer blant de kvotepliktige virksomhetene.
  • Det etableres et moderniseringsfond som skal støtte investeringer i modernisering av energisystemer og forbedring av energieffektivisering i medlemsland med BNP pr. innbygger på under 60% av EU- gjennomsnittet i 2013.

Det nye forslaget skal nå behandles av Europaparlamentet og Rådet.

I Norge er det Klima- og miljødepartementet som har ansvar for forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel. Forslaget har vært på dagsorden i Europautvalget høsten 2015. Forslaget har vært på dagsorden i Stortingets Europautvalg høsten 2015.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 16.12.2015 09:20

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: