Endring av EUs selforordning
Til orientering har Stortinget mottatt et forslag fra Europakommisjonen om endring av EUs selforordning.
Europakommisjonen foreslår å endre EUs selforordning (1007/2009) slik at den er i tråd med avgjørelsen i WTOs tvisteløsningsorgan. Det skal ikke lenger være tillatt med salg av selprodukter fra småskalafangst. Unntaket for inuitter strammes inn.
WTO mener at EUs forbud mot omsetning av selprodukter er lovlig ut fra hensyn til offentlig moral, men er utformet på en diskriminerende måte. EU kan ikke forby import av selprodukter samtidig som produkter fra sel fanget av inuitter er unntatt fra forbudet, mener WTO. Det samme gjelder unntaket for salg av produkter fra småskalafangst som har til hensikt å regulere bestanden. EU har frist til 18. oktober til å gjennomføre nødvendige endringer.
Det er bakgrunnen for at Kommisjonen 6. februar 2015 la fram et forslag til endring av forordning 1007/2009 om handel med selprodukter. Forslaget er merket EØS-relevant, og skal nå til behandling i Rådet og Europaparlamentet. Kommisjonen foreslår å endre de to unntakene i forordningen:
- Salg av selprodukter fra småskalafangst skal ikke lenger være tillatt. Siden denne typen fangst er viktig for å sikre en bærekraftig forvaltning av marine ressurser, presiserer Kommisjonen at medlemslandene fortsatt kan tillate småskalafangst, men at produktene ikke kan selges i EU.
- Det skal fortsatt være tillatt å selge produkter fra sel fanget av inuitter, men med noen innstramninger. Unntaket kobles til respekten for dyrevelferd, og omsetningen begrenses dersom omfanget av jakten og andre omstendigheter tyder på at selen primært fanges ut fra kommersielle hensyn. Kommisjonen samarbeider med Canada for å etablere et attesteringssystem slik at også canadiske inuitter kan benytte unntaket i EU-forordningen.
Norske selprodukter har ikke vært omsatt i EU siden 2010. Canada og Norge tok saken til WTOs tvisteløsningsorgan, som gjorde et endelig vedtak i mai 2014. Regjeringen foreslo i januar 2014, i forbindelse med ankesaken i WTO, at striden kan løses ved å innføre en merkeordning for selprodukter slik at forbrukerne selv kan avgjøre om de vil kjøpe selprodukter eller ikke.
I 2010 ble den opprinnelige selforordningen av Norge og Island satt på en EFTA-liste over EU-rettsakter som ikke vil bli innlemmet i EØS-avtalen selv om de fra EU-siden er merket som EØS-relevante.
I 2009 uttalte daværende fiskeri- og kystminister, Helga Pedersen, om den opprinnelige selforordningen: «Hvis EU vedtar et bredt forbud mot handel med selprodukter vil dette true vår handlefrihet til å drive økosystembasert forvaltning og beskatning av alle havets ressurser. Et slikt forbud kan sette en farlig presedens for handel med produkter som er høstet på en bærekraftig og ansvarlig måte».
I Norge er det Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvar for håndteringen av forslaget om endring av selforordningen.
Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.
Kontaktinfo
Per S. Nestande
per.nestande@stortinget.no
Margrethe Saxegaard
margrethe.saxegaard@stortinget.no