Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Finansiering av tiltak mot havforurensing for perioden 2014-2020

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag til forordning fra Europakommisjonen (Kommisjonen) på miljøområdet. Det dreier seg om en flerårig finansiering av Det europeiske sjøsikkerhetsbyråets (EMSAs) tiltak for bekjempelse av forurensing fra skip og fra olje- og gassinstallasjoner. Teksten er angitt som EØS-relevant.

EMSA ble opprettet i 2002 som et resultat av Erika ulykken (1999) og det økte behovet for europeisk samarbeid mot havforurensing denne påpekte. Byrået fikk som ansvar å gi teknisk assistanse og støtte til Kommisjonen og medlemslandene på utvikling og gjennomføring av ny lovgivning på sjøsikkerhetsområdet. Som følge av Prestige ulykken i 2002 fikk byrået utvidet sitt mandat til også å dekke mer operativ beredskap mot havforurensing fra skip. Med tanke på det langsiktige aspektet ved dette ble det i 2006 vedtatt å innføre en flerårig finansiering for perioden 2007-2013 på 154 mill. euro. Det er dette Kommisjonen nå ønsker å videreføre med en ny finansieringsramme på 160.5 mill. euro for perioden 2014-2020. Dette er blant ment å sikre videre bruk av beredskapsfartøy og satellittutstyr (CleanSeaNet).

I en forordning (100/2013) fra januar i år, som endret på forordningen fra 2002 som etablerte EMSA, ble EMSAs operasjonelle beredskap utvidet til også å dekke forurensing fra olje- og gassinstallasjoner. Det nye forslaget på finansiering for perioden 2014-2020 gjenspeiler denne endringen. Det ble også foreslått å utvide EMSAs mandat til å dekke analyse av sikkerheten på flyttbare gass- og oljeinstallasjoner, men dette fikk ikke gjennomslag.

Norge er tilknyttet, og bidrar finansielt til EMSA gjennom EØS-avtalen, på basis av forordningen fra 2002 og gjeldende protokoll i EØS-avtalen om finansielle bidrag til byråer. For 2013 er det totale budsjettet for EMSA på 53 mill. euro, hvorav Norge bidrar med 1.5 mill. euro. Norge er representert i byråets styre ved Sjøfartsdirektøren og Kystdirektøren, men har ikke stemmerett. Norge bidro til finansiering av den operasjonelle beredskapen i perioden 2007-2013 (på basis av en forordning fra 2006, tatt inn i EØS-avtalen i 2007). Fra norske myndigheters side vil en vurdering av det nye forslaget om finansiering av beredskapstiltak for 2014-2020 normalt ligge hos Miljøverndepartementet.

Med hensyn til forordning 100/2013 om endringer i EMSAs mandat ligger denne fremdeles til vurdering hos norske myndigheter (Næringsdepartementet). Under diskusjonene i Parlamentet og Rådet spilte Norge inn at de heller ikke ønsket å utvide EMSAs myndighet til å analysere sikkerheten på flyttbare gass- og oljeinstallasjoner. De fikk, som beskrevet ovenfor, gjennomslag for dette i det endelig lovvedtaket.

Det nye forslaget til forordning om finansiering av beredskapstiltak for 2014-2020 vil nå bli behandlet av Europaparlamentet og Rådet i den ordinære lovgivningsprosedyren.
 
Det er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens lovforslag via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 10.05.2013 12:59

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: