Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Om saker fra regjeringen

De aller fleste sakene som behandles i Stortinget, kommer fra regjeringen. Før de oversendes Stortinget, er de blitt behandlet i et departement.

Sakene fra regjeringen fremsettes som enten proposisjoner til Stortinget (der Stortinget skal fatte vedtak), eller meldinger til Stortinget (der regjeringen ønsker å informere om en sak, eller få en sak drøftet i Stortinget). Lovsaker fremmes som proposisjoner til Stortinget.

De aller fleste saker behandles av en av Stortingets faste fagkomiteer. Innstillingen fra komiteen debatteres i stortingssalen, og deretter blir det votering. Les mer om komitéarbeidet, og om de ulike publikasjonene (dokumentene) på Stortinget.

Departementet utformer saken

En sak fra regjeringen blir til i et av regjeringens departementer, som oftest i det departementet som har ansvaret for området saken faller inn under (en sak om helse blir til i Helse- og omsorgsdepartementet for eksempel). 

Er det en komplisert sak, setter departementet ofte sammen et arbeidsutvalg eller en komité bestående av fagfolk med spesiell kompetanse på området. Målet er å avdekke alle mulige konsekvenser av saken.

Når departementet inviterer til høringer, betyr det at interessegrupper og fagfolk i samfunnet blir bedt om å uttale seg om en saksprosess departementet er i gang med. Når alle innspillene er hørt og vurdert, utformer departementet saken.

Hver fredag klokken 11.00 møter normalt hele regjeringen i statsråd hos kongen. Regjeringen legger her frem viktige saker som krever kongens underskrift. Dette gjelder blant annet meldinger og proposisjoner til Stortinget. Etter behandlingen i statsråd går saken videre til Stortinget.

Arbeidet med forslag til statsbudsjett

Overleveringen av statsbudsjettet, den første uka i oktober, er slutten på et omfattende og langvarig arbeid i regjeringen. Allerede før statsbudsjettet er vedtatt, begynner arbeidet med neste budsjett. Regjeringen starter budsjettarbeidet for alvor på den årlige «rammekonferansen» i mars.

Regjeringen får blant annet tall fra Finansdepartementet for den forventede økonomiske utviklingen, og starter arbeidet med å prioritere mellom ulike satsingsområder. En drøy måned før budsjettet legges frem for Stortinget i oktober, bestemmer regjeringen seg for de viktigste delene av budsjettet.

Fordi Stortinget fritt kan øke eller redusere regjeringens budsjettforslag, er statsbudsjettet viktig for innflytelse og kontroll med regjeringen. Stortingets makt i budsjettbehandlingen er spesielt sterk når vi har mindretallsregjeringer. Når regjeringen ikke har et fast flertall i Stortinget, må budsjettforslaget ha støtte fra noen av de andre partiene på Stortinget for at det skal bli vedtatt.

Les mer om lovarbeidet og budsjettarbeidet på Stortinget.

I tillegg til saker fra regjeringen behandler også Stortinget forslag fremsatt av representantene – såkalte representantforslag.

Sist oppdatert: 23.09.2022 00:07
: