Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Tale til Sametingets plenumssamling i Stortinget

Stortingspresident Olemic Thommessens tale ved åpningen av Sametingets plenumssamling i Stortingets lagtingsal, onsdag 23. september kl. 09.00.

Publisert med forbehold om endringer under framførelsen.

Plenumsleder, Sametingets president, rådsmedlemmer, Sametingets representanter, mine damer og herrer

Det gleder meg som stortingspresident å kunne ønske dere velkommen hit til Stortinget!

For første gang i historien avholder Sametinget plenumssamling i Stortinget. Det er i anledning Sametingets 25-årsjubileum Stortingets presidentskap har invitert dere til å møtes her hos oss.

Stortinget har lagt til rette for at dere skal få gode arbeidsforhold og trives mens dere er her. For å sikre at dere ikke går sultne hele dagen, inviterer Stortingets presidentskap til en lunsjmottakelse i vandrehallen i dag klokken 12.15.

Stortingsbygningen er et viktig symbol på det norske demokratiet. Neste år feirer vi bygningens 150-årsjubileum.

Nå som Sametinget er samlet her, vil jeg benytte anledningen til å fortelle litt om lagtingssalen, som vi befinner oss i. Her møttes representantene i Lagtinget helt frem til 2009, da Lagtinget hadde sitt siste møte. 

Det var her Riksretten møttes. Og under andre verdenskrig var Lagtinget tyskernes rettslokale. Her ble folk dømt til døden. Her ble folk viet. Historien sitter i veggene.

Historisk er det også at vi i anledning Sametingets 25-årsjubileum denne uken huser Sametingets plenumssamling.

Det at dere møtes i plenum her, i det norske demokratiets kjerne, synes jeg er veldig flott. Sametinget er en viktig komponent i vårt demokrati.

Sametinget var, da det ble åpnet av Kong Olav V for første gang i 1989, en videreutvikling av det norske demokratiet. Siden den gang har Sametinget utviklet seg, med et økende antall oppgaver og myndighet innenfor stadig flere områder.

I dag representerer Sametinget de samiske interessene i det norske samfunnet, og utfyller en viktig demokratisk funksjon. Gjennom tett og god dialog skal vi i fellesskap sikre at de samiske interessene synliggjøres, og blir tatt hensyn til i norske myndigheters politikkutforming og forvaltning.

Vårt forhold skal være preget av åpenhet. Vi har lov til å være uenige, vi har rom for politiske uoverensstemmelser og diskusjoner. Men en ting vi er enige om er at Sametinget skal bringes inn i tide, slik at dere får lagt frem synspunkter på saker som angår samiske forhold. Samtidig må Sametinget selv aktivt forsyne Stortingets komiteer med kunnskap før komiteene behandler saker som berører samene. 

Når vi møtes på hverandres arenaer, som nå, blir vi bedre kjent med hverandre. Jeg er overbevist om at det fremmer dialogen oss i mellom, og øker forståelsen vår for hverandre. For demokratiet er det en styrke.

Kjære plenumsleder, kjære forsamling

Det er ingen hemmelighet at jeg er kulturinteressert. For meg fremstår den samiske kulturen som levende, sterk og uforlignelig.

De siste årene har jeg lagt merke til at interessen for samisk kultur øker ute i verden. 

Samiske kortfilmer har gjort seg bemerket både her hjemme og i utlandet de siste årene.

Disney Pixar har hentet inspirasjon til animasjonsfilmen Frost i det samiske. Gutten i samekofte og reinsdyret Sven er tydelig influert av samisk kultur og den unike naturen samene lever i. Åpningssangen Eatnemen Vuelie er skrevet av Frode Fjellheim, og bringer den samiske joiken ut til barn og voksne i store deler av verden.

Årsaken til den internasjonale interessen tror jeg skyldes at dere har gode historier å fortelle. Samene har noe som er enestående, en levemåte, naturomgivelser og en kultur som verden er nysgjerrig på. Gjennom kunsten og kulturen kan verden få oppleve det samiske.

For norske tradisjoner og for den norske kulturen er det samiske en berikelse. Vi er stolte av den samiske kulturen som en del av det felles norske.

Et viktig grunnlag for den rike samiske kulturen legges nettopp gjennom politikken og det arbeidet dere utfører. Og denne uken foregår det altså her i lagtingssalen på Stortinget.

Jeg vil gjerne ønske dere en riktig god plenumssamling. God arbeidslyst!

Takk for oppmerksomheten!

Sist oppdatert: 23.09.2015 09:15
: