Skriftlig spørsmål fra Christian Torset (SV) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:640 (2024-2025)
Innlevert: 12.12.2024
Sendt: 13.12.2024
Besvart: 02.01.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Christian Torset (SV)

Spørsmål

Christian Torset (SV): Den siste uken i november var det flere voldshendelser på Vestfoldbanen. Slike hendelser kan involvere både konduktører og vektere, og antallet hendelser er raskt økende de siste årene. De ansatte er svært tydelige i sine tilbakemeldinger: De ønsker både kurs i konflikthåndtering og økt bemanning på kveldstid, og på utsatte strekninger.
Vil samferdselsministeren imøtekomme kravet om kursing og økt bemanning, eller har han andre tiltak på gang som han mener er mer effektive for å beskytte de ansatte, og redusere volden?

Begrunnelse

Det blir stadig flere episoder med uakseptabel oppførsel på jernbanen. NRK Nyhetsmorgen har rapportert om dette, og påpekt at dette rammer både reisende og konduktører. Det har vært spesielt mange hendelser på Vestfoldbanen, som driftes av Vy.
Tall fra Vy viser en stor økning i hendelser med vold og trusler på togene. Frem til oktober i år er det loggført 246 hendelser. Til sammenligning var det 145 hendelser rapporter i 2019.
Ofte er konduktører alene på jobb, og de blir da også alene om å håndtere disse situasjonene. Dette blir spesielt krevende i møte med gjenger, eller rusede personer. Tilbakemeldingene fra fagforeningen er at flere er redde for å gå på jobb, særlig på kveld og i helgene. Det er et økende problem med at det vises mindre respekt for de som jobber om bord på tog, og terskelen for å utøve vold, både fysisk og verbalt, oppleves å være senket de siste årene. Konduktørene selv sier problemet er størst på kveldstid.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Jeg ser svært alvorlig på økningen i antallet hendelser. Samferdselsdepartementet har innhentet informasjon fra Vy som har ansvaret for sikkerheten om bord på togene. Alle alvorlige saker politianmeldes, og Vy har satt inn ekstraordinære tiltak på Vestfoldbanen:
• Vektere er satt inn på spesielt utsatte avganger, herunder kveldstid og natt de kommende helger, og Vy vurderer videre behov fremover etter dette.
• Ledere settes inn som en tilleggsberedskap i togene en periode fremover, slik at det er flere på jobb i togene.
• Vy har et godt samarbeid med politiet, med tett dialog lokalt og sentralt, og rutinen er at ansatte skal ha lav terskel for å kontakte politiet på nødnummer 112 dersom situasjoner skulle oppstå. Politiet har stilt opp godt med lokal tilstedeværelse i Vestfold, og andre aktuelle steder.
• Det er overvåkingskameraer om bord i togene, og Bane NOR har kameraer på plattform.

Vy jobber tett med foreninger og verneombud for å treffe de beste tiltakene. På lik linje med andre utsatte yrkesgrupper, får personalet opplæring i hvordan de skal håndtere vanskelige situasjoner, med fokus på konfliktdemping. Det har tidligere blitt gjennomført særskilte kurs, og deretter har dette blitt en del av grunnutdanningen for konduktører. I tillegg gjennomføres lederoppfølging av medarbeidere innenfor temaet.
De som har blitt utsatt for uønskede hendelser i toget, får oppfølging av leder og verneombud, og får tilbud om oppfølging av bedriftshelsetjenesten. Dette er satt i et system som er tilgjengelig hele døgnet, alle dager i uken.