Skriftlig spørsmål fra Christian Torset (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:575 (2024-2025)
Innlevert: 04.12.2024
Sendt: 04.12.2024
Besvart: 12.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Christian Torset (SV)

Spørsmål

Christian Torset (SV): Vil helseministeren ta grep for å sikre likeverdig behandling av tidskritiske hjerteinfarkt og la alle disse pasientene få behandling i Bodø, og hvordan skal dette skje?

Begrunnelse

PCI-behandling er standard for akutte alvorlige hjerteinfarkt (STEMI og ustabilt NSTEMI). Denne behandlingen skal ideelt sett gis innen 90 minutter fra symptomdebut. I Norge tilbys PCI i Oslo, Feiring, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø og siden 2020 som et dagtilbud i Bodø.
Der PCI ikke kan tilbys innen 90 minutter, benyttes trombolyse. Trombolyse er imidlertid ikke egnet for alle pasienter på grunn av kontraindikasjoner eller manglende effekt. Omtrent 45-50 % av pasientene har enten ingen nytte av eller kan ikke motta trombolyse. For disse pasientene er raskest mulig tilgang til PCI helt avgjørende.
Sverige har etablert omtrent 20 PCI-sentre spredt over hele landet, som tilbyr døgnkontinuerlig behandling for å sikre rask tilgang. I Norge ble PCI-senteret i Bodø opprettet i 2020 nettopp fordi transport fra Helgeland og Nordland til Tromsø ofte medførte uakseptable forsinkelser. Senteret ble etablert som et dagtilbud med planer om utvidelse til døgnkontinuerlig drift.
Til tross for stabil bemanning og kapasitet til døgnåpen drift, besluttet styret i Helse Nord i 2024, basert på en “ekspertrapport”, at utvidelse ikke var nødvendig. Rapporten hevdet ingen nyttegevinst av tilbudet i Bodø, til tross for påpekninger fra flere aktører om feil i datagrunnlaget. Styret i Helse Nord vedtok å videreføre dagtilbudet i Bodø og overføre eierskapet til UNN.
I etterkant ble en regional prosedyre for behandling av akutt hjerteinfarkt utarbeidet og vedtatt, til tross for dissens fra Helgelandssykehuset og Nordlandssykehuset. Prosedyren fastslår at de mest tidskritiske tilstandene som hovedregel skal behandles ved UNN i Tromsø, selv når det innebærer betydelige forsinkelser. Pasienter kan i enkelte tilfeller behandles i Bodø, men kun innenfor kontortid (mandag til fredag 08–16) og etter godkjenning fra vakthavende ved UNN.
Statsforvalteren konkluderte nylig med at Helse Nord har lagt til rette for et uforsvarlig behandlingstilbud til hjertepasienter ved å frakte pasienter forbi PCI-senteret i Bodø til Tromsø, noe som gir kritiske forsinkelser og brudd på Spesialisthelsetjenesteloven på flere punkter. Den vedtatte regionale prosedyren sementerer forsinket behandling som normen for pasienter fra Helgeland og Nordland, og et prinsipp om forskjellsbehandling av pasienter.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Nord RHF. De opplyser at styret i juni i år vedtok at invasiv kardiologi i Helse Nord skal være faglig, organisatorisk og administrativt samlet i ett senter, ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF. Senteret skal ha to driftssteder, et døgnkontinuerlig senter lokalisert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF, og et dagtilbud lokalisert ved Nordlandssykehuset HF. Vedtaket er i tråd med anbefalingene fra en ekstern ekspertgruppe som har evaluert PCI-tilbudet i Bodø. Ny organisering skal være på plass fra nyttår.

Representanten Torset spør hvilke grep som tas for å sikre likeverdig behandling av hjerteinfarkt, blant annet på bakgrunn av Statsforvalterens kritikk mot Helse Nord. Helse Nord RHF opplyser at arbeidet med forbedringer er godt i gang, og at viktige deler av det Statsforvalteren påpeker som kritikkverdig allerede er rettet opp. Helse Nord RHF opplyser videre at de nylig har besluttet nye retningslinjer for hjertebehandling. Det er to tydelige anbefalinger i den reviderte retningslinjen:

• Akutt PCI-behandling skal hovedsakelig finne sted i Tromsø, men kan også gjøres i Bodø på dagtid på hverdager.

• Behandlingssted ved akutte hjerteinfarkt besluttes i konferanse mellom involverte leger. Hvis det ikke oppnås konsensus, tas avgjørelsen av invasiv hjertevakt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF, Tromsø.

Helse Nord RHF opplyser at det er riktig at det i arbeidet med revideringen av retningslinjen kom frem ulike syn rundt ansvarsforhold og beslutningsmyndighet. Videre påpeker Helse Nord RHF at tydelige kommunikasjons- og beslutningslinjer er helt nødvendig for å sikre pasientene rask og god behandling. I følge Helse Nord RHF er retningslinjene som er gjort gjeldende fra 2. desember, derfor tydelige og i tråd med de europeiske retningslinjene som Norsk Cardiologisk Selskap har sluttet seg til.

Fra nyttår trer ny organisering av behandlingstilbudet i kraft. Helse Nord RHFs vurdering er at disse tiltakene sikrer tjenester med rett kvalitet.

Det er Helse Nord RHF som har sørge-for-ansvaret for pasientene i helseregionen og som har ansvar for at det gis forsvarlig helsehjelp. Jeg legger til grunn at pasientene i Helse Nord får et godt og forsvarlig tilbud. Samtidig er dette en sak som departementet vil holde seg løpende orientert om.