Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:602 (2025-2026)
Innlevert: 24.11.2025
Sendt: 25.11.2025
Besvart: 02.12.2025 av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil landbruksministeren engasjere seg i å få gårdsutsalg av øl, tradisjonelt fremstilt med kveik, i sterkølklassen fra vestnorske gårder til besøkende?

Begrunnelse

Frp har tidlegare hatt merknader på kulturbudsjettet vedrørende ølbrygging med mikroorganismen kveik frå gårder på Vestlandet. På verdensbasis er det produsert over 4 500 ulike øl med kveik som er registrert på Untappd.com.
Det internasjonale ølmiljøet skryter av norsk gårdsøl, norwegian farmhouse ale. Alt i 2019 gjorde New York Times en artikkel som rangerte Vestlandet og Norge på 35. plass som reisemål på grunn av ølet brygget på den norske urgjæra kveik.
Problemet er at det ikke er lov å selge øl fra norske gårder, opphavstedet til ett øl og en ølgjær hele verden omfavner, og som vil ha ett internasjonalt marked. Nå er det gjort en utredning på det juridiske handlingsrommet for gårdsutsalg av øl opp mot EØS-avtalen.
EU-domstolen skrev i dom i Visnapuu-saken at det ikke er til hinder å selge øl i sterkølklassen så lenge tilvirkingen er på tradisjonell og håndverksmessig metode og målet er fremme finsk reiseliv. I Nasjonal tiltaksplan for norske genressurser står det mikroorganismer for øl er viktig å ta vare på for å sikre kulturhistorien og tradisjonell kunnskap.
I meld. St. 11 23/24 står det: lokal mat og drikke er produkt med lokal identitet eller særprega opphav, eller særskilde kvalitetar knytt til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie.

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Svar

Nils Kristen Sandtrøen: Gårdssalgordningen av alkoholholdige sider, fruktvin og mjød har vært en stor suksess siden den ble innført i 2016. Produksjon og salg av disse produktene har hatt en stor vekst. Det har gitt ringvirkninger gjennom å bidra til generasjonsskifter, hvor mange unge har overtatt gården for å satse på drikkeproduksjon, både med og uten alkohol. Det er også utviklet reiselivsprodukter i tilknytning til siderproduksjonen.
Jeg ønsker å få på plass en gårdssalgsordning som gjør det mulig å også kunne selge øl, vin og brennevin med en alkoholprosent over 4,7. En slik ordning må innrettes på en måte som sikrer at den norske vinmonopolordningen opprettholdes og at EØS-avtalen ivaretas.
Helse- og omsorgsdepartementet fikk i september overlevert en juridisk utredning om det EØS-rettslige handlingsrommet for salg av alkoholholdige drikker utenom Vinmonopolet, og regjeringen er i gang med å vurdere denne. Sterkøl fremstilt med kveik er et produkt som vil måtte vurderes innenfor rammene av en mulig ordning.
Som landbruks- og matminister er jeg opptatt av at norske genressurser ikke bare skal ivaretas, men også brukes. Dette gjelder både ut fra hensynene til matsikkerhet, ivaretakelse av mat- og drikketradisjoner og næringsutvikling.
Jeg vil også vise til at det er gitt støtte til bevaring av kveik. Det er blant annet gitt tilskudd til innsamling av de opprinnelige kveikene, og tilskudd for å sikre disse genressursene i en egen genbank for kveik for forskning, innovasjon og utvikling. I 2025 har kveikbanken ved Stiftinga Vestnorsk kulturakademi, som har samarbeidsavtale med NIBIO Norsk Genressurssenter, mottatt driftstilskudd for å drifte kveikbanken.