Silje Hjemdal (FrP): Vil landbruksministeren engasjere seg i å få gårdsutsalg av øl, tradisjonelt fremstilt med kveik, i sterkølklassen fra vestnorske gårder til besøkende?
Begrunnelse
Frp har tidlegare hatt merknader på kulturbudsjettet vedrørende ølbrygging med mikroorganismen kveik frå gårder på Vestlandet. På verdensbasis er det produsert over 4 500 ulike øl med kveik som er registrert på Untappd.com.
Det internasjonale ølmiljøet skryter av norsk gårdsøl, norwegian farmhouse ale. Alt i 2019 gjorde New York Times en artikkel som rangerte Vestlandet og Norge på 35. plass som reisemål på grunn av ølet brygget på den norske urgjæra kveik.
Problemet er at det ikke er lov å selge øl fra norske gårder, opphavstedet til ett øl og en ølgjær hele verden omfavner, og som vil ha ett internasjonalt marked. Nå er det gjort en utredning på det juridiske handlingsrommet for gårdsutsalg av øl opp mot EØS-avtalen.
EU-domstolen skrev i dom i Visnapuu-saken at det ikke er til hinder å selge øl i sterkølklassen så lenge tilvirkingen er på tradisjonell og håndverksmessig metode og målet er fremme finsk reiseliv. I Nasjonal tiltaksplan for norske genressurser står det mikroorganismer for øl er viktig å ta vare på for å sikre kulturhistorien og tradisjonell kunnskap.
I meld. St. 11 23/24 står det: lokal mat og drikke er produkt med lokal identitet eller særprega opphav, eller særskilde kvalitetar knytt til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie.